Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
sedov.jpg

Verdens største seilskip, 122,3 meter lange Sedov kommer til Ålesund 15. - 18. juli 2015. Foto: Sedov/Sailtraininginternational.

Du kan se den i Ålesund:

Verdens største seilskute

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

I sommer kommer verdens største til Ålesund. Det er ventet tidenes folkefest og en fullpakket Jugendstilby under den ramsalte skutefesten Tall Ships Races.

Verdens største og verdens flotteste seilskuter kan du i sommer oppleve på nært hold og kjenne lukta av når de kommer til havn i Ålesund. I år er Ålesund vertshavn for seilskutefesten.

CS_fly.jpg

Et yrende båtliv da de ærverdige seilskutene gjestet Ålesund i 2001.

Folkefest

- Da seilskutene inntok Ålesund i 2001 i det som den gang het Cutty Sark, ble byen snudd fullstendig på hodet. Nå håper vi på en minst like stor og kanskje enda større folkefest, forteller PR- og informasjonsansvarlig for Tall Ships Races Ålesund 2015, Anne Bente Skjellum. 

Det ble anslått at rundt 250 000 mennesker besøkte seilskutefesten i Ålesund i 2001, men tallene er usikre.

Braker løs

Har du tenkt deg til Sunnmøre i sommer bør du krysse av datoene 15. - 18. juli. Da braker det løs i Jugendstilbyen hvor seilskutene vil ligge så tett at du kan gå tørrskodd over Brosundet i det som blir omtalt som «Europas største gratisfestival», The Tall Ships Races. Også i Ålesund blir det et tettpakket og underholdende program hvor alt er gratis for store og små.

C.Sark-fra-Fjellstua-2.jpg

Slik så det ut fra utkikkspunktet Aksla sist gang seilskutene besøkte Ålesund, i 2001. 

Verdens største

Til seilskutefesten kommer verdens største skute, den enorme russiske firemasteren «Sedov».  Verdens største seilbåt er ifølge Guinness rekordbok 122,3 meter lang inkludert baugspydet. Mastehøyden er 58 meter og den kan ta et mannskap på rundt 200 personer.

Seilskuta som er oppkalt etter den russiske oppdagelsesreisende Georgy Sedov, er 94 år gammel og eies av det statlige universitet i Murmansk. Sedov døde i 1914 under en ekspedisjon i Arktis. 

Se flere opplevelser
1280px-TallShipsRace_2003-Turku-fin_Mir1.jpg

Kommer også til Ålesund: Verdens tredje største seilskip, det russiske skoleskipet Mir. Foto: Mir/Sailtraininginternational.

Verdens tredje største

Det er flere enorme seilskuter som kan beskues i Ålesund, også det russiske skoleskipet Mir som er nær 109 meter langt. Den skuta regnes som verdens tredje største. 58 skuter fra 17 land er i skrivende stund påmeldt til seilskutefesten i Ålesund. 

Dekkselskap

Under skutefesten kan du også kjøpe deg plass og ta med deg gode venner på et dekkselskap om bord i skutene som ligger til kai i Ålesund. Enten det er syklubben, gutteklubben, venner og familie, eller kanskje et bursdagsselskap, så kan man samles på dekket til underholdning, en matbit og noe å drikke på. 


De fleste av skutene som er med i The Tall Ships Races er drevet av stiftelser eller organisasjoner som er avhengig av inntekter for å kunne segle regattaen. Noen av inntektene får de gjennom dekkselskap. Billetter til dekkselskapet bestiller du på kulturialesund.no

Om The Tall Ships Races

The Tall Ships Races administreres av britiske Sail Training International(STI) som er en veldedig stiftelse med medlemmer og aktiviteter over hele verden. Målet med stiftelsen og aktivitetene er å utvikle og utdanne unge mennesker, medseilere.

IMG_0017.JPG

Ørnulf Opdahl (til høyre) har vært ambassadør for Ålesund som versthavn for skutefesten. Han har deltatt i fire Tall Ships Races. Foto: Dagfinn Bjørge

Billedkunstner

En av deltagerne er Norges mest kjente billedkunstner som eier ikke mindre enn 15 båter. Han skal seile Tall Ships Races for femte gang med Ålesunds egen Tall Ships Race-båt. Her kan du lese om han og en av de unge medseilerne, Oda Helen Hansen, fra Ålesund som er hekta på Tall Ships Races og seiling.

Ungdom

Medseilerne er mellom 15 - 25 år og under regattaen veksler skipene på det unge mannskapet ca. en gang i uka. Ungdommene kommer fra alle nasjoner, kulturer, religioner og sosial bakgrunn, og lærer lederskap og utfordrer seg selv gjennom opplæring og erfaring i seiling. 

Del: