Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
K__rvatn_fjellutstyr_foto-Gudmund-K__rvatn0x72X1500x900.jpg

Butikk og lager er i låven på 470 kvadratmeter. Den nyeste delen av låven er fra 1820, den eldste delen har man ikke funnet alderen på. (Foto: Gudmund Kårvatn)

Dette er Norges mest

bortgjemte sportsbutikk

Tekst: Ingrid Kvande
Del: 

Der den smale grusveien slutter, ved foten av Trollheimen, en mil fra sentrum i Todalen med 350 innbyggere, 13 mil fra Kristiansund og 16 mil fra Trondheim ligger Kårvatn Fjellutstyr AS. En populær sportsbutikk for folk som vil ha ordentlig fjellutstyr, distributør av kjente merkevarer og offisiell leverandør til Norges skiforbund Randonee.

Når man kjører inn på gårdstunet, er det lite som tyder på at låven fra 1800-tallet rommer en butikk. Men her inne er det verken høy eller silo, derimot 470 kvm med det beste av toppturutstyr som finnes på markedet.

– Hvordan er det mulig å drive sportsbutikk her?

– Det spørsmålet får jeg ofte, sier gründer, daglig leder og gårdbruker Gudmund Kårvatn (41). – Dette er kanskje utkant på en del områder, men det er sentrum for turinteresserte. Svaret på spørsmålet begynner en del år tilbake.

Ville ha det beste utstyret

– På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var jeg mye på tur sammen med Rune Gjeldnes, som i dag er en kjent eventyrer. Da fikk jeg interesse for ordentlig turutstyr som fungerer, noe det var vanskelig å få tak i den gangen. I bakhodet lå også drømmen om å skape noe nytt, og å skape det på garden, sier odelsgutt og femte Gudmund på gården Kårvatn i Todalen på Nordmøre.

Gudmund Kårvatn i sportsbutikken

Interessen for ordentlig toppturutstyr som fungerer var bakgrunnen for at Gudmund Kårvatn etablerte Kårvatn Fjellutstyr i 1992. (Foto: Ingrid Kvande)

Produktkjennskap

Det å selge skikkelig utstyr til folk lokalt ble dermed en ide som vokste fram, og som ble en realitet.  Først i et rom på gården i 1992, deretter på låven fra 1997. I dag drives butikken fra en større låve som er flyttet fra Oppdal og satt opp igjen på Kårvatn.

Se flere opplevelser
Gudmund Kårvatn med kunde. (Foto: Ingrid Kvande)

– Butikken har rykte på seg til å ha fryktelig godt utstyr, sier Ole Mauset, som vurderer nye staver til vinteren. (Foto: Ingrid Kvande)

Lett utstyr

Hvem som er den typiske kunden avhenger litt av sesong.

– Nå om vinteren er det folk som vil ha dunprodukter, ski og topptur-relatert utstyr som dominerer. Vi selger randonne- og telemarkski, og har rettet oss spesielt mot de som vil ha lettere utstyr.  Lokalmarkedet er størst, men folk kommer også langveisfra for å handle, og da kommer de på grunn av utvalg og kompetanse. For ikke lenge siden kom det en bil med folk fra Stjørdal. De fortalte at de egentlig hadde tenkt seg til IKEA i Trondheim, men fortsatte helt hit. Det er det vi kaller en solskinnshistorie, smiler Gudmund.

På vei til Kårvatn Fjellutstyr sportsbutikk

Der den smale grusveien slutter, ved foten av Trollheimen ligger Kårvatn Fjellutstyr AS. To kilometer igjen her nå. (Foto: Ingrid Kvande)

Utstyret betyr mer enn folk tror

Han vil at folk skal smile på tur, og mener at skikkelig utstyr gir best turglede. 

– Utstyret betyr mer enn folk tror. En skikkelig rå jakke kan være dyrt i innkjøp, men hvis du deler beløpet på antall år du har jakken, lønner det seg. Og når du får maks bevegelighet og passform på kjøpet er det en god handel!

Velg lette ski

Nordmørsfjella myldrer av toppturmuligheter, og Gudmund mener enda flere ville fått en enda bedre tur om de hadde lettere ski. 

– Du får større glede når du går med lett utstyr som har gode gå-egenskaper enn tungt frikjøringsutstyr. Her selger vi begge deler, men det er viktig å analysere behovet til kunden. Når jeg vet hvordan skiene skal brukes mest, kan jeg utarbeide forslag til ski, bindinger etc. Målet er at kunden må bli best mulig fornøyd med produktet. Her har vi ikke noe kjedeutvalg som har bestemt hva vi skal ta inn og dermed skal selge, så vi står fritt.

Turistforeningshytte

Med sin nærhet til Trollheimen og Innerdalen er Kårvatn populært for turfolk. På gårdstunet har det vært turisthytte siden slutten av 1880-tallet, og i dag er det overnattingskapasitet til 28 på den selvbetjente turistforeningshytta. Mange som kommer hit på helgeturer og går på toppturer, er midt i målgruppa for butikken, og tråkker gjerne inn på låven for å se hva som finnes på utstyrsfronten.

Følger med i markedet

Da Kårvatn Fjellutstyr startet opp, ble den raskt en leverandør til ekspedisjoner, noe Gudmund mener ga veldig nyttig erfaring når det gjelder produktkunnskap. I dag er deltagelse på ISPO-messa i Tyskland, en smeltedigel der alle i sportsbransjen møtes, stedet for å fange opp hva som skjer i markedet.

Kårvatn Fjellutstyr (Foto: Ingrid Kvande)

(Foto: Ingrid Kvande)

Distributør av fire merker

Møter med produsenter på ISPO og andre steder har gitt resultater. Ved siden av å drive sportsbutikk, er Kårvatn Fjellutstyr distributør for SkiTrab, Sir Joseph, Contour feller og Majesty ski. Kårvatn Fjellutstyr var også en av landets første forhandlere av Arcteryx, og i årene 2006-2012 hadde også Smartwool sitt hovedlager på Kårvatn – langt fra flyplass, motorvei og jernbane.

– Vi får også forespørsel om andre agentur, som vi vurderer fortløpende. Gudmund har mistanke om Skitrab-avtalen er viktig i så måte. – Gjennom at vi er distributør på SkiTrab blir vi ansett som seriøse. Både SkiTrab og Sir Joseph er familiebedrifter som har høy kvalitet i alle ledd, og vi har felles verdigrunnlag.

Spreke kunder

Selv om Kårvatn Fjellutstyr har noe for de fleste, må Gudmund medgi at han har spreke kunder.

– Jeg må nesten svare ja på det, ettersom vi har 60 % av leveransene til randonne-landslaget. Men vi selger også ski til bestefaren som vil ha stødig utstyr når han vil på tur. Vi ser at mange helt vanlige turfolk har åpnet øynene for skikkelig toppturutstyr – de har funnet ut at dette fungerer.
 

Gudmunds toppturanbefalinger:

Se flere opplevelser
Strengen. (Foto: Otto Ingebrigt Kvande)

Fra Strengen (890 moh) er utsikten over fjorden verd en stopp i bakken.
(Foto: Otto Ingebrigt Kvande)

Strengen (890 moh)

Her har jeg vært ofte de siste åra. Det er en panoramatopp, og jeg synes utsikten over fjorden er fascinerende. I januar i år ble det arrangert norgescuprenn i randonne her. Start på Vang på Kvanne, ca 3 mil fra Kårvatn. Toppen med masta er godt synlig fra parkeringsplassen.

Nordviksula. (Foto: Otto Ingebrigt Kvande)

Nydelig nedkjøring fra Nordviksula (1.318 moh). (Foto: Otto Ingebrigt Kvande)

Nordviksula (1318 moh)

Start på Nordvik, ca to mil før Kårvatn. Etablering av et småkraftverk har gjort at man nå kan kjøre bil (bomvei) opp til dammen, og da er det bare å spenne på seg skiene og glede seg til å nyte utsikten over nordmørsfjorder på den ene siden og Trollheimstopper på den andre. Fin nedkjøring!

Tydalsnebba. (Foto: Gudmund Kårvatn)

Tydalsnebba (1274 moh). (Foto: Gudmund Kårvatn)

Tydalsnebba (1274 moh)

Her har det vært arrangert Norgescuprenn i fjelltelemark og randonne flere ganger. Dette er en veldig fin topptur med oppstigning på ca 3 timer fra Kårvatn. Turen passer alle i en gruppe. Den som ikke vil helt til topps kan sitte i sollia og vente på de andre, mens de som fortsetter kan velge ulike utfordringer på vei ned. Toppen byr på utsøkt 360 graders utsikt mot kystfjell i vest, Innerdalen i sørvest og resten av Trollheimen i øst, og avslutningen er ned Norges beste li til skikjøring.

Skjerdingfjellet_foto_Gudmund_K__rvatn_justert.jpg

Skjerdingfjellet (1520 - 1530 moh). (Foto: Gudmund Kårvatn)

Skjerdingfjellet  (1520-1530 moh)

Dette er litt mer krevende tur. Eggen består av 22 små, til dels luftige "topper", og man må regne med fire timer opp og noe brattere renning ned. Start ved Innerdalsmerket, et par kilometer fra Kårvatn og gå i retning Bjøråskaret. Når du følger turistlinja mot Bjøråskaret ligger Skjerdingfjellet på venstre side og Snøfjellet (1579 moh) på høyre.

PS! Kårvatn-Trollheimshytta er en fin tur med fjellski. Om sommeren kan Kårvatn være et godt utgangspunkt for flere av de populære rutene i Trollheimen.
 

Gudmund Kårvatn (Foto: Ingrid Kvande)

Gudmund Kårvatn

Kårvatn Fjellutstyr AS

Startet i 1992, lokalisert i Todalen på Nordmøre.

Ble aksjeselskap i 2009, da Gudmunds fetter Kristian Mossing kom inn på eiersiden. Han jobber med salg og butikkdrift.

Øvrige ansatte er Håkon Vego, utegående selger for engrosbiten og Laila Kvendset, aktiv på mange områder innen den daglige drift

Gudmund Kårvatn er daglig leder. Han jobber med med engros, kontakt med leverandører og samarbeidspartnere, samt er aktiv i butikk. Driver gård med fjøs fylt med Aberdeen Angus-fe i tillegg.

Firmaet er i dag todelt, der import og distribusjon er en del, og butikkdrift er den andre.

Importør av merkene Ski Trab (ski), Contour (feller) og Sir Joseph (dun) og Majesty (ski).

Offisiell leverandør til Norges skiforbund Randonee av merkene Ski Trab ski, Contour feller og Sir Joseph dunjakker.

Del: