Er du like sprek som Norges tøffeste kjendis”?

ÅPEN

Årets sesong har hatt kyst-Norge i fokus, og startet i Møre og Romsdal. Prøv deg på en av etappene fra Geiranger, eller greier du alle tre?

Den 12. sesongen av «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» er i full gang og har allerede knust tidligere seerrekorder ifølge TVNorge og Discovery+.

Med i årets program er kjente navn som Per Heimly, Steffen Iversen, Astrid Urenholt Jacobsen, Vår Staude, Henrik Elvestad, Victor Sotberg med flere. Kjendisene har sagt farvel til sin normale storby hverdag og funnet frem fjellskoene.

71° nord i Geiranger
Deltakerne måtte gjenskape tre historiske bilder fra Geiranger. (Foto: 71° nord / Haakon Lundkvist)

Bildestaffett i Geiranger

I etappe 2 (episode 2 og 3) blir kjendisene fraktet fra Stranda og inn spektakulære Geirangerfjorden. - Turen inn hit er en fotografs våte drøm, sier Per Heimly i programmet om rib-turen inn den berømte verdensarvfjorden. (Episodene ligger tilgjengelig gratis på Discovery+)

- Turen inn hit er en fotografs våte drøm.
Per Heimly, fotograf og 71 grader nord deltaker. (Sitat fra programmet)

Etter en natt på Homlong Camping skal det erkenorske hylles. Deltakerne skal gjennom en bildestafett på tre ulike etapper i majestetisk norsk natur.

ETAPPE - SKAGEFLÅ

I etappen til fjordgården er det best å starte med båt ut fjorden til Skagehola. Her starter den bratte, men overkommelige turen på 250 høydemeter opp til kulturarven Skageflå. Stien opp er steinsatt av sherpaer fra Nepal, og svinger seg oppover den bratte fjellsiden.

Turen er ikke vanskelig, men bratt. Her får man på enkelte steder utfordret høydeskrekken. Det går båter ut til Skagehola flere ganger om dagen i sesong, du kan også leie kajakk og padle ut selv.

Skageflå i Geiranger
Mange spektakulære utkikkspunkt på turen fra Skageflå videre opp til Homlungsætra. (Foto: Oddgeir Visnes)

En vandring i natur og kultur

Fra Skageflå går den luftige turen videre opp til Homlungsætra som er turens høyeste punkt. Langs hele turen finner du mange infotavler om den norske kulturarven og historien til plassene. Herfra går stien slakt nedover til Homlong, som ligger ca 2 km fra Geiranger sentrum. Les mer om turen her.

Kulturarv og kongelig favoritt

Den historiske fjellgården Skageflå hadde engang i tiden utrolige 120 melkegjeiter, 20-30 sauer, 6-8 kyr og 1 hest. I dag er det flere plasser sprengt ut sti i fjellveggen, men tilbake da måtte de gjerne ha stige for å komme seg opp. Å det hendte ofte da at stigen forsvant når fogden kom for å kreve inn penger. Gården ble fraflyttet i 1916, og i 2006 fikk den verdensarv status.

Dronning Sonja har blant annet et spesielt forhold til gården, og har besøkt den flere ganger. Kongeparet valgte å feire sølvbryllupet sitt her i 1993, med gjester fra alle de europeiske kongehusene.

71° nord deltakere på sykkel i Geiranger
Deltakerene syklet opp til Flydalsjuvet for å gjenskape et av de historiske bildene. (Foto: 71° nord / Haakon Lundkvist)

ETAPPE - FLYDALSJUVET

Utkikkspunktet Flydalsjuvet er et av Norges mest fotograferte steder, og gir en helt unik skue utover Geirangerfjorden. Fra Geiranger sentrum kan du leie sykler og ta fatt på den 3-4 kilometer lange turen opp svingene til det spesielle utkikkspunktet slik deltakerne gjorde.

Oppe ved Flydalsjuvet finner du to platå, øvre og nedre, modernisert igjennom prosjektet «Nasjonale Turistveger». På det nederste platået finner du installasjonen «Fjordsetet» som ble avduket av dronning Sonja i 2003.

Flydalsjuvet med utsikt over Geiranger.
Utkikkspunktet Flydalsjuvet gir en spektakulær utsikt over Geiranger og den verdenskjente fjorden. (Foto: Oddgeir Visnes)

Mektig bildepresentasjon og lokale produkter

Vi anbefaler å gjøre som kjendisene, ta turen innom Norsk Fjordsenter på veien. Her kan man lære mer om UNESCOs verdensarv og skaffe seg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av området.

Geiranger Skywalk

Fra Flydalsjuvet går det for øvrig vei videre helt opp til 1.476 moh. Her finner du Dalsnibba, Europas høyeste fjelltopp hvor man kan kjøre opp med bil. Utsiktspunktet har fått navnet Geiranger Skywalk.

Det er en magisk opplevelse å gå ut på platået og se gjennom ristene og rekkverket av glass. Man kan kjenne vinden komme opp gjennom ristene og få følelsen av at man går på skyer. Her får man oppleve den spektakulære utsikten over Geiranger, fjorden og fjellene rundt på en helt ny måte.

Syv søstre - Fossefall i Geirangerfjorden
Paddling i fjorden gir deg en unik nærhet til naturen. (Foto: Oddgeir Visnes)

ETAPPE - "DE SYV SØSTRE"

En av Geirangers mest kjente attraksjoner er «De syv søstre». Ikke mindre enn syv fossefall som stuper rett ned i fjorden, de har i snitt et fritt fall på rundt 250 meter.

Navnet ”De syv søstre” har de fått fordi fossefallene på avstand minner om håret til syv kvinner. ”Friaren” er en flaskeformet foss som ligger på andre siden av fjorden. Navnet har den fått etter sagnet om at ”Friaren” har lagt bak seg en rekke mislykte frierforsøk på ”De syv søstrene”, som forblir ugifte. Ulykkelig skal han ha slått seg på flaska.

Med kajakk på fjorden kan du se det spektakulære fossefallet på nært hold, å i tillegg en magisk naturopplevelse til vanns blant majestetiske fjell og fossefall. En opplevelse som gir deg en helt spesiell nærhet til naturen.

Større utfordringer?

Ønsker du litt større utfordringer kan du prøve deg på kjendisenes første etappe, å bestige store Brekketind i Stranda kommune. Uteguiden kan ta deg med å krysse Brekketindbreen før man klatrer videre opp den stupbratte fjellsiden til toppen på 1579 moh.

Unn deg litt luksus

Etter en aktiv dag er det lov å unne seg litt velvære. Premier deg selv med et opphold på Hotel Union Geiranger. Her får du en innholdsrik spaavdeling og eksepsjonell lokalprodusert mat og drikke. Eller bo rett i vannkanten av Geirangerfjorden hos Havila Hotel Geiranger.

Ta deg tid. Opplev Møre og Romsdal.

Les mer