Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
skorpen30x10X2048x10893x78X2037x990.jpg

Fra Christian Gaard på Trandal ved Hjørundfjorden, skyssbåten på veg ut fjorden. Foto: Knut Arne Aarset 

Bygdefenomenent Trandal i Hjørundfjorden:

Seks innbyggere - tre festivaler

Tekst: Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Langt utenfor allfarvei ligger den lille bygda Trandal i vakre Hjørundfjorden på Sunnmøre. Bygda har et vertshus, ingen veiforbindelse med omverdenen, seks innbyggere, tre festivaler - og kultstatus.

Lokale helter og kjendiser som Magne Furuholmen, Kjell Inge Røkke, Maria Mena og Vebjørn Sand kommer mer enn gjerne sjøveien for å oppleve den sagnomsuste og legendariske fjordpuben Christian Gaard Bygdetun. Serveringsstedet har en kapasitet som er 25 ganger større enn innbyggertallet. Trandal er en av landets aller minste bygder og Fjord Norge-regionens Flåklypa.

Fjordpuben Christian Gaard Bygdetun - Gjestehavn

Du ankommer Trandal via sjøveien. Foto: Christian Gaard Bygdetun.

En vill ide

- Pappa hadde mange ideer. De fleste mente den villeste var å etablere et utested på veiløse Trandal, forteller datteren Lenita som nå driver stedet videre sammen med søsken og mor etter at faren Frank Storeide døde i 2010.

Tre festivaler

- I år skal vi arrangere tre festivaler; Gammelpopfestivalen, Trandalblues og Trandal Countryfestival. Vi driver stedet videre i pappas ånd, men er samtidig opptatt av å bygge det videre ut ved å knytte til oss overnattingssteder, sier Lenita.

fjordpuben Christian Gaard Bygdetun - konsert

Konsert og dans på fjordpuben. Foto: Knut Arne Aarset

Toalettservering

Den gamle gården – og barndomshjemmet - ble restaurert og omgjort til vertshus sent på nittitallet av Frank Storeide. Han gjorde selv dassen til en attraksjon på verthuset. ”Fanterommet” er innredet med en luke som går rett i baren – ringer du i bjellen får du servert øl til og med på toalettet. ”Pubmannen” fra Trandal var et selvfølgelig innslag i Ylvis-programmene om ”Norges Herligste”.

Se flere opplevelser
fjordpuben Christian Gaard Bygdetun - gjestehavn

Trangt om saligheten i fjordpubens egen gjestehavn. Foto: Knut Arne Aarset

Trangt i havna

For å oppleve fenomenet Trandal må du bruke sjøveien. Egen båt, ferge, charterbåt, skyssbåt eller ”Fjord-Flying” i 50 knop med hurtiggående gummibåter frå Ålesund. Fjordpuben har egen gjestehavn hvor det ofte er trangt om saligheten. Er man riktig sprek kan man gå den syv til ni timer lange turen fra Sykkylven og over fjellet til Trandal.

fjordpuben Christian Gaard Bygdetun - innendørs

Vegger og tak i spisesalen er prydet med lokale fiskeredskaper.
Foto: Christian Gaard Bygdetun

Sunnmørsalpene

- Oppgraderingene de senere år gjør at vi kan huse firmaturer, blåturer, bryllup og større festivaler. Christian Gaard er også perfekt for kurs og konferanser, og er et ideellt utgangspunkt for friluftsturister som søker en fantastisk opplevelse i Sunnmørsalpene & Hjørundfjorden, forteller Lenita Storeide.

Lenita Storeides turtips:

Hjørundfjorden rundt
Gåtur på tre til 10 dager. Utgangspunktet Hundeidvik ytterst, videre innover mot Viddal før turen ender i vakre Molladalen ytterst i fjorden igjen. Fantastisk flott og variert tur, med mulighet for bestigning av mange av de kjente toppene på Sunnmøre, og mulighet for overnatting i vertshus, hotell og dalstrøk i de sjarmerande bygdene man passerer. Se forslag til vandring og fjellturer i Ålesund og Sunnmøre.

Rekkedal Gjestehus.
Unik matopplevelse i vakker natur i Bondalen, en 15-20 minutters biltur fra Ørsta og Volda. Her handler et måltid om mye mer enn bare å bli mett.

Hjørundfjorden - Terje Rakke

Nydelig cruise på Hjørundfjorden. Foto: Terje Rakke

Verdensberømt nabo

Ønsker du å bo herskapelig? Videre ned i fjorden finner du ærverdige Hotel Union Øye, som har begreistret prominente gjester fra inn- og utland i over 100 år! Sov i himmelseng, nyt hotellets kjente kjøkken og – om du er heldig- møt hotellets eget spøkelse Linda. På sommerstid kan du bli med på cruise inn fjorden, eller sjekk de helårlige fergerutene på fjorden.

Hjørundfjord Cruise - Foto Per Eide

Ærverdige Hotel Union Øye. Foto: Per Eide

Hotellet er et flott utgangspunkt for det kjente turmålet til Slogen (1564 moh)! På andre siden av fjorden på Sæbø åpnes nye Sagafjord Hotel etter et halvt år med full rehabilitering. Men fortsatt er Hjørundfjorden en uoppdaget perle for folk flest, og et utmerket utgangspunkt for naturbaserte aktiviteter.

Finn annen overnatting og mer info om Hjørundfjorden & Sunnmørsalpene

Utsikt fra Slogen

Rå utsitk fra Slogen, 1546moh. Foto: Bjørn Isene.


Se Ålesunds og Sunnmøres offisielle reiselivsfilm her

Se flere opplevelser
Del: