Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Par-ved-geiranger.jpg

Naturnært: Geiranger ligger i et eventyrlig landskap og er omringet av fantastisk natur, historie og kultur. Foto: CH - Visitnorway.com

Høststemning i Geiranger:

Dette bør du få med deg

Tekst: Lillian Langset/TIBE
Del: 

I september starter Geiranger Fjordservice opp en ny rute mellom Ålesund og Geiranger. Dette gir deg en unik mulighet til å oppleve et av verdens vakreste steder, i rolige omgivelser og varme høstfarger.

Turistsjef og reiselivsnestor Ove Skylstad kjenner Geiranger bedre enn de aller fleste, og er fascinert over hvor stor kontrasten er mellom sommer og høst i den verdenskjente turistbygda. Her er hans anbefalinger over hva man bør få med seg av høstlige opplevelser og aktiviteter, i en av Norges største turistattraksjoner:

Nytt fjordcruise

Opplev sjøveien mellom kyst og fjord, sjarmerende havner og få et unikt innblikk i Norges kanskje vakreste natur. På fjordcruiset mellom Ålesund og Geiranger vil man i tillegg til å oppleve et spektakulært landskap med stupbratte fjellsider, også se de fraflyttede fjord- og fjellgårdene, høre fascinerende historier om de som faktisk bodde "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", og se de kjente fossene "De Syv Søstre", "Brudesløret" og "Friaren".

MsGeiranger-II-2018.jpg

Nytt fjordcruise: Fra september er det satt opp fjordcruise mellom Ålesund og Geiranger. Foto: Gordie Smith

Stille og rolig om høsten

Det er store kontraster på sommer og høst i bygda. Geiranger besøkes årlig av over 800.000 turister fra store deler av verden. 


- Jeg ser ikke bort ifra at det blir satt nye besøksrekorder her i år, forteller Skylstad. Det myldrer av turister gjennom hele sommeren, fra tidlig om morgenen til sent om kvelden. Når sommervarmen avtar og de grønne og frodige trærne skifter fargedrakt, senker også roen seg over den lille bygda med kun 230 innbyggere.

Geiranger-h__st.jpg

Nyt stillheten: Høststemningen og roen finner man i Geiranger, oppe på et platå eller nede ved fjorden. Foto: Oddgeir Visnes

Hotel Union Bad & Spa

Hotel Union drives i dag av ekteparet Monja og Sindre Mjelva. Sindres oldeforeldre kjøpte hotellet i 1899, og Hotel Union Geiranger har i dag kanskje en av landets beste spa-avdelinger. Her kan man nyte tilværelsen med avslappende spabehandlinger, nyte en rolig stund i boblebadet eller ta seg en svømmetur i et av bassengene med en magisk utsikt. 


Legger man turen til Hotel Union i høst kan man også oppleve klassiske mesterverk utendørs. 18. august holder en del av festivalen Fjord Cadenza konsert i hagen til Hotel Union med fantastisk utsikt over fjord og fjell. Philippe Quint og Andrew Balio er to av de som skal spille denne kvelden.

Se flere opplevelser
Hotel_Union_Geiranger_SPA15_DGT_FOTO_Rune_Hagen.jpg

Mange alternativer: På hotellet finnes også badstuer, sauna, fotbad og relax-avdeling. Foto: Hotel Union

Mat og drikke

- Andre gourmetiske opplevelser får man hos Brasserie Posten i det gamle posthuset eller på Cafe Olé, forteller turistsjef Skylstad. Brasserie Posten brenner for norske råvarer og vellaget mat. Nyt gjerne en lokal fiskesuppe av ypperste kvalitet, sammen med et glass hvitvin ved bryggekanten. Brasseriet har også rundt 100 forskjellige flasker av norsk øl til enhver tid. De tilbyr også fatøl fra både Geiranger bryggeri og Kinn bryggeri. 


Cafe Olé i det gamle landhandlerhuset Olebuda kan blant annet friste med lette lunsjretter, espresso fra det lokale kaffebrenneriet JACU i Ålesund og husets kaker. I samme lokale finner du også en liten og sjarmerende interiør- og gavebod og Restaurant Olebuda.

boelgen-sentrum-geiranger-fantefilm.jpg

Kjent hotell: Helt frem til 10. oktober kan man sjekke inn på Hotell Geiranger, hvor deler av filmen "Bølgen" ble spilt inn. Foto: Fantefilm

Hotell Geiranger

Flere av scenene i storfilmen "Bølgen" ble spilt inn på Hotell Geiranger. For dem som er interessert i å bo på en filminnspillingsplass, er Hotell Geiranger det rette valget.

Hotellet tilbyr gjestene egne høstweekend-pakker som inkluderer fjordcruise til Ålesund. 
På turen fra Geiranger til Ålesund vil man komme tett på Åkneset. 
Åkeneset er det mye omtalte skredet som vil forårsake den ekte bølgen. 

Filmen "Bølgen" er i motsetning til de fleste andre katastrofefilmer basert på en hendelse som faktisk kommer til å skje. Det er allerede varslet at Åknesrenna i Storfjorden en dag vil skli ut i fjorden. Det store spørsmålet er når det vil skje.

Hotellet vil også hver helt i september stå for musikkinnslag med egen trubadur. Hotellet stenger dørene for sesongen 10. oktober. 

0H9A3156_behandlet.jpg

God på mat: Brasserie Posten byr blant annet på smørbrød med brie fra Tingvollost, og langtidsmodnet spekeskinke fra Tind. Foto: Oddgeir Visnes

Skageflå og Knivsflå

Er man blant de litt spreke, bør man også prioritere et besøk til Skageflå eller Knivsflå, to kjente fjellgårder i Geirangerfjorden. Knivsflå ligger vakkert til på et platå ved siden av fossene "De Syv Søstre", ca. 250 meter over Geirangerfjorden. På andre siden av fjorden ligger Skageflå. Hit er det mange som tar turen i løpet av både sommeren og høsten. 


- Turen opp den bratte, men gode stien til Skageflå, som snor seg opp murte trapper med trygge rekkverk og en svimlende utsikt, vil være øyeblikk som man kommer til å huske, forteller Skylstad. Fra Skageflå er det også mulig å gå tilbake til Geiranger Sentrum. Båtskyss til og fra severdighetene er også tilgjengelig med sightseeingbåten M/S Geirangerfjord.

Skageflaa_kopi.jpg

Eventyrlig utsikt: En rundtur på fjorden kan kombineres med en bratt fottur opp til Skageflå, fjellgården som ligger 250 meter over fjorden. Foto: Per Eide/ FjordNorge

Egen sjokoladefabrikk

Geiranger har ikke bare vill og vakker natur. Geiranger har i tillegg til eget bakeri, eget ølbryggeri og til og med sin helt unike sjokoladefabrikk. Å lage sjokolade i et naust er ikke hverdagskost. Verken på Vestlandet eller noe som helst annet sted i vårt langstrakte land. Geiranger sjokolade er mest sannsynlig den første og eneste sjokoladefabrikken som holder til og produserer sjokolade i et naust. Noen av variantene man finner her er sjokolade med den verdenskjente osten Kraftkar og brunostkonfekten. Man skulle kanskje tro at det var en nordmann som står bak dette, men det er en svenske som driver suksessbedriften. 


I sjokoladefabrikken lager Bengt Dahlberg alt fra grunnen av, uten konserveringsmiddel eller andre tilsettingsstoffer. Virksomheten er et rent håndarbeid, og fabrikken ligger idyllisk til i en naustkjeller i sentrum. Her kan man kjøpe en av de mange sjokoladevariantene, nyte en kopp kaffe i kaféen eller se selve produksjonen fra vinduet på fjordsiden av naustet.

Se flere opplevelser
0H9A3142_behandlet.jpg

Sjokolade i et naust: Er man glad i søtsaker er dette stedet å besøke. Dette er en unik sjokoladefabrikk. Foto: Oddgeir Visnes  

Nyt hyttetilværelsen

Man trenger ikke nødvendigvis bo på hotell i ferien. Geiranger er også en perle om høsten for de som vil bo i hytte, tett på naturen. Her har man flere muligheter å velge mellom.

- Sesongen ser ut til å bli stadig lengre. Alle campingplasser og hytter er stort sett åpne ut september, og mange steder vil ha hytter tilgjengelige også ut oktober. Her kan man nevne både Dalen Gaard FamiliecampingHole Hytteutleie og Fossen Camping. Ellers kan man overnatte hele året på Hotel Union Geiranger og Lunheim Accommodation, og denne vinteren vil også Vinje Camping ha åpne hytter for første gang, forklarer turistsjef Skylstad.

df6860_5ff1b30c0192441fb0226ee59b50064e_mv2_d_3840_2160_s_2.jpg

Flott beliggenhet: Hole hytteutleie har flere hyggelige hytter med fantastisk utsikt i Geiranger. Foto: Hole Hytteutleie 

Våt og flott fossevandring

Det spektakulære fossevandringsprosjektet er blitt en stor attraksjon. Vandringen opp og ned 327 trappetrinn, platåer og høye, luftige utsiktspunkt, skjer tett på den buldrende Storfossen. Fossevandringen går fra Geiranger sentrum og opp til Norsk Fjordsenter og Hotel Union. Kombinasjonen med vill natur og spennende arkitektur, vil vekke oppsikt.

Fossevandring_Oddgeir.Visnes.jpg

Vått og rått: Vandringen opp og ned 327 trappetrinn, platåer og høye, luftige utsiktspunkt, skjer tett på den buldrende Storfossen. Foto: Oddgeir Visnes

Storseterfossen

- Fosser har vel alle sett, men kanskje ikke fra baksiden. Da bør man ta seg tid til å oppleve Storseterfossen. Den 30 meter høye fossen står i en bue ut fra fjellet slik at man kan gå under og bak fossen. En fantastisk opplevelse, forteller turistsjefen.


Fra Westerås Gård er det en 45 minutters lang fottur på god sti til Storseterfossen. Sherpaer fra Nepal har lagt ned mange timers arbeid for å lage en steinlagt sti nesten hele veien. Fossen er størst om våren. 

Storsaeterfossen_-_geiranger.jpg

Fossevandring: Storseterfossen er en av få fosser hvor man kan gå bak fossen og få en helt spesiell opplevelse. Foto: Møre og Romsdal reiseliv

Fjordsenteret

Dersom man befinner seg på toppen av fossevandringen eller i nærheten av Hotel Union, anbefales det å ta turen innom Norsk Fjordsenter. Her kan man lære mer om UNESCOs verdensarv, se årets kunstutstilling av Simon Wågsholm og skaffe seg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av området.  


Den Oscar nominerte filmen"Bølgen" solgte alene 833.000 kinobilletter. Den norske storfilmen fikk massiv oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. En av Fjordsenterets utstillinger tar for seg historien om naturkatastrofen som truer den dag i dag. Ellers tilbyr senteret gode småretter i egen kafé og butikk med fokus på norske produkter og et stort uteområde. 

_DSC3353--Hotel-Union-haust.jpg

Anerkjente Hotel Union ligger like ved Norsk Fjordsenter, omkranset at høye fjelltopper og vakker natur. Foto: Oddgeir Visnes

Går for grønt

Om du kommer med båten fra Ålesund finnes det både el-sykler og små el-biler man kan leie for å ferdes rundt i Geiranger på egenhånd,  foruten en mengde kajakker for de som vil være på fjorden. Ønsker man guidet kajakktur kan man booke turer med Active Geiranger, Geiranger Fjordservice eller Geiranger Adventure


Med el-bilene kan du navigere deg frem med egen GPS-guide på norsk, engelsk og tysk. Det er bare å oppgi ønsket reisemål og følge instruksene.  

- De små, morsomme elbilene av typen Twizzy, gjør det enkelt å komme seg til de kjente utsiktspunktene Ørnevegen, Fyldalsjuvet og Dalsnibba. Så her er det bare å ta med seg fotoapparatet og utforske Geiranger, forklarer Skylstad.

0H9A3125_behandlet.jpg

Grønn glede: Med elbilen Twizy er det lekende lett å bevege seg opp og ned de bratte bakkene i verdensarvbygda. Foto Oddgeir Visnes

Avslutter med en luftig opplevelse på topp 

Avslutningsvis anbefaler Skylstad et besøk til toppen av Dalsnibba, som har Europas høyeste fjordutsikt fra bilvei. Utsiktspunktet har fått navnet Geiranger Skywalk. Det er en magisk opplevelse å gå ut på platået og se gjennom ristene og rekkverket av glass. Man kan kjenne vinden komme opp gjennom ristene og få følelsen av at man går på skyer. Her får man oppleve den spektakulære utsikten over Geiranger, fjorden og fjellene rundt på en helt ny måte. 


- Men husk at utkikkspunktet ligger høyt oppe. Dersom snøen skulle trekke nedover fjellet i løpet av høsten, kan man bli nødt til å stenge utsiktspunktet, legger turistsjefen til. Sjekk gjerne webkameraet på Dalsnibbas egen hjemmeside på forhånd.

Dalsnibba.2.jpg

Geiranger Skywalk-Dalsnibba ligger 1500 meter over havet. Dette er Europas høyeste fjordutsikt fra bilvei. Foto 360aircam Arild Solberg. 

Se flere opplevelser
Del: