Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
vindm__ller-sm__la-foto-espen-lie-dahl.jpg

Farger vindmøller

for å redde havørn

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Ørn på Smøla har ingenting lært. De flyr fortsatt som selvmordspiloter rett inn i vindmøllene i havgapet på Nordmøre. Nå skal både farge, lys og lyd testes ut for å hindre ørnedød.

- Målet er å få en kombinasjon av vindmøller og havørn til å fungere sammen, forteller Espen Lie Dahl.

Verdens tetteste

Ornitologen og biologen er født og oppvokst på Smøla og tar nå doktorgraden på ørn ved NINA/NTNU. Han er ansatt som fugleforsker ved Nasjonalt Vindenergisenter på Smøla. Smøla har verdens tetteste bestand av havørner.

Maler rotorblader

Et pilotprosjekt som skal igangsettes nå er å male et av de tre rotorbladene på i alt fire vindmøller sorte. Prosjektet skjer i regi av blant andre Statkraft, NVE og NINA.

Mer kontraster

 - De gråhvite rotorbladene gir lite kontraster. Tanken er at et svart rotorblad vil gjøre vindmøllene mer synlige for havørnen. Enkelte eksperimenter som er gjort, kan tyde på det, sier forsker ved NINA, Roelof Frans May.

Se flere opplevelser
hav__rn-sm__la-foto-espen-lie-dahl.jpg

Skarpskodd fisker. Foto: Espen Lie Dahl.

Ulike teorier

Ekspertene har ulike teorier på hvorfor ørn flyr rett inn i vindmøllene. Havørn er svært dyktige flygere, og har godt syn. Men det kan hende at de likevel ikke ser turbinvingene i bevegelse på nært hold. En annen teori er at de ser turbinvingene, men utnytter oppdriften, eller at de rett og slett leker seg i turbulensen.

UV-lys og lyd

Nå i sommer vil også bruk av kraftig UV-lys og lyder bli testet ut i et forsøk på å holde ørnen unna rotorbladene. Forskningsmiljøer fra mange deler av verden vil nøye følge de unike forsøkene på Smøla.  Vindmøller og fugler er fortsatt en dårlig kombinasjon.

- 52 havørner er drept av vindmøllene på Smøla siden 2005, forteller Espen Lie Dahl.

DNA-prøver

Ved bruk av sendere og DNA-tester kjenner han nesten hver eneste en av de mektige havørnene på Smøla. Dessuten arrangerer han havørnsafari gjennom Smøla Naturopplevelser som han driver sammen med bror Audun og kompis Svein Håvard Støl.

Vokser saktere

- Havørnbestanden er ikke redusert siden vindmøllene kom, men den vokser ikke like fort som den nok ville ha gjort. Ørn som fortsatt hekker i området ved vindmøllene også legger færre egg enn tidligere, forteller Espen.

50 par

Havørnen har funnet nye hekkeområder på Smøla. Ifølge Espen består bestanden av 50 par havørner. I tillegg er det en del enkeltindivider slik at det til sammen er et sted mellom 200 og 300 havørner på Smøla.

Stor kunnskap

Det er få som vet så mye om havørn og havørn på Smøla spesielt som Espen Lie Dahle. Siden han var liten gutt har han vært svært fascinert av de mektige og litt mystiske rovfuglene. Ikke minst har DNA-prøver gitt ham stor kunnskap om bestanden og havørnenes liv på Smøla.

Smola_Havornsafari__Sveinung_DKN.jpg

Den 28 år gamle havørnen Sveinung er trolig verdens mest fotograferte havørn. Foto: Espen Lie Dahl.

Sveinung ørn

Det er en havørn Smøla Naturopplevelser har et helt spesielt forhold til og det er Sveinung ørn. Den godt voksne havørnen som ble født i 1985, er verken beskjeden eller sjenert og trolig verdens mest fotograferte havørn.

 - Sveinung er den vi helt klart har mest kontakt med. Han dukker alltid opp på våre safarier. Han er uredd, verken beskjeden eller sjenert, og kommer som et skudd for å få fisk. Enkelte ganger har jeg faktisk fryktet at han skal fly rett inn i båten. Sånn sett har han nok forårsaket en del skrekkblandet fryd blant safarideltakerne, ler Espen.

Smøla Naturopplevelser

I tillegg til Havørnsafari kan Smøla Naturopplevelser tilby en rekke forskjellige turer og opplevelser. Hvilke kan du sjekke her.

Se flere opplevelser
Del: