Nyt livet ved sjøfronten

ÅPEN

Utsikten med 222 fjelltopper og en fjord med holmer og øyer har fascinert folk i alle år. Nå har også Molde by ansiktet mot sjøen.

Fotballag i europatoppen og internasjonal jazzfestival har bidratt til at Molde er godt kjent, til tross for at byen huser bare rundt 31.000 stolte innbyggere. Byen er en perfekt base for mektige naturopplevelser med kort vei til attraksjoner som Trollstigen, Geiranger, Åndalsnes og Atlanterhavsveien.

Slå deg ned på noen av de flotte restaurantene som er etablert på byens fjordside. © Eline Karlsdatter Fladseth
Mye gøy for både liten og stor langs sjøfronten. © Eline Karlsdatter Fladseth
De siste årene har hele Molde begynt å vende ansiktet mot fjorden og den unike fjellrekka med 222 topper. © Eline Karlsdatter Fladseth
Molde Sentrum åpnes opp mot fjorden og fjellene. © Eline Karlsdatter Fladseth

Lokale råvarer og panoramautsikt

De siste årene har hele Molde begynt å vende ansiktet mot fjorden og den unike fjellrekka med 222 topper. Med den renoverte sjøfronten har sommerbyen Molde fått en ny dimensjon med et vitalisert bysentrum.

Nå kan man slå seg ned på noen av de flotte restaurantene som er etablert på byens fjordside. Her kan man innta et godt måltid i hyggelig selskap og samtidig oppleve utsikten til fjell og fjord, mens småbåtene tøffer forbi og ferjene glir nærmest lydløst over havoverflaten.

Se intervju fra KØL

KØL: Burgermester

De fire restaurantene Køl steakhouse med kullgrill, Glass (pizza)restaurant, Syd, Glød, ligger på rad og rekke langs kaia.

På Køl møter vi kjøkkensjef Erik Faksvåg Reite. Her er det køl – eller kull - som står i sentrum når maten skal tilberedes, og spesialitetene er burger og biff.

- Vi elsker grilling! Og kullgrill gir en helt egen smak og aroma som setter seg godt i kjøttet. Vi griller også dagens fangst fra fiskehandleren. Grillet piggvar er jo for eksempel helt magisk, sier Faksvåg Reite, som forteller at de matinteresserte kokkene på Køl har ekstra fokus på gode råvarer.

Lokale råvarer

- Lokale råvarer er veldig viktig for oss, så vi kjøper dyr fra Jensbøen gård i Rødal, som ligger 20 minutter unna oss. Det er veldig artig å bruke lokale produkt og å ha et forhold til både dyr og bonden. Jeg trodde jeg skulle få møte kua da jeg var på gården tidligere her, men da hadde den allerede gått til slakting, ler kokken.

- Kjøttet bearbeider vi forresten her på huset - vi skjærer ned og kverner. Når vi kverner kjøttet selv er det lettere å ha kontroll på kvaliteten på burgeren, og vi kan virkelig stå inne for det vi serverer, legger han til.

Lokale råvarer er viktig for kokkene på KØL. Her besøker de burger og biff på beite hos Jensbøen gård.

Fem ganger mer smak

Et annet virkemiddel for å få den ekstra gode smaken er i et skap ved baren.

- Vi har et modningsskap for tørrhenging av biff. Her henger entrecôtekammene i alt fra 30 dager opp mot 40-45 dager før de kuttes og serveres til gjestene. Når entrecôte henger til tørrmodning fjernes en del av fukten og væska i kjøttet, og vi sitter igjen med kjøtt som er enda mørere og mer smaksrikt. Har du ikke smakt tørrhengt entrecôte kan du forvente fem ganger mer biff i smaken enn vanlig, sier Faksvåg Reite.

Burgertips

Kjøkkensjefen mener det er fire ting som trengs for å lage en bra burger, nemlig bra råvarer, høy varme, kullgrill og salt. Det holder.

- En burger er som en biff, og vi behandler den likt. Vår beste burger er Barbeque beason – en kullgrillet burger med barbeque, majo, bacon, sprøløk, syltet rødløk, tomat og øst. Den er veldig god, og er nok høydepunktet på menyen så langt.

Landets flotteste beliggenhet

Det er Jan Erik Nyland som driver spisestedene Syd, Glass, Køl og Glød nede på kaia i Molde. Han forteller at utelivsbransjen har savnet å kunne ta i bruk sjøsida i Molde sentrum i mange år.

Jan Erik Nyland
Jan Erik Nyland ved Syd, Glass og Køl i Molde (Foto: Jens Holsbøvåg Lyngstad)

- Det er ikke tvil om at sjøfronten er en fantastisk arena for Molde ved at sentrum flytter seg ned mot sjøen. Her kan vi tilby uteservering med en av landets flotteste beliggenhet med fjorden og fjellene. Utsikten er jo fantastisk, sier Nyland.

I uke 29 åpner han også et helt nytt konsept på sjøfronten i Molde. Oppe på taket til kjøpesenteret Moldetorget blir det 1450 m2 med uteservering og minigolf med glassheis opp fra bakken.

Moldetorget
På taket til Moldetorget åpner det snart 1450 m² med uteservering og minigolf. (Foto: Eline Karlsdatter Fladseth)

Molde Fjordstuer: Rett fra havet

Som nærmeste nabo til Aker Stadion, ligger Molde Fjordstuer: hotell, ala carte-restaurant og bryggerestaurant. Hit kommer gjestene gjerne med båt og ankrer opp før de setter seg til bords.

Siden starten i 2002 har fisk og sjømat vært spesialiteten hos Molde Fjordstuer, noe som passer godt med plasseringen til restauranten.

- Vi kan faktisk spasere ned på brygga og ta i mot råvarene. Noe får vi fra den lokale fiskebutikken, men vi er også godkjent fiskemottak, så vi handler med lokale fiskere. Sjøkreps får vi levert med båt, og da går vi ned på kaia og henter. Tilgangen til ulike råvarer er avhengig av dagens fangst ute på havet. Vi tar det som er ferskest, best og lettest tilgjengelig til enhver tid, sier Jan Roger Blø, F&B manager hos Molde Fjordstuer.

- Vi kan faktisk spasere ned på brygga og ta i mot råvarene selv.
Lokale Råvarer Molde Fjordstuer
- Vi kan faktisk spasere ned på brygga og ta i mot råvarene selv. (Foto: Molde Fjordstuer)

Signaturrett

En fast hovedrett på menyen hos Molde Fjordstuer, er gratinert klippfisk.

- Mange kommer hit på grunn av klippfisken vår, så den kan vi ikke ta vekk fra menyen. Fast følgesvenn til klippfisken er potetpure og bacon, og annet tilbehør varierer vi med sesong. Ved å ha fokus på sesong får vi de beste råvarene til enhver tid, sier Blø.

Klippfisk er slowfood

Klippfisken leveres fra den lokale produsenten Folland på Averøya, som Molde Fjordstuer har samarbeidet med siden starten.

- Vi er en av de få i Norge som får levert klippfisk av Folland, for de shipper det aller meste utenlands. Vi får levert klippfiskrygger med bein og skinn. Vi vanner ut fisken selv, og til det bruker vi en uke, så dette er slow food.

Molde Fjordstuer © Christer Olsen / Classic Norway
Lokale råvarer. © Molde Fjordstuer/Classic Norway
Hos Molde Fjordstuer får du en fullverdig matopplevelse. © Classic Norway

En total opplevelse

- Vi er svært opptatt av å gi gjestene en total matopplevelse, og har blant annet tre kelnere som er sommelier utdannet. Så her får man en total og perfekt sammensatt smaksopplevelse.

Molde Fjordstuer jobber også mye med opplæring av fagarbeidere og kan ha opptil fem læringer som endel av sin stab. Her får fremtidens koker og servitører utfolde seg og eksprimentere på kjøkkenet.

Sushi

Kokkene ved Molde Fjordstuer har også gitt sushien noen lokale tilpasninger.

- Vi fortsetter med det vi kan og er gode på, og prøver å dra det inn i sushiverdenen og gi et bedre tilbud der også. I stedet for scampi har vi lokal sjøkreps i sushien, ettersom vi har god tilgang på en så god råvare. Om sommeren bruker vi gjerne asparges siden det er i sesong. Til vår sushi har vi også lokal lakserogn fra Averøya, sier Jan Roger, som gjerne anbefaler både japansk øl og sake til sushien - foruten lokalt øl!

Sjøfronten i Molde

Sjøfronten er det største byutviklingsprosjektet i moderne tid i Molde. Sentrum åpnes opp mot fjorden og fjellene, og Molde får sin sammenhengende havnepromenade.

Utbyggingen er i tre faser: Sjøfronten 1, 2 og 3. Utvidelse av havneområdet, nye parkanlegg og tilrettelegging for gående og sykling i området mellom bebyggelsen og fjorden er blant elementene. (Kilde: Molde kommune) 

Velkommen til sjøfronten i Molde!
Velkommen til sjøfronten i Molde! (Foto: Eline Karlsdatter Fladseth)

Godt vertskap

Hotellene i Molde tilbyr flotte rom og gode priser, med mulighet for fenomenal havutsikt. Uansett hvor du bor vil du oppleve rosenes by med den vakre Romsdalsfjorden og Moldepanoramaet, og du vil få utmerket service fra vårt gode vertskap.

Scandic Seilet er bygget som nettopp et seil. Her bor du sentralt, med panoramautsikt til Romsdalsalpene.

Scandic Alexandra er kanskje først og fremst kjent som jazzhotellet der mange legender har bodd i rosenes by. På dette populære hotellet bor du midt i byen.

Thon Hotel Moldefjord er et nyoppusset hotell med blomsterdesign og ligger ved Storkaia midt i Moldes handlegate med kjøpesentre og attraksjoner like rundt hjørnet.

Molde Fjordstuer Classic Norway ligger idyllisk plassert på bryggekanten i Molde sentrum.