Hele Norges fjelldorado

ÅPEN

Møre og Romsdal og Nordvestlandet er kjent for sine fjorder og fjell. Her er mastadonter som Slogen, Romsdalshorn, Innerdalstårnet og populære Romsdalseggen. Regionen byr også på massevis av turopplevelser som både gir fjellfølelse og god utsikt uten behov for klatretau og gnagsårplaster.

Selv om Stetind er Norges nasjonalfjell, mener mange at Slogen (1.564 moh) er den fineste fjellturen i nasjonen. Det kjente turmålet er en av majestetene som rager høyt over Hjørundfjorden, og fra toppen er det fantastisk utsikt over Sunnmørsalpene.

Flere startpunkt

Øye er et populært startpunkt for å gå på Slogen, og da kan man f. eks ta en stopp på ærverdige Hotel Union Øye. De 27 rommene på hotellet er individuelt dekorert og møblert, og rommene har navn etter kjente personer som har bodd på hotellet gjennom tidene. På et av rommene sies det at det spøker, men siden denne saken skal handle om fjell, lar vi den historien ligge.

Man kan også gå til Slogen fra Patchellhytta (DNT) øverst i Habbostaddalen. Går man inn til Patchellhytta og overnatter der, har man kuttet litt ned på dagsturlengden på «toppdagen», og turen er heller ikke fullt så krevende som fra Øye. Fra Patchellhytta er turen til Slogen gradert som rød tur, og fra Øye er den i kategori sort. Utsikten er uansett den samme, og av ypperste klasse.

Skryt fra Slingsby

Den britiske fjellklatreren William Cecil Slingsby har betydd mye for populariteten til fjellklatring og fjellsport i Norge, og han blir ofte kalt norsk tindesport sin far. I 1884 var han på toppen av Slogen, og han har omtalt utsikten som en av de stolteste i Europa. 'You will never see another such view'. Slingsby har en del førstebestigninger i den norske fjellheimen, men på Slogen var han nummer to. Det var Jon Klokk fra bygda Urke, og hans 13-årige bror som var første turfølge til toppen, og det skjedde 14 år før den mer berømte Slingsby kunne strekke armene i lufta fra toppunktet.

Se film - aktiviteter i Sunnmørsalpene

Patchellhytta som basecamp

Patchellhytta ligger på 820 m.o.h., og med den som «basecamp» blir det fjellopplevelser også for de som ikke ønsker å bestige Slogen i denne omgang. Fra parkeringsplassen i Langesæterdalen på 360 m.o.h. er det ca. 7,5 km til hytta.

Romsdalseggen

Romsdalseggen har blitt Norges nye Besseggen, og et turmål som står på alles «to walk»-liste.

En stor fordel er at alt er så godt tilrettelagt. Enten man kommer til Romsdalen med tog eller bil, tar man fjellbussen fra Åndalsnes sentrum opp i Vengedalen, der turen starter. Så går man over Romsdalseggen tilbake til Åndalsnes igjen. Null bryderi med henting, bringing og organisering av transport.

Omkranset av mektige fjell

Selve turen er vel 10 km og er beregnet å ta 7 timer. Noen bruker fem, andre bruker ni, og høyeste punkter på ca. 1200 moh. Selve eggen er på den midtre delen av turen, og her er det hengt opp kjettinger man kan holde seg fast i. Det er luftige partier, det kan nok kile litt i magen enkelte steder. Spesielt når man får glimt av landskapet langt der nede i Åndalsnes, og skjønner hvor langt det egentlig er ned. Da er det kanskje bedre å løfte blikket og la det falle på omkransende fjell som Venjetind, Trollveggen, Trolltindene eller kanskje utover de vakre fjordene.

Siste passering før nedstigningen til Åndalsnes er Nesaksla (708 m.o.h.), som er byfjellet i den romsdalske alpebyen. På vei ned passerer man den populære Rampestreken – obligatorisk sted for fotoshoot! Mange kjenner det litt i knærne de siste hundre meterne før føttene møter bakken i Åndalsnes sentrum, og da er det godt å kunne slenge seg ned på plena og ta noen gode pust før man kanskje luffer ned til bygatene og tar et «after mountain-måltid» på Sødahlhuset.

Romsdalseggen rampestreken
Flott utsikt over Romsdalen og Åndalsnes fra Rampestreken (Foto: Matti Bernitz)

Inspirert av kompani Lauritzen?

TV-serien Kompani Lauritzen er har tatt Norge med storm, og både voksne og barn – helt ned i barneskolealder har sittet klistret til skjermen når programmet har rullet over tv-skjermene. Tv-serien er spilt inn i Åndalsnesområdet, og mange av seerne fikk med seg da kompaniet gikk oppover Nesaksla til Rampestreken – altså der man kommer ned fra Romsdalseggen. Kompanimedlemmene gikk med tunge sekker og var svært slitne siden de hadde hatt en tung oppladning til turen. Men med lett sekk og mat i magen er dette faktisk en fullt oppnåelig tur også for de yngre familiemedlemmene. Og for andre som ikke har toppet formen med en flere måneder lang «militærtjeneste» eller kanskje mangler litt grunntrening.

Bratt, men fine pauseplasser

Undertegnede har passert folk i hvite tøysko opp til Rampestreken og Nesaksla, og de kom seg opp. Men vær forberedt på at det er bratt. Det er flere fine stoppesteder på vegen, og med matpakke og litt ekstra motivasjon i sekken vil dette bli en fin fjellopplevelse i fotsporene til Kompani Lauritzen. Og så blir det jo et veldig kult bilde fra Rampestreken – enten man tør å gå helt utpå eller synes det er nok å gå noen få meter.

Innerdalstårnet

De fleste har nok hørt om eller sett Innerdalstårnet i Innerdalen, Norges vakreste dal! Med sin form som et spir, er Innerdalstårnet med sine 1.452 moh den heftigste toppen i Trollheimen. Innerdal er i Sunndal kommune, der Sunndal ski session arrangeres hver vinter. Dette er nabokommune til Oppdal, og de spisse, alpine sunndalsfjella glir over i mer rundere fjellmassiv når man nærmer seg grensa til fjellbygda Oppdal.

En times innmarsj

Når man skal til Innerdalstårnet går man først inn til turisthyttene Innerdalshytta og Rendalsseter før man begir seg oppover i høyden. Fotturen fra Nerdalen inn til hyttene er 3,5 km til fots fra parkeringsplassen, og tar ca. en time. Det kan også være fint med sykkel, og noen velger da kanskje å trille sykkelen i enkelte bakker.


Vafler i de vakreste omgivelser

Turen inn til hyttene er en fin tur for folk i alle aldre, og det går an å trille barnevogn innover skogsvegen. Framme ved turisthyttene er man på hele 402 meter over havet, og her serveres de lekreste rømmevafler med forskjellig tilbehør.

I de flotte omgivelsene er det mye å finne på for store og små. Barna kan utfolde seg i lek på tunene, se på dyr og være en del av naturen. For de som kjenner julekalenderen «Jul i Blåfjell» fra TV er det kanskje ekstra spennende å komme inn hit. Innerdalstårnet er nemlig Blåfjell! Og nå er man veldig nær det magiske fjellet.

Forberedelse nøkkelen

Selv om toppen ser utilgjengelig ut, er turen til Innerdalstårnet fullt oppnåelig for folk i alminnelig god form, og som ikke er spesielt høyderedd. Det er likevel ikke en impulstur. Det er en fordel med hjelm i tilfelle det kommer noen småsteiner ovenfra, og det er lurt å gå flere i følge for å kunne hjelpe hverandre på enkelte partier. Man klatrer ikke når man skal til Innerdalstårnet, men det er klyving, så pass på å ha hendene fri slik at du kan bruke alle fire lemmer. For den som foretrekker at noen ivaretar sikkerheten, tilbyr Contrast Adventure tur med guide til Innerdalstårnet.

Les mer