Turandot

Norges største operafest

ÅPEN

Hver dag frem til 15. februar vil det bli arrangert mer enn 60 konserter under Operafestukene i Kristiansund. Operafestukene er landets største festival viet til operakunsten, og gjennom de to første ukene i februar kan du få med deg både italienske og russiske mesterstykker, operafest for barn, og intime konserter på utradisjonelle scener.

Torsdag 30. januar gikk startskuddet for årets Operafestuker i Kristiansund, og frem til 15. februar blir det arrangert mer enn 60 konserter i byen. Landets største operafestival samler både profesjonelle solister fra hele landet, samt amatører og frivillige fra hele regionen.

Årets hovedforestillinger - Turandot og Spelemann på taket - settes opp på tradisjonelle operascener, men mange av forestillingene under Operafestukene arrangeres i mer intime settinger rundt om kring i byen.

Lenke til fullstendig program og billettkjøp finner du i bunnen av artikkelen.

Turandot
Umulige gåter: Ingen av beilerne til prinsesse Turandot klarer å løse gåtene før den ukjente tatarprinsen Calaf dukker opp. (Foto: Ronny Strand)

Bruker hele byen som scene

Mange av konsertene under Operafestukene arrangeres rundt om i byen, på kafeer, restauranter, biblioteker, utendørs og på Sundbåten fremfor på tradisjonelle scener. Dette er en del av signaturen til festivalen. Ifølge operasjefen er det veldig gøy for skuespillere og sangere å komme tettere på publikummet på kafeer og restauranter, der man opptrer rundt publikum heller enn på avstand som på en scene.

– I løpet av festivalen holder vi også konserter på alle byens sykehjem. Dette er godt mottatt og stor stas for både beboere og solistene som deltar i konsertene, forteller Line Lønning Andresen, operasjef i Operaen i Kristiansund.

Stikkut-opera er også blitt en tradisjon under Operafestukene i Kristiansund. Årets utendørsopera finner sted på trappen til Festiviteten søndag 9. februar og arrangørene lover god stemning og musikk - også utendørs.

Turandot
Døde før oppsetning: Puccini arbeidet med Turandot i tre år, men rakk ikke å fullføre opera-en før han døde. Den ble uroppført i Milano i 1926. (Foto: Ronny Strand)

Italiensk mesterstykke til Kristiansund

Blant årets høydepunkter er det det klassiske operastykket Turandot. Stykket omhandler den gifteklare kinesiske prinsessen med samme navn som stykket. Hver beiler må løse tre gåter – eller miste livet. Ingen av beilerne klarer å løse gåtene før tatarprinsen Calaf dukker opp.

Den italienske operaen er komponert av Giacomo Puccini, og er hans siste verk. Gjennom sin karriere som operakomponist utviklet Puccini en egenartet og personlig stil, og er blant mange annerkjent som den største italienske operakomponisten siden Verdi. Flere av hans verk er i dag blant verdens mest oppførte operastykker.

Turandot
Spiller på alle følelser: Turandot er et maktspill som flommer av følelser. Her finner du hat, kjærlighet, lidenskap og erotikk i samme stykke. (Foto: Ronny Strand)

Spelemann på taket

Årets andre høydepunkt under Operafestukene er den norske gjendiktningen av den kjente musikalen «Spelemann på taket». Handlingen i musikalen finner sted i det jødiske miljøet i en russisk landsby, der melkemannen Teyve bor med sine fem døtre. Døtrenes ekteskapsvalg viser motsetningene mellom deres fremtidsdrømmer og ønsket om å opprettholde tradisjoner. Historien er gripende, og gir et viktig innblikk i historien om samspillet mellom religion, kultur og endringer i samfunnet.

Turandot
Keiser Altoum: Kjell Magne Sandve spiller keiser Altoum i Operaen i Kristiansunds oppsetning av Turandot (Foto: Ronny Strand)

Tilbud for alle aldersgrupper

– Vi ønsker at Operafestukene skal være et tilbud for alle aldersgrupper. Derfor arrangerer vi Barnas Operafest som en del av festivalen, forteller Andresen.

Frem til 15. februar settes det opp tre forestillinger for både små og store barn. Flere av forestillingene er interaktive og inviterer publikum til å ta del i stykket – gjennom bruk av stemmen, instrumenter og dans.

Turandot
Navnløs prins: Dersom Turandot innen soloppgang kan nevne hans rette navn og rang vil Calaf overgi seg til bøddelen. (Foto: Ronny Strand)

Landets beste solister

Solistene som opptrer under Operafestukene er blant de beste scenekunstnerne i hele landet. Blant årets profesjonelle solister er Trondheimssolistene med Sigrid Vetleseter Bøe og den sunnmørske jazzgruppen The Brazz Brothers.

Sammen med solistene er utrolig mange flinke og viktige amatører fra hele regionen med og opptrer og produserer stykkene som settes opp under festivalen.

Operafestukene engasjerer hele byen, og i tillegg til solistene og amatørene er mer enn 300 frivillige med og syr, sminker, snekrer og serverer.

Turandot
Kald prinsesse: dramatikken i operastykket Turandot utspiller seg rundt den vakre, men iskalde prinsessen Turandot. (Foto: Ronny Strand)

Stolt av operaen

– Jeg tror kristiansunderne er stolte av operaen og at Operafestukene er et lysglimt i en ellers mørk og trist tid på året. Innbyggerne setter pris på at det settes i gang en folkefest i februar.

Operafestsjefen opplever også at næringslivet i byen støtter opp om festivalen. Festivalen trekker folk til byen og til hotellene, og operaen har fått tilbakemeldinger fra byens restauranter og butikker om at omsetningen går opp under Operafestukene.

– Næringslivet er er flinke til å legge kurs og konferanser til Operafestukene og inviterer deltakere og forretningspartnere med på konsertene.

Se fullstendig program og bestill billetter til årets Operafestuker her.