Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

Besøk verdens tetteste havørnbestand

Idylliske Smøla sies å ha den tetteste bestanden av hekkende havørn i hele verden. Bli med på havørnsafari og se det guddommelige rovdyret på nært hold – en opplevelse du aldri vil glemme!

- Det var utrolig fascinerende å se den store fuglen komme imot, stupe ned, bryte vannflaten og fange en fisk. Man fikk et bra sug i magen da, forteller en engasjert Kjell Erik Engmark. Han og kona Kristin fra Langhus i Nordre Follo har tatt seg noen feriedager på vakre Smøla.

Ørnesafari med Smøla Naturopplevelser
Kjell Erik Engmark og kona på havørnsafari hos Smøla Naturopplevelser. (Foto: Oddgeir Visnes)

Øyriket Smøla

Helt ytterst mot Atlanterhavet ligger øyriket Smøla, og utgjør Møre og Romsdals nordligste kommune. Hovedøya med tusenvis av små og store holmer rundt er et eldorado for naturglade og eventyrlystne turister.

- Det var egentlig litt tilfeldigheter som gjorde at vi havnet her, forteller den fotoglade turisten. Vi trengte noen feriedager, pakket telt og sovepose og reiste etter været.

- Imponert over den gjestfriheten vi har fått oppleve her.
Kjell Erik Engmark

Kjell Erik har stor interesse for fugler og forteller at det var eventyrlig stort å få oppleve ørnesafari med Smøla Naturopplevelser. – Det å komme så tett på den mektige fuglen at man nærmest kan klappe den, har jeg aldri opplevd. Det var eventyrlig stråler han engasjert.

Harry H og Baron Blå

På havørnsafarien får man møte kjendisen Baron Blå. Han omtales som Norges mest kjente havørn etter å ha blitt livestreamet i flere år. En gammel særing ifølge havørnguide Henrik Holberg, som sammen med sin bror eier og driver Smøla Naturopplevelser.

- Vi har også flere lokale kjendiser her med sine spesielle egenskaper, forteller guiden. Harry H. er for eksempel veldig glad i folk og blir veldig ivrig. Har lager mye lyd og viser seg alltid frem. Ørnen er oppkalt etter Harry Hestad, tidligere fotballspiller og -trener for Molde Fotballklubb.

Henrik Holdberg, havørnguide og eier av Smøla Naturopplevelser.

Smøla Naturopplevelser

Det familieeide opplevelsessenteret har faste turer hele sommersesongen, tre ganger i uken. – Båten vi bruker er spesial tilpasset for å kunne ta fantastiske bilder, og gir gylne fotomuligheter for alle. Det er god plass i båten som har utsikt i alle retninger.

På havørnsafarien får man møte kjendiser som Baron Blå og Harry H. © Oddgeir Visnes
Med ørnesafari kommer man tett på det majestetiske dyret. © Oddgeir Visnes
En opplevelse som gir unike fotomuligheter. © Smøla Naturopplevelser

- Sammen med en kunnskapsrik guide med god erfaring fra havørnsafari setter vi kursen utover mot områdene hvor vi vet fuglen normalt oppholder seg. Her er det fantastiske opplevelser for alle, en aktivitet som er spesielt populært for familier og fotografer forteller Henrik. Og vi har selvfølgelig havørngaranti legger han til.

- Vi har selvfølgelig ørnegaranti!
Henrik, havørnguide
Se flere

Om ørnesafari

Turen starter fra Straumen småbåt og gjestehavn og varer i ca 2 timer. I tillegg til å se etter havørn så får man også utforske områdets rike fugle- og dyreliv. Turen er særlig populær blant familier, den er godt egnet for barn. Opplevelsen byr også på fantastiske fotomuligheter.

- Denne turen er vår mest populære og booking i god tid er anbefalt, oppfordrer den lokale ørneguiden. Du kan oppleve Ørnesafari hele året.

Hos Smøla Naturopplevelser kan du også være med på flere spektakulære båtturer, som hurtigbåttur til fiskeværet Grip og Skjærgårdssafari med RIB.

Praktisk informasjon om Ørnesafari sommeren 2021

I perioden 24. mai — 06. juni:
Avgang hver lørdag fra kl. 11:00

I perioden 07. juni — 30. juni:

Hver onsdag og lørdag fra kl. 11:00

I perioden 01. juli — 31. august:

Hver tirsdag, torsdag og lørdag fra kl. 11:00

Billetter kan bestilles her »