Reiser grønt til lokale perler

ÅPEN

I Møre og Romsdal besøker stadig flere turister lokale perler med kollektivtransport. Konseptet har mer enn doblet sitt eget billettsalg, og sparer samtidig miljøet. Slik kan du oppleve verdensarvfjorder, mektige fjell og unike lokalsamfunn med buss, ferge og god samvittighet.

På Vestlandet ligger de store opplevelsene som perler på en snor. Nå kan du, takket være et initiativ fra Møre og Romsdal fylkeskommune og reiselivsnæringen, oppleve attraksjoner som jugendstilbyen Ålesund, Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien og Trollstigen på en rimelig og mer miljøvennlig måte.

Med ferdig pakkede rundturer fra Ålesund, Molde, Åndalsnes, Kristiansund og Geiranger kan du enkelt få med deg kjente og ukjente turistperler i fylket - som kollektivturist.

Geiranger
Toppattraksjoner: En av reisene du kan kjøpe fra Ålesund er til den naturskjønne Geirangerfjorden.

Pionerfylke

- Møre og Romsdal har mektig natur og mange flotte steder som stadig flere ønsker å besøke. Jo mer turismen i Norge vokser, desto viktigere er det for oss å utvikle løsninger som er bærekraftige og minimerer miljøavtrykket turistene legger igjen, sier Tom Anker Skrede, reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

- Ved å ta i bruk det eksisterende kollektivtilbudet i fylket, utnyttes kapasiteten som frigjøres i ferien. Det gjør at busser og ferger slipper å gå halvtomme gjennom sommeren. Dessuten er det en behagelig måte å reise på, man kan nyte utsikten og møte lokale underveis, sier Skrede.

Atlanterhavsveien og svevestien på Eldhusøya er en av mange perler kollektivturister kan besøke og oppleve.

Flere ønsker å reise miljøvennlig

Miljøvennlige og "grønnere" transportalternativer blir stadig viktigere, og etterspørres blant turistene.

At det er økende interesse for denne formen for reising, mener også Marit Holen, prosjektleder for Travel Like The Locals.

– Interessen for turene har steget jevnt, helt siden konseptet ble lansert i 2016. Det er jo veldig i tiden at opplevelser skal være autentiske, og miljøvennlige alternativer er populære.

Holen forteller videre at da konseptet ble lansert, var det ikke tid til å markedsføre tilbudet før første sesongen i 2016. Likevel benyttet 3.600 reisende seg av tilbudet den første sommeren. Siden den gang har interessen og salget av billetter mer enn doblet seg.

– Det andre året var det 6.400 kollektivturister som løste billett, og i 2018 hadde vi nesten 8.000, forteller Holen.

Byrampen Fjellstua Aksla Ålesund Sunnmøre
Byhopping: Med reisepakker fra Travel Like The Locals kan du delta på rundturer som tar deg gjennom flere av fylkets byer. Bildet viser utsikt over jugendbyen Ålesund fra de populære trappene opp til Aksla. (Foto: Arnfinn Tonnesen)

Ønsker norske turister velkomne

– De fleste som benytter seg av konseptet er fra utlandet, og veldig mange er fra Asia. Ellers er mange av de reisende fra USA og Australia. Det er en del norske som reiser også, men de bruker primært det vi kaller transportstrekninger, fra Åndalsnes til Ålesund, eller Åndalsnes til Molde og andre veien, forteller Holen.

De ønsker flere norske turister velkomne til å benytte seg av tilbudet også.

- Vi ønsker jo gjerne at flere lokale skal bruke det. Det er en flott måte å oppleve området.

Smøla Fyrtårn Nordvest
Landet på langs: Fra neste år av kan du komme deg hele veien fra sør Rogaland til den ramsalte perlen Smøla i nord. (Foto: Oddgeir Visnes)

Fra Rogaland til Smøla

I etterkant av lanseringen har flere fylker hengt seg på konseptet, og Travel like the Locals – pakker tilbys fra 2019 også i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

– I år har vi fokusert mest på å etablere rundturer i de enkelte fylkene, men til neste år kommer vi til å ha fokus på fylkeskryssende turer, slik at vi binder fylkene sammen. Da skal du i teorien kunne reise med travel like the locals fra sør i Rogaland og opp til Smøla.

Unike opplevelser: Med blant annet Ålesund som utgangspunkt kan du reise til flere storslagne naturperler i Møre og Romsdal.

Turer fra Ålesund

Med den jugendstilbyen Ålesund som utgangspunkt kan du reise til flere fantastiske naturperler og unike lokalsamfunn. Blant annet kan du ta turen til vakre og unike Ona - et lite øysamfunn ytterst i havgapet - eller til fuglefjellet Runde. Kjenner du på et behov for å omgi deg med høye fjell, kan en rundtur i unescofjorden Geirangerfjorden være noe for deg. Fra Ålesund kan du også svinge deg opp de 11 hårnålssvingene i Trollstigen, eller ta turen til jordbærbygda Valldal og padleparadiset Tafjorden.

Les mer om turene fra Ålesund her, eller se utvalget i slideren under.

Turer fra Molde

Fra Molde kan du med buss og båt nå flere lokale perler som fiskeværet Bud - der du også finner Ergan kystfort - og den lille og unike øygruppen Ona. Ønsker du deg luftigere omgivelser kan en rundtur til Midsund og de sherpabygde Midsundtrappene være noe for deg. Steintrappene kan ta deg helt til topps og gir deg fantastisk utsikt fra fjelltopper som Digergubben, Bløkallen og Rørsethornet.

Les mer om turene fra Molde i slideren under.

Turer fra Åndalsnes

Med tindehovedstaden Åndalsnes som startpunkt kan du blant annet ta turen via Trollstigen til Geirangerfjorden, eller kjenne vinden rive i håret på den røffe atlanterhavsveien. Dersom været ikke er på din side er en omvisning i marmorgruvene Bergtatt en tur du sent vil glemme.

Les mer om turene fra Åndalsnes i slideren under.

Turer fra Geiranger

Fra verdensarvområdet Geiranger kan du reise på rundtur til Dalsnibba - som gir deg europas høyeste fjordutsikt fra en bilvei - eller ta den svingete turen opp Trollstigen. Fra Geiranger kan du også ta turen til Sjøholt, og derfra kan du enten dra til jazz og fotballbyen Molde eller jugendbyen Ålesund.

Les mer om turene fra Geiranger i slideren under.

Turer fra Kristiansund

Med buss og båt som fremkomstmiddel kan du fra Kristiansund besøke unike attraksjoner som Atlanterhavsveien, Kvernes stavkirke, og den unike veien ut til fiskeværet Veiholmen på Smøla. Fra byen kommer du deg også videre til Molde og Ålesund, og delta på omvisningene i marmorgruvene Bergtatt.

Les mer om turene fra Kristiansund i slideren under.