Trapper opp øyperle
I den lille øygruppen Midsund i Møre og Romsdal er det de siste årene bygget mange tusen trinn i stein til fjells. Innen prosjektet er ferdig vil sherpaer fra Nepal ha lagt over 9.000 trappetrinn. Prisen på hele prosjektet blir rundt 30 millioner kroner.
I 2017 ble Norges lengste sammenhengende steintrapp bygd, med hele 2.212 trinn opp mot den spektakulære fjelltoppen Rørsethornet i Midsund kommune. Nå planlegger prosjektleder Kolbjørn Ove Stølen å trappe opp Norgesrekorden ytterligere, slik at det totalt blir 3.500 sammenhengende trinn i stein til topps.
I det lille øyparadiset i Nordvest har sherpaer fra Nepal også lagt steintrapper opp til de luftige toppene Digergubben, Bløkallen og Midsundhornet, samt deler av veien opp til Akslahornet. Fjellprosjektet i kommunen går under navnet Midsundtrappene, som til sammen vil bestå av over 9.000 trinn når prosjektet er ferdig. Totalt inklusive trappene, utbygging av parkeringsmuligheter og andre nødvendige fasiliteter anslår Stølen at prislappen vil ende på rundt 30 millioner kroner.
Populære trapper
Midsundtrappene har blitt en populær aktivitet blant både turister og lokalbefolkning. - Fra mai til desember 2019 ble det registrert mer enn 50.000 besøk, forteller Stølen.
Nasjonal attraksjon mellom himmel og hav
- Det som gjør Midsundtrappene til en unik opplevelse er den spesielle utsikten og følelsen man får på toppen av de høye fjellene, langt ut i havgapet, forteller prosjektleder Stølen. - Det å gå en fjelltur i grenseland mellom fjord, himmel og hav er en unik opplevelse i seg selv. Her får vi i tillegg en rekke byggverk som på sikt vil bli en nasjonal attraksjon, sier Stølen.
Bærer stein på flere hundre kilo
Steinblokker på over ett tonn hentes fra fjellene i Midsund og fraktes til sherpaene med helikopter. Deretter jobbes steinblokkene inn i stien. - Sherpaene utfører et imponerende arbeid som vil være til glede i hundrevis av år, sier Stølen. - Det er lett å la seg imponere av sherpaenes styrke og teknikk når de håndterer de tunge steinblokkene.
Rørsethornet
Turen opp den lange trappa til Rørsethornet (659 moh) gir høy puls, og kan ta pusten fra deg om du har høyt tempo og litt høydeskrekk. Men, når du kommer til topps kan du nyte synet av en 360 graders utsikt langt ut i havgapet. Solnedgangene fra toppen av Rørsethornet er også verdt å oppleve. Det samme er soloppgangene. Langs trappen opp til toppen er det flere rasteplasser og utkikkspunkt underveis, blant annet Sherpanakken. Fra Rørsethornet kan man også ta turen videre til Ræstadhornet. Det er tilrettelagt med skilting og romslig parkeringsplass ved enden av trappa i Rakvåg.
Digergubben og Midsundhornet
Turen opp mot Digergubben (527 moh) og Midsundhornet (483 moh) går i bratt terreng fra Midsund sentrum, men de opparbeidede trappene gjør turen overkommelig for de fleste. Stien begynner ved brua over Bakkeelva, og det står skilt ved vegen. Når du kommen inn i skogen blir du møtt av trappene som slynger seg vakkert opp gjennom skog og ur. Ved Midsundvannet kan du gå til venstre opp mot Digergubben eller til høyre opp mot Midsundhornet. Stølen anbefaler å gå til begge toppene dersom man først besøker trappene. Er man fjellvant og i god form kan man også ta turen videre til Klausethornet (669 moh).
Bløkallen
De 1400 trappetrinnene til Bløkallen (522 moh) ble fullført høsten 2018. Turen starter i den nordvestlige delen av Blø, der de nå er i ferd med å bygge ut en parkeringsplass ved starten av trappa. På veien opp passerer du to fiskevann, Bløvatnet og Stordalsvatnet. De siste hundre høydemeterne fra Bløvatnet og opp til toppen er det en tørr og fin sti. Turen til Bløkallen sies å være den fineste av turene på Midsund - og med den slake stigningen er den overkommelig for alle.
Aksla
Med bare 500 trappetrinn er turen opp til Aksla den korteste trappen på Midsund. Startpunktet for turen er nordøst for fotballbanen, og turen egner seg godt som kveldstur. Fra toppen av Aksla har du en fantastisk utsikt over solnedgangen, Vigra og videre nordover. Fra Aksla er det også mulig å gå videre over Akslahorn og videre til Digergubben. Turen over Akslahorn og til Digergubben er av den mer utfordrende typen og går over fjellhyller som er sikret med kjetting og ståltrinn. Det er derfor ikke anbefalt å ta med seg små barn og hunder dersom man vil gå videre fra toppen av Aksla.
Rekordfart
Når steintrappen opp til Digergubben ble ferdigstilt i 2016 ble det gjort i rekordfart. - Planleggingen av prosjektet begynte i februar 2016, og allerede i oktober hadde vi lagt 1.600 trinn og hellesteiner opp til toppen av Digergubben. I 2017 satte vi også norgesrekord når det gjelder antall trinn per sesong, forteller Stølen. - De dyktige sherpaene har bygd flere rasteplasser og utkikkspunkt langs stien, noe som gjør turene til en flott opplevelse for alle folkeslag.
Bygges av fagfolk
Stølen var initiativtaker til at eksperter fra Nepal skulle fornye de populære turstiene i Midsund. - Jeg ble inspirert av et TV-program som viste hva de enestående sherpaene fra Nepal hadde utrettet andre steder i landet, forteller Stølen. Lignende trapper er også bygget opp mot Nesaksla i Rauma. - Det er utrolig gøy å se den entusiasmen og lidenskapen sherpaene viser for oppgaven. Dette er fagfolk som virkelig vet hva de gjør, avslutter han.