Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
grip_johan_wildhagen_paulookaville.jpg

Langt uti havgapet ligger øygruppen Grip. Foto: Johan Wildhagen Paulookaville

Denne øya har Norges minste

Tekst: Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Den knøttlille øya Grip var Norges minste kommune, har en av landets minste stavkirker og verdens minste brannbil. Men noe større enn Grip finnes ikke, mener mange.

skriv inn mellomtittel her

Øygruppen var frem til 1964 egen kommune med 115 furet og værbitte innbyggere. I dag er de velholdte boligene på fiskeværet sommerhus for de som engang bodde der eller deres etterkommere.

Ute i havet
Grip er i dag Kristiansunds minste bydel, der den ligger 14 km ute i havet, omkranset av 200 holmer og skjær, en 40 minutters båttur fra Nordmøres hovedstad. Øyas siste fastboende kastet inn håndkledet og forlot øya, slagstøvlene og sydvesten like før jul i 1974. De fleste fastboende pakket koffertene på midten av 1960-tallet.

Norge høyeste
Øya er bare 0,48 kvadratkilometer stor. Og mye er lite, men fyret er stort. Med sine 47 meter er Grip Fyr på skjæret Bratthårskollen Norges høyeste.

Grip_John_Wildhagen.jpg

Ta Gripexpressen ut til Grip i sommer. (Foto: John Wildhagen)

Daglige avganger til Grip
Fra slutten av mai og til slutten av august er det daglige avganger med MS Tennholm ut til øygruppen med de gule og røde husene, smale, sjarmerende gatene, fotballbanen, kroa og fiskeværets egen kraftstasjon ute i Nordmøres havgap, vest for Smøla og Tustna.

Les også: Aktiviteter i Kristiansund og på Nordmøre

Saltkråkan
Et besøk på Grip er som å spasere rett inn i min barndoms skjærgårdsidyll; "Vi på Saltkråkan". Det mest fargerike jeg noensinne har sett i svart/hvitt. Tiden har stått stille ganske lenge på det ramsalte fiskeværet.

Les mer: Overnatting i Kristiansund

Brannbil
I år har øya utenfor Kristiansund fått en ny attraksjon: Verdens minste brannbil. En spesialdesignet doning med vannpumpe og fire slanger, på størrelsen med en tråbil, konstruert av Kristiansund Brannvesen og som skapt for uttrykning på fiskeværet med sine smale veier og skarpe hushjørner. Med "brannbilen" på plass i øyas egen brannstasjon kan alle på Grip sove trygt sommeren igjennom.


Flere opplevelser og nyttige reisetips
Se Destinasjon Kristiansund og Nordmøre

Se flere opplevelser
Del: