Brygger på lokale historier
I den kjente turistbygda Geiranger på Sunnmøre brygger fem kompiser øl inspirert av lokale helter og historier. Det har resultert i smakfulle drikker, innpass på polet og VG-sekser.
Det nærmer seg tiden på året hvor vi er aller flinkest til å kose oss litt ekstra rundt matfatet. Fra lokale produsenter får du gjerne utsøkte lokale råvarer, og ofte også gode historier med på kjøpet.
Kompisgjengen på Geiranger Bryggeri startet produksjon i 2014, og lager øl med navn som Store-Kniven, Helvetesgjølet og Ørnesvingen. Hvert øl er en hyllest av personer, hendelser, steder eller fortellinger fra bygda. Da VG smakstestet 75 ølnyheter sommeren 2020, gikk Sur og Snasen helt til topps med en klar sekser på terningen.
Her får du noen av historiene, og lenger ned i saken kan du se og høre Kenneth Løken i Geiranger Bryggeri fortelle hvordan navnene oppsto.
Dårlige bremser ble bobil-øl
I butikkhyllene heter den Ørnevegen, oppkalt etter en av Geirangers mest berømte og besøkte turistattraksjoner. En fruktig og tørr IPA, som på folkemunne blir kalt «bobil-øla».
Ølen er inspirert av en episode i 2014, da to tyske bobilturister hadde litt for dårlige bremser ned de bratte hårnålssvingene langs Ørnevegen. Bobilen mistet kontroll i en av svingene og kjørte rett igjennom autovernet i den stupbratte fjellsiden, og rullet flere meter før den ble stoppet av et epletre. Takket være epletreet gikk det heldigvis bra med turistene.
Ørnevegen har falt i smak hos mange og ble blant annet kåret som publikumsfavoritt under Ålesund Ølfestival i 2019. Den passer ypperlig sammen med pinnekjøtt, og har blitt en bestselger på Vinmonopolet.
Hyllest til Store-Kniven
Det smakfulle Brown Ale er brygget som hyllest til Ole Knivsflå (1885-1970), en av Geirangers største legender og bedre kjent som Store-Kniven.
Han var en stor mann, sterk som en bjørn - og så tung at om han hoppet ned på en stein, ble det spor etter han; sa de i bygda. Store-Kniven var også en ivrig fisker, men aller mest kjent var han nok for sine jakthistorier.
En gang da han var på jervjakt oppe på den historiske fjellgården Knivsflå, skjøt han i følge fortellinga to jerv med bare et skudd. Ole Knivsflå bodde i Geiranger hele sitt liv.
For bilentusiasten
Studebaker er en sjokolade Stout; et fyldig, mørkt og smaksrikt øl med eksklusiv sjokolade fra den prisvinnende produsenten i bygda, Geiranger Sjokolade.
Brygget som en hyllest til veteranbilkongen i bygda, Karl Mjelva og alle de gamle bilene som har kjørt rundt, og som han har tatt så godt vare på. Den pensjonerte hotelldirektøren ved ærverdige Union Hotell har vært hekta på veteranbiler så lenge han kan huske, og lærte seg å kjøre allerede som 7-åring. Han har flere doninger av edel årgang samlet i hotellets eget veteranbilmuseum.
Favorittbilen Buick President 1932-modell brukes kun ved meget spesielle anledninger, som da han frakter de kongelige rundt i verdensarvområdet. Den er også avbildet på etiketten til ølet. Du kan lese mer om veteranbilkongen Karl Mjelva her.
En liten djevel!
- En kompleks kraftpakke av en liten djevel! er mikrobryggeriets egen beskrivelse av Helvetesgjølet Quadrupel.
Inspirasjonen til Helvetesjølet er hentet fra en historie om da Satan selv var ute på fantestrek i Geirangerfjorden. Da han ikke rakk å komme seg hjem igjen før sola sto opp, eksploderte han og lagde et stort hull i fjellsiden ute i den berømte Geirangerfjorden. Helvetesjølet er en såkalt quadrupel, med andre ord så er det ekstra sterkt øl – derav navnet.
Historie på flaske
Andre smaksrike drikker brygget på lokale historier fra Geiranger Bryggeri er Bølga (IPA), Friaren (pilsner), Vikingstøa (Pale Ale), Sølfest (Brown Ale), Sju Søstre (Single hop), Maxim Gorkiy (Imperial Stout), Stabbefonna og Geitfonna (juleøl).
Brygget på krystallklart fjellvann
I Liabygda i Stranda kommune ligger det populære Trollbryggeriet. Her produseres det 11 ulike ølsorter under navnet Slogen, inspirert av en av Sunnmøsalpenes mest populære fjelltopper.
De to kompisene Kjartan Lied og Jørund Ringset eksperimenterte med ølbrygging i hver sin garasje, før de i 2009 bestemte seg for å starte mikrobryggeri.
Til brygginga bruker de rent og klart fjellvann fra Blåfjell, det høyeste fjellet i Stranda kommune som ruver 1775 meter over havet. Fjellvannet er spesielt godt egnet til brygging grunnet det unike kalk- og mineralinnholdet. Slogen finner du i de fleste butikker og på Vinmonopolet, med mindre du vil besøke den faktiske fjelltoppen, som ligger i Ørsta kommune på Sunnmøre.
Øl i generasjoner
På Tonga Gardsbryggeri i Norddal har det vært brygga øl i flere generasjoner. Dagens bryggemester Stein Harald Døving fikk tidlig interesse for brygging og var ofte med faren og farfaren i bryggkjelleren da han var unggutt. Han bygde etter hvert om melkerommet på garden til ølbryggeri. Egen dyrket humle og gårdsgjær som er godt over 100 år setter et særegent preg på brygget i fra Tonga.
Sidereventyr på Stranda
En vinpresse fått i gave på en fjellgård i Sierra Nevada - California, ble starten på Skarbø Gard sitt sidereventyr på en av de eldste gårdene på Stranda. Les mer om sidereventyret her.