Legender i Trollheimen

ÅPEN

Eventyrlige Trollheimen er utgangspunkt for enestående skiopplevelser og utrolige legender. Her fikk Oddvar Brå sine første ski, og fjellområdet er hjemstedet til verdens første verdensmester i langrenn. Det fortelles sagn om utrolige bjørnejegere, og du kan bade i kulper med helt spesielle hemmeligheter.

Med sine om lag 2.000 innbyggere er Rindal kommune i Trollheimen på Nordvestlandet for mange en ukjent perle. Den storslagne historiene området byr på, er imidlertid i en klasse for seg. Den mektige naturen med store skoger og enorme furutrær har vært inspirasjon og treningsområde for skibyggere- og skiløpere i absolutt verdensklasse. I dag er stedet utgangspunkt for naturopplevelser for store og små, sommer som vinter. Men vær varsom, historiene forteller også om troll og "bjønn" i området!

Vintercamp med Trollskattejakt
– De viser seg ikke så mye. De kan ikke være ute på dagen, vet du. De lusker på natta, sier en av deltakerne på campen. Gjengen som var på vintercamp i Rindal i vinterferien, mener trollene er noe sjenerte. - Vi hørte et smell midt på natten da vi lå i lavvoen. Det var nok trollet som smalt inn i et tre ett eller annet sted. Eller så var det bare vinden. De er sikkert mer redd for oss enn vi er for dem, forteller gjengen som ikke er det minste redd for å sove i lavvo midt i Trollheimen.

Ingen mobil, ingen problem
Ingen mobil, ingen problem

Ingen mobil, ingen problem

– Hadde vi hatt med oss mobiler, hadde alle bare sittet og stirret inn i en skjerm. Det er litt morsomt å være på en camp der ingen får ha med seg mobiler, man blir mye bedre kjent og man er mye mer sosial, sier Torodd som er deltaker på campen. Sammen med sine nye venner har han fått være med på blant annet isfiske, hundeslede, trugetur, snøbading og overnatting i lavvo, men mobilen har de ikke savnet.

– Om kvelden koser vi oss, spiller Yatzy og spiser godteri. Rett og slett koser oss, uten telefon, forteller barna.

Jakten på trollskatten - se video:

Snøgaranti til langt ut i april

I Rindal er mulighetene er nærmest uendelige om du trives med ski på beina. Om du ønsker deg påskeidyll med preparerte skiløyper og mye snø; kvikklunsj, appelsin og kakao i sekken burde du ta turen til Rindal. Med snøgaranti til langt ut i april og ei tråkkemaskin i hver grend er påskekosen så godt som spikret.

– Rindalinger er et veldig aktivt folk. Vi har et fantastisk skistadion og turområde, som lokale ildsjeler har brukt tusenvis av dugnadstimer på å for at det skal bli den perlen det har blitt i dag. Rindalingene er absolutt et skifolk – både på smale ski, men òg på fjellski, forteller Bolme.

> Les mer om overnatting og opplevelser i Trollheimen

Skyttar-Tølløv og Mannbjønn

En utrolig historie er blitt fortalt gjennom generasjoner i Trollheimen. Den handler om den legendariske jegeren Tølløv Folldal, også kjent som Skyttar-Tølløv. Han var viden kjent og respektert blant mennesker, og fryktet blant bjørner. Han var kanskje den aller beste bjørnejegeren som har levd i Norge. Se Gøran Bolme fortelle historien til barna på vintercamp i videoen under.

Se Gøran fortelle om Skyttar-Tølløv og Mannbjønn:

Verdens første verdensmester

– Det har vært fire skifabrikker i Rindal og her ble det laget hele 100.000 par ski i året på 80-tallet, sier Kari Elin B. Løfaldi. Avdelingslederen ved Rindal skimuseum, et av 11 museum tilhørende Nordmøre Museum, gir mye av æren for bygdas rike skiløper-historie til treskifabrikkene.

– Utover 1930-tallet og før krigen var det mange gode skiløpere som kom fra Rindal. Det vokste frem et miljø der de laget ski, sier hun. Hvorfor akkurat Rindalingene var så gode på ski, kan man bare spekulere i. Verdens første offisielle verdensmester i langrenn og kombinert kommer jo herfra. Sigurd Røen sikret seg verdensmestertittelen i både kombinert og langrenn stafett sammen med Annar Ryen, Oskar Fredriksen og Lars Bergendahl i verdensmesterskapet i Chamonix i 1937. Men reisen fra Rindal til verdensmesterskapet og hjem igjen på den tiden, var kanskje like imponerende, sier Løfaldli.

Gullski: Vinnere og verdensmestere i gamle dager gikk på treski produsert i Rindal
rindal skimuseum
Gullski: Vinnere og verdensmestere i gamle dager gikk på treski produsert i Rindal

Hadde med seg alt i ryggsekken

– Røen gikk på ski fra Romundstadbygda og til Løkken verk. Derfra tok han banen til Orkanger og båten videre til Trondheim. Da han kom til Oslo med toget hadde han allerede vært borte lenge og alt han skulle spise og ha med seg på reisen, måtte han bære i ryggsekken selv, forteller hun.

Hun legger til at det var først når båten la til kai i Orkanger igjen at det ble kjent at Røen hadde vunnet og blitt verdensmester i både kombinert og langrenn. – Det er stor kontrast til i dag, hvor man nærmest vet hvem som har vunnet før de har kommet i mål, sier Løfaldi.

Skibygda Rindal

  • Rindal skimuseum er et bygdemuseum med egen skiavdeling basert på den tradisjonsrike skiproduksjonen i bygda.
  • Bygda har hatt fire skifabrikker; Landsem ski, Rindal ski, Troll-ski og Trollheimen Ski, hvor tre av dem var i drift samtidig.
  • Drøyt 100 arbeidere på treskifabrikkene produserte til sammen 100 000 par ski i året på 80-tallet.
(Kilde: Rindal Skimuseum, SSB, Store norske leksikon)

Se Kari Elin B. Løfaldli fortelle om et av landets mest unike skimuseum:

Les mer

Naturens eget badeland

Kulpene, eller «Kulpanj» som stedet kalles på dialekt, er en annen perle i Trollheimen som er lokalisert i Folldalen.
- Kulpene er et fantastisk fint sted å kose seg på finværsdager når sommeren inntreffer. Dette er naturens eget badeland, med sklier, stup og hopp. Badetemperaturen på sommeren er behagelig, så her kan både store og små leke seg, sier Gøran Bolme, daglig leder i iTrollheimen. Han kjenner området bedre enn de fleste, og tilbyr guidede turer til badeperlen.

Og guide kan være greit å ha med seg, for i Kulpene er du ikke alene. Når tåka legger seg over de store jettegrytene i elva er det trollmor som kokkelerer og lager mat til seg og familien. Og er du riktig heldig når du besøker kulpene kan du møte på trollungene som får seg et etterlengtet bad.

HER BADER TROLLUNGENE - SE VIDEO: