Se Geiranger i høstfarger

ÅPEN

Det er når antallet turister synker og høstroen senker seg over Geiranger at du burde ta turen til det som omtales som verdens vakreste UNESCO-område.

Vanligvis besøkes den berømte turistbygda på Sunnmøre av rundt 800.000 turister årlig. Men når høsten kler verdensarven i klare, friske farger, kan du få noen fantastiske og unike opplevelser. Her er tips til hva du kan oppleve i Geiranger i høst.

Skageflå og Knivsflå

Er man blant de litt spreke, bør man også prioritere et besøk til Skageflå eller Knivsflå, to kjente fjellgårder i Geirangerfjorden. Knivsflå ligger vakkert til på et platå ved siden av fossene "De Syv Søstre", ca. 250 meter over Geirangerfjorden. På andre siden av fjorden ligger Skageflå. Hit er det mange som tar turen i løpet av både sommeren og høsten.

Turen opp den bratte, men gode stien til Skageflå, som snor seg opp murte trapper med trygge rekkverk og en svimlende utsikt, vil være øyeblikk som man kommer til å huske. Fra Skageflå er det også mulig å gå tilbake til Geiranger Sentrum via Homlong, en fantastisk tur hvor du har unik utsikt utover Geirangerfjorden.

Fosseråsa - Norges første nasjonale turiststi

Det spektakulære fossevandringsprosjektet i Geiranger er blitt en stor attraksjon, og sommeren 2019 ble en utvidet versjon - Fosseråsa - autorisert som landets aller første nasjonale turiststi.

Fosseråa gir storslagen utsikt mot bratte fjell, mektige fossefall og en av de fineste fjordene på Vestlandet, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da Norges første nasjonale turiststi ble åpnet i juni 2019.

Fosseråsa begynner i Geiranger sentrum og tar deg opp 327 trappetrinn, platåer og utkikkspunkt til Norsk Fjordsenter. Kombinasjonen av den spennende arkitekturen tett på den buldrende Storfossen er en opplevelse du sent vil glemme. Videre går den nye turiststien opp forbi Hotel Union og Westerås gård med Norges bratteste utsikt, før den fortsetter opp til Storseterfossen. Les mer om den nasjonale turiststien Fosseråsa i Geiranger.

Norsk Fjordsenter

Dersom man befinner seg på toppen av fossevandringen eller i nærheten av Hotel Union, anbefales det å ta turen innom Norsk Fjordsenter. Her kan man lære mer om UNESCOs verdensarv og skaffe seg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av området.

Den Oscar-nominerte filmen "Bølgen" solgte alene 833.000 kinobilletter. Den norske storfilmen fikk massiv oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. En av Fjordsenterets utstillinger tar for seg historien om naturkatastrofen som truer den dag i dag. Ellers tilbyr senteret gode småretter i egen kafé og butikk med fokus på norske produkter og et stort uteområde.

Geiranger Skywalk, 1.476 meter over havet

Tar du turen opp til Dalsnibba, har du Europas høyeste fjordutsikt fra bilvei. Utsiktspunktet har fått navnet Geiranger Skywalk. Det er en magisk opplevelse å gå ut på platået og se gjennom ristene og rekkverket av glass. Man kan kjenne vinden komme opp gjennom ristene og få følelsen av at man går på skyer. Her får man oppleve den spektakulære utsikten over Geiranger, fjorden og fjellene rundt på en helt ny måte. Dersom snøen skulle trekke nedover fjellet i løpet av høsten, kan man bli nødt til å stenge utsiktspunktet. Sjekk gjerne webkameraet på Dalsnibbas egen hjemmeside på forhånd.


Med en høyde på 1.476 meter er Dalsnibba Europas høyeste fjelltopp hvor man kan kjøre opp med bil.
Med en høyde på 1.476 meter er Dalsnibba Europas høyeste fjelltopp hvor man kan kjøre opp med bil.

Selfiefavoritter

Når du først har tatt turen til Geiranger, bør du sette av litt tid til å nyte utsikten fra noen av landets mest kjente utkikkspunkter.

Ørnevegen er navnet på de 11 hårnålsvingene som går opp den bratte og frodige lia fra Geiranger mot Eidsdal. Øverst i ørneveien, 620 meter over havet, ligger utsiktspunktet Ørnesvingen som også har sitt eget fossefall. Her kan du nyte utsikten mot Geiranger og utover Geirangerfjorden med sine stupbratte fjellsider.

På toppen av Flydalsjuvet kan du nyte ikonisk utsikt utover verdensarvfjorden. Her finner du installasjonen "Fjordsetet", innviet av Dronning Sonja. Flydalsjuvet ligger rundt fire kilometer fra Geiranger sentrum i retning Grotli, men bare en kort spasertur fra utkikkspunktets egen parkeringsplass.

Nyt utsikten fra Flydalsjuvet
Flydalsjuvet i Geiranger.
Nyt utsikten fra Flydalsjuvet (Foto: Oddgeir Visnes)

Lokal mat, spa og strikking på Hotel Union

Hotel Union drives i dag av ekteparet Monja og Sindre Mjelva. Sindres oldeforeldre kjøpte hotellet i 1899, og Hotel Union Geiranger har i dag kanskje en av landets beste spa-avdelinger. Her kan man nyte tilværelsen med avslappende spabehandlinger, nyte en rolig stund i boblebadet eller ta seg en svømmetur i et av bassengene med en magisk utsikt. Det ærverdige hotellet har et eget veteranbilmuseum, og er et godt utgangspunkt for høstturer i de mektige fjellene som omkranser Geiranger.

Hotel Union er et godt utgangspunkt for friske høstturer. Her finner du badstuer, sauna, fotbad og relax-avdeling
Hotel Union er et godt utgangspunkt for friske høstturer. Her finner du badstuer, sauna, fotbad og relax-avdeling