Verdens eldste kollektivtilbud

ÅPEN

Den sjarmerende Sundbåten er fortsatt flittig brukt av både lokalbefolkning og besøkende i Kristiansund by. Båten som går imellom byens fire øyer — også kalt landene», representerer noe helt spesielt i byens historie og i hjertet til kristiansundere.

- Sundbåten i Kristiansund er i dag verdens eldste kollektive transportselskap som har vært i kontinuerlig drift forteller kaptein Ragnvald Todal. Og legger til at trikken i San Fransisco startet litt før, men den har vært avbrutt på grunn av jordskjelv på 2000-tallet.

Helt siden 1876 har Sundbåten fraktet mennesker mellom de fire øyene og bunnet byen sammen. Kristiansund Dampbåtsamlag ble etablert av kjøpmenn i Kristiansund i 1875. Den 18. november året etter satte de sin første båt i trafikk.

Ragnvald Todal er kaptein på Sundbåten. © Oddgeir Visnes
Sundbåten er gratis for alle reisende i hele 2021. © Oddgeir Visnes
Båten går i fra havnen i Kristiansund sentrum hver halvtime på dagtid. © Oddgeir Visnes

- Jeg anbefaler alle som besøker Møre og Romsdal å ta turen til Kristiansund og Sundbåten, oppfordrer kapteinen.

Sundbåten er gratis for alle reisende i hele 2021, og tar deg med på en rundtur rundt byens fire øyer, også kalt «landene» – Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet og Gomalandet. Se rutetider >>

Den «polykrome byen»

Kristiansund kalles den «polykrome byen» på grunn av sine karakteristiske, fargerike hus og bosetning. Byen ble omtrent utslettet i 1940, og nærmere 900 hus brant ned etter bombingen under 2. verdenskrig.

Byen gjenoppsto imidlertid med et nytt særpreg, nemlig de friske og glade fargene som gir liv blant dagens hus. Husene i sentrum av Kirkelandet er bevisst vendt med gavlsiden ut mot gaten eller kaia, slik klippfiskbryggene ble bygget. Vi kommer selvfølgelig ikke utenom at klippfisken gjorde Kristiansund til Norges ubestridte klippfiskhovedstad i vel et par hundre år frem til andre verdenskrig.

Byen med fire land

Kristiansund ligger ytterst ved kysten på Nordvestlandet med slående utsikt mot storhavet og Atlanterhavsveien som nærmeste nabo. En tur rundt byens fire øyer også kalt "landene", byr på yrende havneliv, innslag av urbane miljø og unike matopplevelser.

Urban småby

Kristiansund er en småby med urbant preg; her finner du blant annet mat i verdensklassen, et rikt kulturtilbud og mange aktiviteter i sentrum.

Byens restauranter serverer som regel klippfisk i en eller annen variant, prøv for eksempel spesialiteten fisha`n, eller andre kjente og kjære internasjonale retter. Du kan også sitte og nyte kaffen på en av de mange kafeene rundt om i sentrum.

Sjarmerende Vågen

Kulturfabrikken, som ligger i den sjarmerende bydelen Vågen arrangerer konserter og arrangement året rundt som er verdt å få med seg. Vågen-området karakteriseres som et enhetlig kulturminnemiljø knyttet til kystkultur. Her ligger blant annet skipsverftet som ble anlagt i 1856 og som den dag i dag er et levende skipsverft. Innerst i Vågen kan du flere dager i uka smake kaffe fra byens eget kaffebrenneri og handle småvarer i museumskafeen. Her finner du også en helt ny skatepark til lek og moro for alle.

Vågen-området karakteriseres som et enhetlig kulturminnemiljø knyttet til kystkultur. © Oddgeir Visnes
Helt ny skatepark til lek og moro for alle © Oddgeir Visnes
Helt ny skatepark til lek og moro for alle. © Oddgeir Visnes
Innerst i Vågen kan du flere dager i uka smake kaffe fra byens eget kaffebrenneri. © Oddgeir Visnes
Byens grønne lunger gir et frodig miljø kort vei fra sentrum. © Oddgeir Visnes
Kulturfabrikken arrangerer konserter og arrangement året rundt. © Oddgeir Visnes
Opplev vakre Kristiansund. © Oddgeir Visnes

Botanisk kysthage og severdigheter

Byens grønne lunger gir et frodig miljø kort vei fra sentrum. Turområdet Kringsjå/Vanndammene har usedvanlig rik og variert vegetasjon og er en enestående botanisk kysthage. Området inviterer deg til aktiviteter, lek og parkliv med opparbeidede og brede grusstier som gir god tilgjengelighet for sykkel, barnevogn og rullestol.

Kirkelandet kirke ligger ved parkområdet og regnes som det første virkelige moderne kirkebygg i Norge. Kirken er en severdighet da den skiller seg ut med sin særegne byggestil som bryter med tradisjonell kirkearkitektur.