Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Foto-aalesund-Havnevesen-3.jpg

Besøk Nordens beste

med Europas største

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

For andre gang er Atlanterhavsparken i Ålesund kåret til Nordens beste akvarium. Anlegget med Europas desidert største selpark fester grepet som en nasjonal attraksjon.

- Prisen henger høyt og den betyr mye for Atlanterhavsparken som et nasjonalt akvarium og en nasjonal attraksjon. Vi er publikums favoritter og det er vi selvsagt veldig stolte av, sier Britt Giske Andersen ved Atlanterhavsparken.

Best igjen

Også i 2013 ble Atlanterhavsparken kåret til Nordens beste, men ble i fjor slått av Nordsjøakvariet i Hirtshals før prisen for 2015 igjen gikk til Atlanterhavsparken. Kåringen utføres av Sveriges største nettbaserte reiseguide for barnefamilier hvor publikum selv stemmer frem sine favoritter.

Prisen er et kvalitetsstempel for Atlanterhavsparken og akvarister fra hele Norden har besøkt Atlanterhavsparken for å se og lære av akvariet som ligger helt nede i fjøresteinene på kysten av Sunnmøre i Ålesund sentrum.

einar-og-knut-stort-format.JPG

Gigantisk selpark

Den gigantiske selparken er det nyeste tilskuddet og anlegget er ti ganger større enn det neste største i Europa. Det er langt på vei en konsekvens av at Atlanterhavsparken ville ha et best mulig anlegg for sel og at selene skulle få leve og boltre seg i mest mulig naturlige omgivelser.

- Den fantastiske selbukta bringer oss et stort steg inn i fremtidens måte å vise livet i havet på samtidig som naturen og dyrevelferden ivaretas på aller beste måte. Anlegget er unikt utformet og det er unikt når det gjelder byggemåte og størrelse, sier daglig leder ved Atlanterhavsparken, Tor Erik Standal.

Selparken er en naturlig vik i landskapet som er omformet til et enormt basseng ved hjelp av blåleire og stein. 6000 kvadratmeter stort og fylt med 15 million liter frisk sjøvann. Inne i dammen finnes naturlige små holmer og skjør, bukter, viker og en liten sandstrand.  Mennesker og sel kan observere hverandre gjennom undervannsobservatoriet på nærmere 200 kvadratmeter. De burde gi selene god underholdning om de skulle kjede seg.

Steinkobbe-under-vann-1-Svalbard-2013--for-HS-.jpg

Syv seler

- Vi har nå syv seler av arten steinkobbe. Fem damer og to menn. Lederen i flokken, Knut, er fra Lofoten og opp igjen kalt etter gamlesjefen vår på akvariet, Knut Maaseide, forteller Britt Giske Andersen. 

Faste måltider har de også. Hver dag klokken 15 er det mat og trening fra foringsøya. Da får publikum både se og høre om selene våre og de får vist frem sine kunster.

Se flere opplevelser
selsuksess.jpg

Fantastisk jobb

- Atlanterhavsparken har gjort en fantastisk jobb. Prisen som Nordens beste er en stor anerkjennelse og et bevis på Atlanterhavsparken gir store, gode og ekte opplevelser, sier Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre

Drama i tanken

Akvariet er et perfekt sted for små og store til å lære om livet under vann i Atlanterhavet og bli kjent med Norskekystens og Sunnmøres undersjøiske verden.

Et høydepunkt for mange er når fiskenes fores i den fire millioner liter store Atlanterhavstanken i akvariet. Fra kloss hold, bak et 26 cm tykt glass, kan man daglig følge dramaet når fiskene fores av tøffe dykker blant kvasse tenner. Glupske kveiter setter like gjerne tennene i kelneren som i hovedretten. Kveiter på over 100 kg har bitt dykkere både i håndledd, knær og øreflipper. Men frykten er ikke større enn at enkelte av dykkerne til og med har pusset tennene til steinbittene som en ekstraservice etter maten. Om sommeren er det to daglige foringsseanser i tanken og på ettermiddagene kan besøkende selv mate fiskene i de åpne akvariene. 

uteomraadet.jpg

Aktiviteter og pingviner

Populært er også aktivitetsrommet. Der kommer en tett på både sjøstjerner og sjøpølser, og har du lyst til å teste fiskelykken, så er det her du får fiske krabbe fra bryggekanten. Også foringen av pingvinene er et høydepunkt. Når de skal mates ifører akvaristene seg i kjole og hvitt. 

Fakta om Atlanterhavsparken

Atlanterhavsparken ble åpnet i 1998 og er et av Nord-Europas største saltvannsakvarier. Det er et unikt utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet. Atlanterhavsparken ligger i praktfull natur på Tueneset, drøye tre km fra Ålesund sentrum. Akvariebussen har en rekke daglige avganger. Les mer om regionen på www.visitalesund-geiranger.com

Del: