Magiske øyeblikk og lukten av hav

ÅPEN

Dette er sommeren for å oppdage skjulte perler i vårt spektakulære og langstrakte Norge. Mørekysten har flere av landets tøffeste farvann — kraftfullt og slående i uvær, magisk og fortryllende på en solskinnsdag. Et eldorado for naturelskende turister.

Drømmer du om å våkne opp til fuglekvitter og bølgeskvulp må du legge inn øysamfunnet Smøla på reiseruten din i sommer. Hovedøya og tusenvis av små og store holmer rundt, utgjør Møre og Romsdals nordligste kommune. Sosial distansering er ikke et problem når man kan finne sin egen lille holme å feriere på.

Smøla omkranses av tusenvis av holmer og skjær. Bildet viser Veiholmen ytterst på Smøla.

Yrende fugleliv

Tar du turen til øyriket vil du kunne oppleve et rikt fugleliv. Smøla har den tetteste bestanden av hekkende havørn i hele verden, og du kan se dem sveve på trygg avstand over hele øyriket. Med havørnsafari kan man se det guddommelige rovdyret på nært hold – en opplevelse man aldri vil glemme!

Ørnesafari på Smøla
Opplev havørn på nært hold. (Foto: Oddgeir Visnes)

Lukten av hav

Finn deg en kajakk og ta padleåra fatt for nærmere naturen kommer du ikke. Her kan man padle langs de mange uoppdagede holmene og se sola forsvinne i Atlanterhavet. Finn roen og opplev magiske øyeblikk i noe av det flotteste norsk natur har å by på.

Prøv også fiskelykken på storhavet, området som er spesielt kjent for sitt gode sjøørretfiske. Hopen Brygge gir deg gjerne en smakebit på alt det deilige havet har å by på.

Havets hovedstad

Ytterst mot nord på Smøla ligger Veiholmen; havets hovedstad. Veien ut hit er bygget av broer og moloer, og er en opplevelse i seg selv. Dette sjarmerende samfunnet er det største levende fiskeværet sør for Lofoten.

Som resten av Smøla ligger det mye historie her, og bryggene har vært vitne til utallige tårevåte avskjeder og lykkelige hjemkomster mellom sjømenn og deres kjære. Opplev livet i fiskeværet på nært hold ved å overnatte i en rorbu.

Veiholmen Smøla Sol Nordvest
Veiholmen i solnedgang. (Foto: Oddgeir Visnes)

I vikingenes fotspor

Smøla har en rik historie, og er du eventyrlysten kan du gå i vikingenes fotspor på Edøya. Her står den 800 år gamle kirken Edøy, og i området dukker det stadig opp nye, spennende funn av betydning både nasjonalt og internasjonalt. Nylig ble det funnet et 1000 år gammel skip, som trolig stammer fra vikingtiden.

Det sies at Edøya hadde en viktig politisk rolle i Vikingtida og trolig også var et maktsenter i jernalderen. Du kan også finne et av de eldste symbolene på kristendommen i Norge her – Kulisteinen, som enkelte kaller «Norges dåpsattest».

Dramatisk og levende

Tar du turen videre og drar litt lenger sør i fylket, finner du Norges sydligste levende fiskevær, Ona. Det majestetiske fyret på øya er fra 1865, og er et av de mest kjente langs norskekysten. Fyret er plassert på øyas høyeste punkt, Onakalven, og herfra er det en fantastisk utsikt ut over havet og inn mot fastlandet.

Ona ligger i Ålesund kommune og har rundt 30 innbyggere. På øya finnes eksklusive både Ona Sjokolade, en liten sommerkafé, to keramikkverksteder, en håndtverksbutikk, et kapell og en lang, hvit sandstrand. Som forfatter Henning Mankell uttalte:

– Det er noe dramatisk og levende her som tiltrekker meg.

Ona Fyr ligger på øyas høyeste punkt.

Harmonisk og avslappende

Ona gir deg et opphold med storhavet som nærmeste nabo, forøvrig en nabo du ikke vil komme på kant med. Føl vinden som rusker i håret, og den beroligende lyden av bølgene som slår mot land. Her er du langt fra bilstøy og hverdagsmas. Noe mer harmonisk og fortryllende enn å se havet slå, bølge etter bølge, opp etter fjæresteinene skal man lete lenge etter.

Sjokoladefryd

Vestlandet tilbyr noe av det beste innen kortreist mat og på Ona kan man nyte noe av den søtere smak. Ona Sjokolade gir deg søte gleder fra et ramsalt miljø, som er inspirert av hav, lys, storm og stillhet.

Sjokoladen produseres av Elin Blindheim som flyttet til Ona for å finne roen og komme nærmere naturen. Sjokoladen er laget av de beste råvarer fra lokale leverandører, og er sjokoladen du kommer til å drømme om. Ona Sjokolade ønsker å gi deg en god smaksopplevelse, få deg til å slappe av og ikke minst nyte!

Spaopphold i fjæra

På en liten klippe på vei ut til Ona ligger Flatflesa Fyr. De 9 rommene, fordelt på fyrvokterboligen og maskinhuset, garanterer en annerledes overnatting med nydelig havutsikt.

Nede i fjæresteinene kan du senke pulsen i den vedfyrte badestampen eller i den tønneformede badstue – hele tiden med utsikt til den slående naturen. Den utendørs velværeavdelingen inneholder også en saltvannskulp, eller man kan ta seg et forfriskende dypp i selve Atlanterhavet. Snorkling, krabbefiske eller kajakktur er uforglemmelige opplevelser du kan få med deg på Ona og Flatflesa Fyr.

Alnes Fyr et minnesmerke i norsk kystkultur.

Kystperle

En annen perle langs norskekysten finner du i Giske kommune, nærmere bestemt Alnes på Godøya like utenfor Ålesund.

Ytterst på neset ligger Alnes Fyr omkranset av grønne sletter og kritthvite strender. Fyret fra 1876 er fredet og er et minnesmerke i norsk forhistorisk kystkultur. Ta trappene opp i fyret for en spektakulær utsikt over storhavet.

Alnes og Godøy har mange flotte camping- og overnattingsmuligheter. Har kan du fricampe, bo i hytte, på campingplass, rorbu eller telt, og se solen forsvinne ned i havet – ofte med et lysshow ut av en annen verden.

Sunnmøres svar på Trolltunga

Mens du er på Godøya bør du komme deg opp i høyden! Et besøk på Vestlandet er ikke komplett uten å bestige ett av de mange fjelltoppene. Turen opp til Storhornet på Godøya starter ved Alnes Fyr og langs fjellryggen får du en imponerende 360° utsikt over Atlanterhavet, Ålesund og Sunnmørsalpene.

På vei opp finner man steinen som kalles Johan Skytt, en miniatyr av Trolltunga. Steinen stikker ut av fjellsiden over Alnes og et stopp der sikrer deg sommerens beste Instagrambilde med Atlanterhavet i horisonten. God tur!