Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

Ekte gullskatter og hekkende lundefugler

Fra hele verden kommer det normalt turister for å besøke den lille øya på Sunnmøre. Her kan du beskue Rundeskatten og nyte synet av de vakre lundefuglene som kommer inn for landing til kvelden.

Ytterst i havgapet på Søre Sunnmøre ligger den berømte fugleøya Runde. Den lille øya har normalt rundt 150 fastboende, men fra april til august hvert år er det hekkesesong, og mange tusen fugler inntar øya. Rundt 80 arter er påvist hekkende, og over 100 arter er registrert på Runde i alt.

Norges sydligste

Runde er regnet som Norges tredje største fuglefjellområde og er det sydligste i Norge. Det er også det fuglefjellområdet som er lettest tilgjengelig å besøke. Fuglelivet er aktivt året rundt på øya, og om vinteren kan du studere de mest værharde artene, som trivest i det barske og ville klimaet.

Fuglefjellet Runde © Oddgeir Visnes
Opplev den vakre lundefuglen på nærthold.
Sightseeing-tur med båt til Fugleøya Runde © Oddgeir Visnes
Mer enn 500.000 fugler inntar øya © Oddgeir Visnes
Runde Fyr er fra 1767, og er et av Norges første. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er i dag et svært populært, selvbetjent overnattingssted i regi av Den Norske Turistforening. © Oddgeir Visnes
Runde Fyr er et av 80 fyr som er fredet i Norge. © Oddgeir Visnes
Den lille øya byr på vakker natur og en avslappet atmosfære. © Oddgeir Visnes

En stor attraksjon

Øya er spesielt populær for fugleentusiaster, men hit kommer det også turister som verken er fuglekikkere eller fuglefotografer, men som kommer for alt det sjarmerende Runde har å by på av vakker natur og atmosfære. Runde blir stadig mer kjent internasjonalt og er en av de store attraksjonene i Møre og Romsdal.

Runde blir også kalt Skatteøya, etter gullfunnene fra det forliste hollandske skipet "Akerendam" fra 1725.
Rundeskatten Fuglefjellet Runde Sunnmøre
Runde blir også kalt Skatteøya, etter gullfunnene fra det forliste hollandske skipet Akerendam” fra 1725. (Foto: Oddgeir Visnes)

Rundeskatten

I 1725 gikk frakteskipet Akerendam ned utenfor Runde. I 1972 ble skipet funnet, og Rundeskatten er et av Europas største funn. I dag kan du se gullmynter og andre gjenstander utstilt på Runde Miljøsenter.

Rundeskatten var et av Europas største funn og satte Runde på verdenskartet i tillegg til fuglefjellet. Øya har derfor også et jevnt besøk av skattejegere. Området er også fantastisk til dykking og fisking.

Runde Fyr

En annen attraksjon er Runde Fyr som ble opprettet som et av Norges første i 1767. Fyret ble automatisert i 2002, og er et av 80 fyr som er fredet i Norge. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er i dag et svært populært, selvbetjent overnattingssted i regi av Den Norske Turistforening. Bruforbindelsen til øya - Rundebrua - ble åpnet i 1982.

Se flere

Lundesafari med guide og sjømat

På Runde Miljøsenter kan du starte turen med en omvisning i utstillingen, og dokumentaren «Havets sølv». I tillegg får man servert hjemmelaget sjømat. Et besøk på Runde skal vekke alle sanser og man får lære mer om storhavet, dyreliv og ikke minst den ikoniske lundefuglen.

Fra Miljøsenteret går turen videre til Goksøyra, hvor man får en flott guidet kveldstur opp til det spektakulære fuglefjellet. Lundefuglen drar ut på havet om morgenen og kommer tilbake om kvelden. Da er det bare å sette seg ned å nyte synet av de vakre fuglene som kommer inn for landing til kvelden. En helt unik skue. Bestill den fullverdige opplevelsen her >>

Flere unike opplevelser på Søre Sunnmøre

Skal du på norgesferie med barn i sommer er besøksgården Hakallegarden en opplevelse for alle. Her kan du møte Bamse-Brita, skotske Bjørg og rampen Oliver, også kjent fra NRK serien Marit og dyra.

Prøv Europas lengste one-drop og rappellering sammen med Vanylven Tour. En spennende opplevelse som passer for hele familien.

Overnatting på Runde