Vil se gull og lundefugl
Runde med sitt berømte fuglefjell er midt i blinken for den tyske naturfotografen Frank Fichtmüller. I ti år har han fotojaktet på øya ute i havgapet i Herøy kommune på Sunnmøre.
- Norge har jeg besøkt jevnlig i 20 år. Runde fikk jeg tips om av en venn og her finner jeg allsidige motiv for dyre- og naturfotografering som er min store lidenskap, forteller Canon-fotografen Fichtmüller.
Se video fra Fuglefjellet på Runde:
Fugleøya
Rundt 500 000 fugl som lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi hekker på Fuglefjellet på vestsiden av Rundefjellet. Skarveura ligger på nordsiden av øya, og der finnes en av verdens største kolonier av toppskarv. I bratte gressbakker på nord- og østsiden er det en stor bestand av havhest.
Fuglekikkere
Den tyske naturfotografen beskriver Runde som avslappende, sjarmerende og et flott reisemål med sin relative nærhet til Tyskland. Fugleøya er et reisemål for mange tyskere, men hit kommer også fuglekikkere, fuglefotografer, naturfotografer og vanlige turister fra mange verdenshjørner.
Se bilder av lundefugl og andre fuglearter på Franks nettside, www.fichtmueller-tierfoto.de.
Fra Kina til Runde
- Runde blir stadig mer kjent internasjonalt og er en av de store attraksjonene i Møre og Romsdal. I år har vi for første gang også hatt besøk av kinesere som har reist hele veien til Runde for å oppleve Lundefuglene, forteller campingvert, eier og reiselivsnestor Knut Asle Goksøyr.
Ti år og guide
Han er født og oppvokst på Runde. Bare ti år gammel fikk han sitt første oppdrag som guide ved å vise et amerikansk filmteam rundt på fjellet og øya. Det førte til at han ble en gjennomgangsfigur i filmen som det amerikanske teamet gjorde om Runde.
Mange verdenshjørner
I godt over 40 år har han drevet Goksøyr Camping på Runde. I dag driver han sammen med kona Inguna Abuce som er en språkmektig kvinne fra Latvia. Paret behersker 12 forskjellige språk, noe som kommer godt med når besøkende kommer fra mange verdenshjørner. I løpet av året er det 100 000 besøkende innom campingplassen. Besøkende og overnattingsgjester får all den hjelpen de trenger til fjellturer, båtturer, utflukter, overnatting og informasjon om både øya og Sunnmøre av det kunnskapsrike paret.
- Fuglefjellet dør ikke
- Jeg reagerer på en del medieoppslag om at fuglefjellet er i ferd med å dø. Det er ikke så dramatisk som det fremstilles. Mange arter er rimelige oppegående og en god del arter er i fremgang. Fuglefjellet har aldri vært og kommer aldri til å bli statisk. Ting er naturlig nok ikke slik det var på 40-, 50- og 60-tallet, men det endrer seg hele tiden. Det har aldri vært sånn som det er nå, og det kommer heller ikke til å bli det samme i fremtiden, sier Goksøyr.
Tredje største
Runde er regnet som Norges tredje største fuglefjellområde og det lettest tilgjengelige. Men i dag kommer det også turister som verken er fuglekikkere eller fuglefotografer, men som kommer for alt det andre sjarmerende Runde har å by på av vakker natur og atmosfære.
Rundeskatten
Goksøyr startet sin campingvirksomhet i 1973, året etter det svært så omtalte funnet av Rundeskatten, et funn fra det nederlandske frakteskipet Akerendam som gikk ned utenfor Runde på jomfruturen i 1725. Rundeskatten var et av Europas største funn og satte Runde på verdenskartet i tillegg til fuglefjellet. Runde har derfor også et jevnt besøk av skattejegere.
Runde Fyr
En annen attraksjon er Runde Fyr som ble opprettet som et av Norges første i 1767. Fyret ble automatisert i 2002, og er et av 80 fyr som er fredet i Norge. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er i dag et svært populært, selvbetjent overnattingssted i regi av Den Norske Turistforening. Bruforbindelsen til øya - Rundebrua - ble åpnet i 1982.