Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Sommerbyen Molde

Utsikten med 222 fjelltopper og en fjord med holmer og øyer har fascinert folk i alle år. Nå snur også Molde by ansiktet mot sjøen.

Spill i europatoppen innen fotball og jazz har bidratt til at Molde er godt kjent, til tross for at byen huser bare rundt 26.000 stolte innbyggere.

Om sommeren er folketallet atskillig høyere. Da strømmer besøkende til byen for å se på fjorden og det fantastiske panoramaet av 222 fjelltopper - det som kalles Moldepanoramaet. Romsdalshorn, Kongen, Dronninga og Bispen er bare noen av toppnavnene i denne attraktive lineup-en.

Uteservering hos Glass i Molde
Uteservering hos Glass ved Sjøfronten i Molde (Foto: Jens Holsbøvåg Lyngstad)

Moldeholmene - "Moldivene"

I fjorden 600 meter rett ut for byen ligger Moldeholmene, som et paradis – et lite «Saltkråkan». På folkemunne kalles holmene gjerne Moldivene, og er et friområde tilgjengelig for folk flest. I 1939 kjøpte Molde kommune Moldeholmene av Staten, som var eier på det tidspunktet. Å hindre utparsellering av holmene til hyttetomter var bakgrunnen for kjøpet, og det kan både regionens innbyggere og tilreisende nyte godt av i dag.

Om sommeren går det rutebåt fra bysentrum til Hjertøya hver dag unntatt mandag. Mange liker også å padle kajakk blant disse fine holmene, og på selve Hjertøya gir et stupebrett i ulike høyder utfordringer for de fleste badeglade.

Når artistene ikke vil hjem

Også internasjonale jazzartister som opptrer på Moldejazz har sansen for den fine naturen i Molde generelt, og kanskje Moldeholmene og Hjertøya spesielt. Moldejazz-sjef Hans-Olav Solli forteller at det har vært mange artige hendelser opp gjennom årene.

- Vi har helt unike omgivelser her, og tidligere var også «Where music meets nature» Moldejazz sitt slagord. Artister har trivdes så godt at de ikke ville reise hjem. På 60-tallet var det en artist som ikke ville dra herfra, og til slutt måtte han skjenkes full og settes på en båt for at arrangørene skulle bli kvitt ham, røper Solli.

Hans-Olav Solli i Moldejazz forteller at artistene er fascinert over fjorden og holmene i Molde.

- We are the band!

Naturen her innbyr til aktiviteter, og da er det lett å glemme tiden, noe bandmedlemmene i Lucky chops fikk erfare da de var artister under Moldejazz i 2018.

- Lucky chops ble tatt med ut på holmene og der fikk de bade fra en båt. Det endte med at de nesten kom for sent inn til åpningsseremonien. De kom springende dryppende våte fra kaia og løp mot scenen. Jeg var litt «på» da, sier Solli, og spurte:

- Hva gjør dere her?

- We are the band!, svarte de nybadede. Da måtte jeg bare slippe de opp på scenen, og de gjorde en bra opptreden. De trivdes så bra i Molde at de lurte på om de kunne være en uke neste gang.

- Samme år var Maria Schneider Artist in residence hos oss, og hun var også henrykt da hun både fikk være med på fjordcruise og fuglekikking, forteller Moldejazz-sjefen.

(Artikkelen fortsetter under relaterte saker/​opplevelser)

Opplev mer

Se flere opplevelser

Hør festivalsjef Hans Olav Solli fortelle Moldejazzhistorier

Sommerbyen Molde

De siste årene har hele Molde begynt å vende ansiktet mot fjorden og fjellrekka, og har renovert sjøfronten. Sommerbyen Molde har dermed fått en ny dimensjon med et vitalisert bysentrum.

Nå kan man slå seg ned på noen av de flotte restaurantene som er etablert på byens fjordside. Her kan man innta et godt måltid i hyggelig selskap og samtidig nyte utsikten til fjell og fjord, mens småbåtene tøffer forbi og ferjene glir nærmest lydløst over havoverflaten.

KØL: Burgermester

De tre restaurantene Køl steakhouse med kullgrill, Syd Vinbar, Glass (pizza)restaurant ligger på rad og rekke langs kaia.

På Køl møter vi kjøkkensjef Erik Faksvåg Reite. Her er det køl – eller kull - som står i sentrum når maten skal tilberedes, og spesialitetene er burger og biff.

- Vi elsker grilling! Og kullgrill gir en helt egen smak og aroma som setter seg godt i kjøttet. Vi griller også dagens fangst fra fiskehandleren. Grillet piggvar er jo for eksempel helt magisk, sier Faksvåg Reite, som forteller at de matinteresserte kokkene på Køl har et ekstra fokus på råvarene.

- Vi elsker grilling! Og kullgrill gir en helt egen smak og aroma som setter seg godt i kjøttet.
Erik Faksvåg Reite på Køl i Molde
- Vi elsker grilling! Og kullgrill gir en helt egen smak og aroma som setter seg godt i kjøttet. (Foto: Jens Holsbøvåg Lyngstad)

Lokale råvarer

- Lokale råvarer er veldig viktig for oss, så vi kjøper dyr fra Jensbøen gård i Rødal, som ligger 20 minutter unna oss. Det er veldig artig å bruke lokale produkt og å ha et forhold til både dyr og bonden. Jeg trodde skulle møte kua da jeg var på gården tidligere her, men da hadde den allerede gått til slakting, ler kokken.

- Kjøttet bearbeider vi forresten her på huset - vi skjærer ned og kverner. Når vi kverner kjøttet selv er det lettere å ha kontroll på kvaliteten på burgeren, og vi kan virkelig stå inne for det vi serverer, legger han til.

Lokale råvarer er viktig for kokkene på KØL. Her besøker de burger og biff på beite hos Jensbøen gård.

Fem ganger mer smak

Et annet virkemiddel for å få den ekstra gode smaken er i et skap ved baren.

- Vi har et modningsskap for tørrhenging av biff. Her henger entrecôtekammene i alt fra 30 dager opp mot 40-45 dager før de kuttes og serveres til gjestene. Når entrecôte henger til tørrmodning fjernes en del av fukten og væska i kjøttet, og vi sitter igjen med kjøtt som er enda mørere og mer smaksrikt. Har du ikke smakt tørrhengt entrecôte kan du forvente fem ganger mer biff i smaken enn vanlig, sier Faksvåg Reite.

Modningsskap for biff
I modningsskapet henger entrecôtekammer fra 30 til opp mot 40 – 45 dager. Det hever smaken! (Foto: Jens Holsbøåg Lyngstad)

Burgertips

Kjøkkensjefen mener det er fire ting som trengs for å lage en bra burger, nemlig bra råvarer, høy varme, kullgrill og salt. Det holder.

- En burger er som en biff, og vi behandler den likt. Vår beste burger er Barbeque beason – en kullgrillet burger med barbeque, majo, bacon, sprøløk, syltet rødløk, tomat og øst. Den er veldig god, og er nok høydepunktet på menyen så langt.

Barbequeburger KØL
Barbeque beason er en kullgrillet burger og er bestselgeren hos Køl. (Foto: Jens Holsbøvåg Lyngstad)

Temperaturen viktig

I restauranten tilberedes maten på åpen eller lukket grill, og her er det snakk om høye temperaturer - fra 350 grader og opp mot 500 grader i den lukkede.

Den lukkede grillen brukes primært til burger, siden den har både over- og undervarme. En burger har steketid på 5 minutt i den lukkede grillen, og ca. 8 minutter i den åpne – litt avhengig av størrelse og temperatur.

Kullgrill gir en helt egen smak og aroma som setter seg godt i kjøttet, mener kokkene hos KØL i Molde.

Spennende utvikling

Den unge kjøkkensjefen flyttet fra østlandet og hjem til Molde og tok jobben som kjøkkensjef ved Køl i vår. Utfordringen i Molde fristet.

- Sjøfronten i Molde utvikler seg hele tiden – det er mye nytt og spennende som skjer. Derfor er veldig artig å kunne være en del av utelivsbransjen her ved å starte opp et nytt konsept, sier Faksvåg Reite.

Jan Erik Nyland
Jan Erik Nyland ved Syd, Glass og Køl i Molde (Foto: Jens Holsbøvåg Lyngstad)

Landets flotteste beliggenhet

Det er Jan Erik Nyland som driver spisestedene Syd, Glass og Køl nede på kaia i Molde. Han forteller at utelivsbransjen har savnet å kunne ta i bruk sjøsida i Molde sentrum i mange år.

- Da vi startet Syd for 10 år siden, var sjøfronten en bakgård til Molde sentrum, men etter at byggingen startet for to år siden er situasjonen en helt annen.

- Det er ikke tvil om at sjøfronten er en fantastisk arena for Molde ved at sentrum flytter seg ned mot sjøen. Her kan vi tilby uteservering med en av landets flotteste beliggenhet med fjorden og fjellene. Utsikten er jo fantastisk, sier Nyland.

Drikke topper matopplevelsen

Jan Erik Nyland har vært i restaurantbransjen i ca. 30 år, og mener matopplevelsen blir fullkommen når mat og drikke utfyller hverandre, og han har noen anbefalinger.

- Til vinbaren Syd kommer folk for et godt glass vin, og her serverer vi ulike varianter ost og skinke til. På skinkemenyen er det både pata negra og parmaskinke. Parmaskinke er skinke av gris som har spist myse fra parmesanost. Den skinken er hakket saltere enn pata negra, som lages av gris som er oppfostret på eikenøtter.

- Til parmaskinke vil vi gjerne servere en perlende eller musserende vin, som italienerne gjør, men mange av våre gjester vil ha rødvin, og da passer en Barbera med lite tanniner og mye frukt ypperlig. Vi anbefaler også gjerne en vin fra Sicilia, og vi serverer den gjerne litt kald. Til pata negra bruker spanjolene gjerne sherry til. En tørr og god rosé går også fint til skinke, forteller Nyland.

Pizza fra italiensk vedfyrt ovn hos Glass
Restaurant Glass har spesialisert seg på italiensk pizza. (Foto: Jens Holsbøvåg Lyngstad)

Pizza og burger krever sitt

På restauranten Glass er det italiensk pizza som er spesialitet. Pizzaen blir stekt i en vedfyrt pizzaovn som er importert fra Italia.

- En god rødvin til pizza er f. eks en Dolcetto eller en Chianti med mye fruktighet. Den serveres gjerne litt kjølig, og da blir det en veldig god opplevelse sammen med pizza, mener Nyland.

Når det kommer til burger, forteller Nyland at vin ikke er en selvsagt følgesvenn. Det kreves nemlig litt av vinene for at de skal passe sammen med både løk, tomat og dressinger.

- Côte de Rhône har både fruktighet og fylde, og er et utmerket valg til grillmat. Røyksmaken på burgeren stekt på kullfyrt grill matcher godt med fruktigheten i vinen. Vi har også masse alternativer innen alkoholfri drikke. Utvalget av alkoholfritt øl fra mange leverandører er stort, og vi har også ulike varianter av eplemost, sier Nyland.

(Artikkelen fortsetter under relaterte saker/​opplevelser)

Opplev mer

Se flere opplevelser
- Tilgangen til ulike råvarer er avhengig av dagens fangst ute på havet. Vi tar det som er ferskest, best og lettest tilgjengelig til enhver tid.
- Tilgangen til ulike råvarer er avhengig av dagens fangst ute på havet. Vi tar det som er ferskest, best og lettest tilgjengelig til enhver tid.

Molde Fjordstuer

Som nærmeste nabo til Aker Stadion, ligger Molde Fjordstuer: hotell, ala carte-restaurant og bryggerestaurant. Hit kommer gjestene gjerne med båt og ankrer opp før de setter seg til bords.

Siden starten i 2002 har fisk og sjømat vært spesialiteten hos Molde Fjordstuer. Soussjef Carina Merieau mener det passer godt med plasseringen til restauranten.

- Vi kan faktisk spasere ned på brygga og ta i mot råvarene. Noe får vi fra den lokale fiskebutikken, men vi er også godkjent fiskemottak, så vi handler med lokale fiskere. Sjøkreps får vi levert med båt, og da går vi ned på kaia og henter. Tilgangen til ulike råvarer er avhengig av dagens fangst ute på havet. Vi tar det som er ferskest, best og lettest tilgjengelig til enhver tid, sier Merieau.

Erfaring fra det franske kjøkkenet

Carina Merieau begynte som kokkelærling hos Molde Fjordstuer da hun var 18 år. Etter ulike jobber i Trondheim og Frankrike kom hun tilbake til hjembyen i 2015. I Frankrike jobbet hun ved Chateau Colbert utenfor byen Cholet. Her ble det servert klassisk fransk, litt finere mat, og Merieau lærte viktigheten av å være nøye, ha fokus og å tåle å gjøre det samme om og om igjen.

- Kokkefaget er et veldig artig fag, og det utvikler seg hele tiden både når det gjelder trender og å ta i bruk råvarer. Mens tunfisk og froskelår var typiske råvarer på kjøkkenet i Cholet, prøver vi her å ta i bruk våre lokale råvarer i størst mulig grad.

Molde Fjordstuer med bryggeliv og sjømat. (foto Classic Norway) (Foto: Einar Engdal)

Signaturrett

En fast hovedrett på menyen hos Molde Fjordstuer, er gratinert klippfisk.

- Mange kommer hit på grunn av klippfisken vår, så den kan vi ikke ta vekk fra menyen. Fast følgesvenn til klippfisken er potetpure og bacon, og annet tilbehør varierer vi med sesong. Ved å ha fokus på sesong får vi de beste råvarene til enhver tid, sier soussjefen.

Klippfisk er slowfood

Klippfisken leveres fra den lokale produsenten Folland på Averøya, som Molde Fjordstuer har samarbeidet med siden starten.

- Vi er en av de få i Norge som får levert klippfisk av Folland, for de shipper det aller meste utenlands. Vi får levert klippfiskrygger med bein og skinn. Vi vanner ut fisken selv, og til det bruker vi en uke, så dette er slow food.

Se flere

Blåskjell med lokal twist

Blåskjell er sommermat for mange, og det er på menyen også hos Molde Fjordstuer. Blåskjellene, som serveres med bakte småpoteter til, kommer stort sett fra Åfjord i Trøndelag.

- En spesialvariant hos oss er at vi tilsetter røkt ørret fra Drogen smokehouse i Bud. Ørreten kuttes i terninger som vi blander i til slutt. Da får vi løftet retten enda et lite hakk opp, mener Carina Merieau.

Sjømat og lokale råvarer er i fokus hos Molde Fjordstuer, som ligger på den vestlige delen av sjøfronten i Molde, like ved Aker Stadion.

Sushi

Kokkene ved Molde Fjordstuer har også gitt sushien noen lokale tilpasninger.

- Vi fortsetter med det vi kan og er gode på, og prøver å dra det inn i sushiverdenen og gi et bedre tilbud der også. I stedet for scampi har vi lokal sjøkreps i sushien, ettersom vi har god tilgang på en så god råvare. Om sommeren bruker vi gjerne asparges siden det er i sesong. Til vår sushi har vi også lokal lakserogn fra Averøya, sier soussjefen, som gjerne anbefaler både japansk øl og sake til sushien - foruten lokalt øl!

Sjøfronten i Molde

Sjøfronten er det største byutviklingsprosjektet i moderne tid i Molde. Sentrum åpnes opp mot fjorden og fjellene, og Molde får sin sammenhengende havnepromenade.

Utbyggingen er i tre faser: Sjøfronten 1,2 og 3. Utvidelse av havneområdet, nye parkanlegg og tilrettelegging for gående og sykling i området mellom bebyggelsen og fjorden er blant elementene. (Kilde: Molde kommune) 

Molde Fjordstuer like ved Aker Stadion ble etablert i 2002, og brakte liv og aktivitet til bryggekanten og sjøfronten i Molde. Fjordstuene har vært utvidet to ganger siden da. I 2008 ble romkapasiteten økt fra 17 til 44, og med det ble det en større satsing på kurs og konferanse. For seks år siden kom siste byggetrinn så langt, og nå er det 59 rom på det koselige bryggehotellet. 

Vinbaren Syd ble startet for 10 år siden. Da lå den ned mot fjorden, men vekk fra annen aktivitet i sentrum. Pizzarestauranten Glass kom i 2015 og KØL ble etablert våren 2019. Nå er disse tre sentrale tilbydere i den nye sjøfronten i Molde.