Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
oscar_almgren_sunnmorsalpene_foto_hedda_breien_wide.jpg

Svenske-hjelp: Oscar Almgren er skiguide i Sunnmørsalpene. Foto Hedda Breien. 

Endelig en svensk vinner:

Lærer nordmenn alt om ski

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

En svenske fra tjukkeste Stockholm lærer nordmenn alt de trenger å vite om snø, skred, ski og fantastiske toppturer. Oscar Almgren (29) livnærer seg av Sunnmørsalpene.

- Når sant skal sies ble jeg vel møtt med en viss skepsis. Men å vise at man kan og har kunnskap gir aksept, sier den nå vel respekterte svenske ski- og skredeksperten som har bosatt seg på Stranda på Sunnmøre.


Den ville og vakre naturen på Sunnmøre og Stryn er arbeidsplassen hans både sommer og vinter. Gjennom sitt firma Uteguiden formidler han store naturopplevelser og kunnskap om sikkerhet.

oscar_almgren_uteguiden_strandafjellet_foto_baschi_bender.jpg

Strandafjellet: Oscar Almgren driver Uteguiden med base i Stranda. Foto Baschi Bender. 

Guide

Nå på vinteren er han guide og instruktør for toppturer og frikjøring, og arrangerer en rekke skredkurs. 29-åringen er også mye brukt som kjentmann i forbindelse med medieproduksjoner og skifilmer som Supervention.


- Jeg har dyrket friluftslivet så lenge han kan huske, men den store skiinteressen ble for alvor tent da jeg flyttet til Åre i Sverige i 2006 for å utdanne meg til villmarksguide.


Etter noen år i Sverige som skiguide og instruktør om vinteren og guide for rafting, bre og fjell på sommeren, fikk han for seks år siden tilbud om å arbeide i skipatruljen ved skisenteret på Stranda. Omtrent samtidig startet han Uteguiden som han nå driver på heltid.

Stranda_skisenter_2_foto_olav_stubberud.jpg

Luftige svev med ski på Sranda. Fra innspillingen av filmen Being There av Field productions. Foto: Olav Stubberud. 

Stranda skisenter

Stranda Skisenter midt i hjertet av fjord-Norge er omtalt som Norges svar på alpene, og et av landets flotteste. VG har kåret Stranda til Norges pudderparadis og best i landet for kjøring i løssnø. Skisenteret ble i 2012 kåret til folkets favoritt og årets skisted i fagbladet «FriFlyt».


Se flere opplevelser
-W1E1782-221601-skikjoering-enden-av-geirangerfjorden-i-bakgrunnen-foto-fredrik_schenholm-visitnorway.jpg

Hopp i havet for en utsikt: Skikjøring på Strandafjellet med Storfjorden i bakgrunnen. Foto: Fredrik Schenholm/visitnorway.no. 

Fantastisk natur

- Å bo på Stranda er helt fantastisk. Alt jeg setter så stor pris på er så nært med praktfull natur og toppturer rett utenfor stuedøra, smiler 29-åringen som ikke har noen planer om å forlate et liv i pakt med vill og vakker natur på nordvestlandet. Men det var ikke bare naturen Oscar falt for i Norge. I Stryn traff han sin samboer Hedda. 

ystevasshornet_foto_tom_anker_skrede_2.jpg

Ystevasshornet, Stranda. Foto: Tom Anker Skrede.

Stranda-favoritter

Av toppturer på Stranda er noen av hans favoritter tidlig på sesongen blant annet Ystevasshornet som man kan nå relativt enkelt fra Strandafjellet med Heisen. 


- Jeg liker også Kvitegga i Strandadalen - utrolig bra skogskjøring der tidlig på sesongen. En topp med veldig bra utsikt er Dalmannshornet/Brunstadtind som også ligger nært skisenteret.

Se oversikt over skisenter på Sunnmøre. 

dalmannshornet_oscar_peker_foto_tom_anker_skrede.jpg

Dalmannshornet, en av Oscar Almgrens toppturfavoritter på Stranda. Foto: Tom Anker Skrede. 

Del: