Opplev den fargerike byen med fire land

ÅPEN

Du har kanskje hørt gjetord om klippfisk og opera, men byen ytterst ved kysten har mer å by på enn salt fisk og klassiske toner.

Kristiansund ligger ytterst ved kysten på Nordvestlandet med slående utsikt mot storhavet og Atlanterhavsveien som nærmeste nabo. En tur rundt byens fire øyer, også kalt "landene", Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet og Gomalandet byr på yrende havneliv, innslag av urbane miljø og unike matopplevelser.

Kristiandsund har en åpen og innbydende havn som er utgangspunkt for mange aktiviteter og opplevelser. Her finner du også egen gjestebrygge. © Per Kvalvik
Kristiansund ligger vakkert til, ytterst ved havet på Nordvestlandet. Byen danner et unikt havneområde og består av de fire øyene, også kalt "landene", Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet og Gomalandet. © Johan Wildhagen
Mellemværftet er et eksempel på Kristiansunds særegne bybilde med etterkrigsarkitektur side om side med typiske bygninger fra sjøfart- og klippfisknæring.
Det spirer og gror i bybildet i Kristiansund. © Eline Karlsdatter Fladseth

Gjenoppbygget i farger

Byen blir kalt den "polykrome byen" på grunn av sine karakteristiske fargerike hus og bosetning. Kristiansund ble nesten utslettet i 1940, og nærmere 900 hus brant ned etter bombing av byen under 2. verdenskrig. Byen mistet sitt gamle særpreg, men det er fortsatt synlig for den som besøker den gamle bydelen på nedre del av Innlandet.

Byen gjenoppsto imidlertid med et nytt særpreg, nemlig de friske og glade fargene som husene er malt i. I sentrum på Kirkelandet har man også bevisst vendt husene med gavlsiden ut mot gaten eller kaia, slik klippfiskbryggene ble bygget.

For man kommer selvfølgelig ikke utenom at klippfisken gjorde Kristiansund til Norges ubestridte klippfiskhovedstad i vel et par hundre år frem til andre verdenskrig. Kristiansund og Nordmøre tilbyr mat i verdensklasse med en historie som har bidratt til hvordan byen har vokst frem til det den er i dag.

En tur til Mellemværftet viser hvordan arkitekturen bærer preg av byens historie som eksporthavn sammen med spor fra etterkrigstiden og gjenoppbygningen av byen. Det unike er at verftet er "levende" og fortsatt i bruk den dag i dag.

Det finnes også nye tilskudd til bybildet i Kristiansund, i Vågen er det nemlig bygd opp en helt ny skatepark. Her er det gode forhold for den som liker fart og spenning, hele 1000 kvadratmeter boltreplass.

For de som trives best som tilskuere er det sittegrupper med mulighet for hygge, grilling, gratis WI-FI, parkering og en fantastisk utsikt ut mot småbåthavna og havnebassenget. Nærmeste nabo er Kaffebrenneriet Patrick Volckmar med både inne- og uteservering.

Et steinkast unna ligger et annet tidligere verft som har fått nytt liv som kulturscene. Kulturfabrikken har skapt en arena for opplevelser innen dans, musikk og konserter samt tilbud om øvingslokaler.

Sundbåten i Kristiansund går hele året fra klokken 07:00 — 17:00. © Einar Engdal
Bli med på havnesightseeing, sundbåtsafari, øyhopping eller benytt daglig båtene som daglig mellom byens øyer.
Du kan også se byens fargerike arkitektur og havneområdefra fjorden i egen kajakk. © Einar Engdal

Byens buss på vannet

I over 140 år har Sundbåten vært på farten i havnen i Kristiansund, og regnes i dag som et av verdens eldste kollektive transportselskap.

Båtene brukes i dag til havnesightseeing, sundbåtsafari, øyhopping og daglig trafikk mellom byens øyer. Fra båtripa får byens gjester og fastboende et nytt perspektiv på byen.

Havnesightseeing tar pulsen på byen og Sundbåtens egen historieforteller gir deg byens fargerike historie. Du kan også ta båten mellom de fire "landene". Sundbåtsafari tar ca. 20 minutter og består av et hefte med spørsmål fra hver øy i Kristiansund, samt spørsmål om Sundbåten selv.

Sundbåten er gratis fredag og lørdag og det går kveldsrute til kl. 22:30.

Stian og Olav Kåre i Kristiansund © Oddgeir Visnes
Sjøfronten i Kristiansund er godt besøkt med sine mange aktiviteter og matopplevelser. © Einar Engdal
Kortreiste reker er ettertraktet var på kaia i Kristiansund. Ofte er det kø på kaia langs båten. © Eline Karlsdatter Fladseth
Laks og tangknekkebrød, smia Kristiansund © Oddgeir Visnes

"Mætt" i sentrum

Midt i Kristiansund sentrum kan du besøke lokalmatbutikken og restauranten Mætt og Go. De serverer en av Kristiansunds beryktede spesialiteter, ekte Fish and Chips, lokalt kalt "Fishan". Spisestedet fokuserer også på andre lunsjretter med kvalitet og en lokal vri, for eksempel hjemmelaget burger med Kraftkar, verdens beste ost.

I tillegg til å være en svært populær restaurant har Mætt og Go et eget lokalmatutsalg. Her finner man et utvalg av klippfisk, spekemat, oster, krydder, øl fra lokalbryggeriet, sjokolade, hjemmebakt brød og mer.

Norges første og største: Klippfisk-eventyret startet på Nordmøre, og Kristiansund var i flere hundre år landets klippfiskhovedstad.
Turområdet Kringsjå/Vanndammene er et populært område for rekreasjon og er godt opparbeidet med nettverk av stier og utsiktspunkt. © Einar Engdal
Havstien går mellom Lillesanden og Klubba på Kirkelandet i Kristiansund. © Eline Karlsdatter Fladseth
På gåturen Havstien får du nærkontakt med havet og kan vandre helt ned til vannkanten. © Eline Karlsdatter Fladseth

Urbant byliv

I tillegg til sjøfronten gir Kristiansunds parker grønne lunger og et frodig miljø kort vei fra sentrum. Turområdet Kringsjå/Vanndammene har usedvanlig rik og variert vegetasjon og er en enestående botanisk kysthage. Området innbyr til aktiviteter, lek og parkliv med opparbeidede og brede grusstier som gir tilgjengelighet for barnevogn og rullestol.

Ved parkområdet ligger også Kirkelandet Kirke som skiller seg ut med sin særegne byggestil som bryter helt med tradisjonell kirkearkitektur. Kirken regnes som det første virkelige moderne kirkebygg i Norge.

Parken har også flere utsiktspunkt langs stiene med benker, lekepark og treningsapparat. Du kan velge å gå korte runder, feks. rundt Vanndammene eller lenger turer helt ut mot storhavet. Turen langs Havstien tar deg helt ned i vannkanten, og hjemturen kan du legge om Kirkelandet gravsted og videre rundt Kringsjå tilbake til Vanndamman.

Grip er i dag Kristiansunds minste bydel, der den ligger 14 km ute i havet, omkranset av 200 holmer og skjær. © Johan Wildhagen
Velholdte trehus fra så langt tilbake som 1600-tallet skaper idylliske omgivelser på øya. © Eline Karlsdatter Fladseth
I dag er det ingen fast bosetting på Grip og de om lag 40 fargerike boligene på fiskeværet fungerer som sommerhus for de som engang bodde der eller deres etterkommere. © Eline Karlsdatter Fladseth

Øya blant 200 holmer og skjær

Den knøttlille øya Grip var tidligere Norges minste kommune, har en av landets minste stavkirker og verdens minste brannbil. Grip ligger 14 km ute i havet, omkranset av 200 holmer og skjær, en times båttur fra Kristiansund.

Inntil 1964 var Grip en egen kommune og landets minste med 115 innbyggere. I dag er de velholdte boligene på fiskeværet sommerhus for de som engang bodde der eller deres etterkommere.

Fra juni til august tilbyr Gripruta en 3,5 times rundtur til det unike fiskeværet. Her får du blant annet oppleve den lille røde stavkirken fra 1400-tallet og et utendørs akvarium med fisk og krabber. Ombord i båten serveres det kaffe, brus og god utsikt.