Europas vakreste togreise

ÅPEN

Raumabanen er Møre og Romsdals eneste togstrekning. Til gjengjeld er den kåret til Europas vakreste togreise av Lonely Planet, og brukt som kulisser i storfilmer som Harry Potter og Mission: Impossible.

Det er antagelig en grunn til at både filmtrollmann Harry Potter og selveste Tom Cruise har spilt inn scener til ikoniske filmer langs Møre og Romsdals eneste togstrekning. Vil du oppleve en imponerende togtur i mektig natur, med spektakulære broer mellom stupbratte fjellsider, bør du løse billett til Raumabanen som går mellom Åndalsnes og Dombås.

…Nyt den sensasjonelle utsikten over høye tinder, taggete fjellvegger og forblåste fjellvidder, mens toget følger elva Rauma…
Lonely Planet

Raumabanen - Europas vakreste togreise

Det populære reisebokforlaget Lonely Planet kåret i 2012 Raumabanen til Europas vakreste togreise. De beskriver den maleriske reisen på skinner mellom Dombås og Åndalsnes på følgende måte:

- Takk til ingeniørene som klarte å bygge jernbanen i det aller vanskeligste terrenget du kan tenke deg. Nyt den sensasjonelle utsikten med høye tinder, bratte fjellvegger og fjellsider som leder opp til forblåste fjellvidder, mens du kjører langs elva Rauma. Du passerer Europas høyeste loddrette fjellvegg, Trollveggen, og passerer også den vakre Kylling bru.

Trolltindene og Trollveggen i Romsdalen, en av mange mektige severdigheter langs Raumabanen. Foto: Leif J. Olestad.
Raumabanen Åndalsnes
Trolltindene og Trollveggen i Romsdalen, en av mange mektige severdigheter langs Raumabanen. Foto: Leif J. Olestad. (Foto: Leif J. Olestad)

Harry Potter, Tom Cruise og Dag Otto

Den mektige naturen i Romsdalen har inspirert til flere ulike film- og serieinnspillinger i området. Nylig besøkte Tom Cruise området i flere uker for å gjøre opptak til den syvende filmen i Mission: Impossible-serien. Nøyaktig hvilke skurker Ethan Hunt skal hamle opp med i Romsdalen, gjenstår å se.

Det er også i dette området den populære norske realityserien Kompani Lauritzen er spilt inn, med programleder, supersyklist, fallskjermjeger og Mesternes Mester-vinner Dag Otto Lauritzen i spissen.

I tillegg kan du se Sonja fly over romsdalsfjellene i nyinnspillingen av klassikeren Reisen til Julestjernen. Det kan også nevnes at Harry Potter har besøkt Raumabanen. Scenene er brukt i "Harry Potter og Halvblodsprinsen", den sjette filmen i sagaen om trollmannen.

Slik kan du reise med Raumabanen til Åndalsnes

Raumabanen har stasjoner på Åndalsnes, Bjorli, Lesjaverk, Lesja og Dombås, og er et viktig bindeledd i Møre og Romsdal. Raumabanen har nemlig direkte tilknytning til Dovrebanen, det vil si at med et kjapt togbytte på Dombås kommer du deg enkelt og raskt til/fra både Oslo og Trondheim, med flere daglige avganger. For å bestille billetter kan du gå til SJ's nettside eller via Vy.

Fra Åndalsnes går det også daglige bussavganger til og fra byene Molde og Ålesund.

> Bestill og se informasjon om busstilbud fra Åndalsnes til Molde her
> Bestill og se informasjon om busstilbud fra Åndalsnes til Ålesund her

Rauma - verdens beste kommune for naturglade mennesker

Raumabanens endestasjon, Åndalsnes i Rauma kommune, er en av landets minste byer med ca. 2.400 innbyggere. Området som Raumabanen går igjennom byr på noen av Norges mest kjente turistattraksjoner som Trollstigen, Romsdalseggen, Rampestreken, Trollveggen, Romsdalshorn og Rauma elv.

> Dersom du vil være noen dager ekstra for å utforske hva området har å by på, kan du lese mer om overnatting og aktiviteter i Romsdalen her.