Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Moldejazz streetparade

Å jazze, jazzer, har jazzet

I Molde har de eget verb for det å være ute og delta på folkelivet under Moldejazz: å jazze. I uke 29 forvandler Moldejazz sommerbyen Molde til en duftende, høylytt, dampende storby for 59. gang.

Siden 1961 har Moldejazz snudd verden på hodet i jazzens, rosenes og fotballens by.

Alle som bor i Molde, som en gang har bodd i Molde, som kjenner noen som bor i Molde, eller er venn av en som har en bestemor i Molde, kommer til byen i uke 29 for å oppleve stemningen – der det å være laidback og å ha høy intensitet lever sammen i en perfekt symbiose.

Trioen Girls i Alexandraparken Moldejazz
Trioen Girls under Moldejazz i 2018. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Ut av klesskapene trekkes jazzskjortene – jo eldre jo bedre. Den som har en skjorte fra 80-tallet med ansiktet av Miles Davis på hele magen nyter ekstra respekt. Den som brukte Miles-skjorta som malerskjorte på 90-tallet gremmer seg.

Denne uka virker byen også som et fluepapir på gateselgere, panfløytespillende søramerikanere, potetvogner og barføtte keramikere. Luften fylles av duften av røkelse, franske vellagrede oster, frisk boblende humle og elgburgere. En burger med råvarer fra de innlandske skoger kan nytes til tonene fra et ildfullt trekkspill eller en følsom, gammel saksofon.

blåser jazzparaden i Molde
Moldejazz henter de beste fra den internasjonale jazzverdenen til festivalen. Men det er også rom for unge lokale og nasjonale musikanter. (Foto: Ingrid Kvande)

Talentenes arena

De nye tonene finnes i Alexandraparken. Her står de unge jazztalentene på scenen. Noen står her for aller første gang, mens andre kanskje har erfaring fra i fjor. Konferansier Anitra drar det hele sammen slik hun alltid har gjort. For selv om aktørene på scenen er nye, er noe er gjenkjennelig. Ordføreren henter fram talen fra året før og legger til noen oppdateringer. Engasjementet og hjertet for festivalen og byen går ikke ut på dato.

Anitra i Alexandraparken
Jazzskjortene hentes fram, og her har vertinne Anitra i Alexandraparken sydd en skjorte med Miles Davis om til skjørt. Heldig! (foto Jens Holsbøvåg-Lyngstad) (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Forundringspakke

Når festivalen er åpnet, ligger opplevelsene der som en uåpnet gave klar til å skapes – og hvordan innholdet blir, avhenger litt av hvem man lager det sammen med. Med et tredoblet folketall og artister i verdensklasse er potensialet for de ekstraordinære opplevelsene i Molde store.

Trampeklapp

Moldejazz har lagt grunnlaget for mange opplevelser som har preget en hel by. Nasjonale og internasjonale artister har entret scenene og etter konsertslutt blitt klappet inn på scenen igjen og igjen. Moldepublikummet vet å sette pris på folk som er på besøk. De er jo tross alt invitert, og moldenserne er godt vertskap. Vertskapsrollen varer noen ganger lenger enn selve festivalen.

Streetparade under Moldejazz
Hver formiddag går streetparaden gjennom Storgata. Jazzlogen med unge musikanter fra bygd og by, omdanner Molde til et lite stykke New Orleans. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Driving Miles

Jazztrompetisten Miles Davis (1926-1991) stod på scenen i Molde flere ganger, og fikk god kontakt med både publikum og folkene rundt festivalen. Hans sjåfør i Molde under Moldejazz, frivillig funksjonær Svein Åge Johansen, fikk et godt forhold til «han Miles».

Første tur i bilen spurte Miles sjåføren:

- Do you know who I am?

- Yes.

- Do you like my music?

- No.

Til tross for det, eller kanskje på grunn av det, var Svein Åge Johansen hyret inn av Miles til sjåføroppdrag også andre steder i Europa. Og historien om de to ble et eget teaterstykke: Driving Miles.

Romsdalsmuseet utekonsert Moldejazz
Romsdalsmuseet er konsertarena under Moldejazz. (Foto: Ingrid Kvande)
(Artikkelen fortsetter under bildene/​annonsene)

Opplev mer

Se flere opplevelser

Unike omgivelser

Under Moldejazz kan publikum nyte alt fra de intime konsertene i 100-personers lokaler til store utekonserter på Romsdalsdalsmuseet, som lett kan romme 10.000 festivalgjengere.

Ikke bare publikum, men også artistene er i en egen boble når de gjester festivalen. Moldejazz-sjef Hans-Olav Solli forteller at det har vært mange artige hendelser opp gjennom årene.

- Tidligere var «Where music meets nature» Moldejazz sitt slagord. Naturen innbyr til aktiviteter, og da er det lett å glemme tiden. I 2018 ble bandmedlemmene i Lucky chops tatt med ut på Moldeholmene og der fikk de bade fra en båt. Det endte med at de nesten kom for sent inn til åpningsseremonien. De kom springende dryppende våte fra kaia og løp mot scenen. Jeg var litt «på» da, og spurte:

- Hva gjør dere her?

- We are the band!, svarte de nybadede. Da måtte jeg bare slippe de opp på scenen, og de gjorde en bra opptreden. De trivdes så bra i Molde at de lurte på om de kunne være en uke neste gang, ler Moldejazz-sjefen.

Lucky chops Alexandraparken Moldejazz
Bandet Lucky chops ble revet med av naturen og bademulighetene i Molde, så de kom dryppende våte opp på scenen under Moldejazz og leverte energisk. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Mandag uke 29 er Moldejazz i gang igjen. For 59. gang. Det er bare å åpne pakken og å skape opplevelsen.