- himmelsk utsikt

VISITMR

På kanten av stupet, 320 loddrette meter over Geirangerfjorden, ligger trolig en av Norges bratteste og luftigste restauranter. Westerås Restaurant har ikke bare god mat og drikke på menyen, men også en himmelsk utsikt.

Westerås gård ligger på en fjellhylle oppå det stupbratte Vesteråsfjellet over Geiranger sentrum. Bak fjellgården truer det 1500 meter høye Laushornet.

Turtips: 6 uforglemmelige vandre- og fjellturer i verdensarvnatur.

Rasfarlig

- På grunn av rasfaren åpner vi aldri stedet før snøen er borte, forteller Arnfinn Westerås (46) som driver Westerås gård sammen med kona Iris (42) og faren Per (78).

Gården med de fantastiske naturomgivelsene er bare åpen i turistsesongen som strekker seg fra juni til ut i august. Resten av året er den avstengt. Det anses for farlig å oppholde seg på gården vinterstid på grunn av faren for snøras i det svært bratte terrenget.

13 drept

I 1982 ble to utleiehytter knust av snøras. I 1907 ble tre mennesker på gården drept. Dagen etter tok en ny snøfonn livet av ti mennesker på nabogården.

En kort spasertur fra Westerås gård kan du skue ut over Geirangerfjorden.
(Foto: ©FredJonny)

Høylåve fra 1603

Det er høylåven fra 1603 som er ombygd til en sjarmerende restaurant. I tilknytning til restauranten er det også en utseservering hvor man kan nyte forfriskninger i nyte i svært så luftige og spektakulære omgivelser. Etter en forsiktig start, har restauranten i dag et fullverdig og stort kjøkken.

Fjellgård fra steinalder

Westerås gård finnes registrert i dokumenter helt tilbake til 1600-tallet. Det er også gjort funn på stedet som tyder på at det har vært mennesker på gårdsområdet siden steinalderen.

Utkikkspunkt fra Westerås gård. (Foto: © FredJonny)

Fra gårdsdrift til turisme

Det var gårdsdrift under karrige forhold på kanten av stupet over Geirangerfjorden helt frem til 1970-tallet. Siden den gang har gården vært utgangspunkt for sommerturisme. Vertskapet leier ut fem tømmerhytter av høy standard og to leiligheter i det gamle våningshuset. På gården menger både sauer, geiter og lamaer seg med turistene.

Dyrene på Westerås lever et godt liv i naturskjønne omgivelser. (Foto: © FredJonny)

Attraksjoner

Beveger du deg litt rundt i området har du panoramautsikt til en av Norges største turistattraksjoner; Geiranger, Geirangerfjorden og verdensarv.

- Gården er et glimrende utgangspunkt for korte eller litt lengre turer i sjelden flott natur, sier Arnfinn Westerås.

Arnfinns turtips i Geiranger:

Storseterfossen:
Jeg anbefaler alle å ta en tur til Storseterfossen. Fra Westerås gård er det en 45 minutter lang tur på en god sti opp til den 30 meter høye fossen som står i en bue ut fra fjellet slik at man kan gå under og bak fossen. En fantastisk opplevelse.

Vesteråsfjellet:
En annen anbefalt rute fra Westerås er å ta turen til Vesteråsfjellet. En tur i unike naturomgivelser i lett terreng. Fra utsiktspunktet Vesteråsfjellet har man panoramautsikt over Geiranger og Geirangerfjorden.