Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
_MGL9565_behandlet_1.jpg

Ålesundere kåret til

Europas mest innovative

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Kaffegründere fra Ålesund er kåret til Europas mest innovative i sin bransje. Kaffebrenneriet i en nyoppusset trafostasjon midt i sentrum vekker internasjonal oppmerksomhet.

- Det kommer tilreisende både fra USA og Midtøsten for å besøke brenneriet vårt, forteller daglig leder, Anne Birte Bjørdal Hanken. Hun eier og driver Jacu kaffefabrikk sammen med mannen Oliver Hanken og Gunnar Lillevold. Kaffe, kunst og kreativitet er stikkord for kaffebrenneriet og gründerne fra Sunnmøre.

Kaffekunst

Nå har også Studio Hugo Oppdal med base på Flø, åpnet et popup-galleri i kaffebrenneriet - eller i kaffedralen - med ni meters takhøyde og et enormt panoramavindu ut mot Parkgata. Foruten galleri skal kunsthallen også brukes til kurs og workshops.

_MG_0016_behandlet.jpg

Studio Hugo Opdal med base på Flø, åpnet et popup-galleri i kaffedralen i kaffebrenneriet til Anne Birte Bjørdal Hanken i Ålesund.

Skapertrang

Anne Birte og mannen Oliver flyttet hjem til Ålesund etter 12 år i Oslo. Møtet med hjembyen utløste en voldsom skapertrang. 

- Vi var klare på at vi ønsket oss lokaler i sentrum i stedet for å ligge bortgjemt bak en port i et eller annet industriområde. Denne bygningen gir oss mange og store muligheter, men det har vært tidkrevende og utfordrende å transformere en transformatorstasjon til kaffebrenneri, forteller Anne Birte om de helt spesielle lokalitetene. 

_MGL9568_behandlet.jpg

Etter 12 år i Oslo, utløste møtet med hjembyen i Ålesund en voldsom skapertrang og Anne Birte.

Kresne kunder

Jacu importerer kaffebønner fra blant annet Etiopia, Brasil og Guatemala og leverer ferdig brent kaffe til rundt 15 kaffebarer i Norge. Flere av kundene er prisebelønte, kresne bariastakunstnere. 

Se flere opplevelser

Prisbelønte

Det var organisasjonen "Speciality Coffee Association of Europa" som mente det var all mulig grunn til å gjøre stas på de kreative kaffegründerne fra Ålesund med prestisjeprisen Europas mest innovative i sin bransje.

Designpris

De har også fått utmerkelsen Merket for god design for sin grafiske profil, og kaffebaren de drev i tidligere lokaler i Ålesund ble kåret til en av Europas 20 beste steder å drikke kaffe, og hyllet av kaffebloggere i inn- og utland.

Kreativt møtested

- Vi har mange planer for bygget, men driften av kaffefabrikken er den viktigste akkurat nå. Vi vokser fort og må ha fokus på kaffeproduksjonen og kvalitet, forteller Anne Birte Bjørdal Hanken.
Men på sikt vil det bli kaffebar og flere gründere og kreative mennesker i kontorlokalene over brenneriet. Kaffebrenneriet skal være et attraktivt møtested og arena for mennesker, kaffe, kunst og kreativitet.

PS: Jacu er navnet på den brasilianske fuglen som er viden kjent for å velge ut og spise bare de beste kaffebærene.

Sykle paa brostein eller landevei

Jugendstilbyen Ålesund, kåret til norges vakreste by av blant annet britiske The Times, har en hyggelig atmosfære og kan enkelt oppleves til fots, eller fra sykkelsetet. Foto: Fred Jonny Hammerø. 

Byvandring

For turister som vil oppleve Ålesund med sine tårn, spir, fargerike utsmykninger og historien rundt bybrannen, er det i sommer daglige, guidede byvandringer. Ønsker man å lære enda mer om byen og dens særpreg, er Jugendstilsenteret et godt tips. Man kan også leie kajakk i Brosundet og padle midt i byen

Fjellstua

Uansett hvor du befinner deg i Ålesund vil du se byens mest besøkte turiststed. Fjellstua troner på toppen av byfjellet Aksla. Fra Fjellstua er det kongeutsikt over alt det Sunnmøre har å by på, fjordene, fjellene, øyene, havet og ikke minst byen som den britiske avisen The Times kåret til norges vakreste by i 2009. Se og bestill flere opplevelser og pakker i Ålesund & Sunnmøre.

AAlesund_by_night_-_Steve_Roeyset.JPG

Ålesund by night: Utsikt fra Aksla.

Havfiske

Frister det med en real havfisketur på Mørekysten i en sjarmerende og romslig fiskeskøyte, eller en båttur til flotte Alnes og Alnes fyr, er Stein Magne Hoff i Actin AS mannen å snakke med. I sommer blir det faste ukentlige avganger på disse turene.

Se flere opplevelser
Del: