Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk
Gondol på Nesaksla, Åndalsnes

Kongen av Romsdalen

Rauma er kjent for høye tinder, heftige Trollstigen, luftige Romsdalseggen og TV-serien Kompani Lauritzen. Snart åpnes en helt ny attraksjon, til en prislapp på 283 millioner kroner.

Skal du på Norgesferie i år, kan det være verdt å ta turen til Rauma i Møre og Romsdal. Kjent blant klatrereentusiaster og vel bevandrede toppturister som verdens beste sted for naturglade mennesker, og for fjelltopper med navn som Kongen, Dronningen og Bispen. I mai kan du ta turen til topps med Romsdalsgondolen - den nye kongen av Romsdalen - og nyte utsikten uten å gå skoa av deg.

Snart ferdig: Den nye Romsdalsgondolen åpner i mai

Spektakulær utsikt

- Den nye gondolen har en prislapp på 283 millioner kroner, og vil ta gjester med på en 1.679 meter lang tur fra fjorden i sentrum av Åndalsnes opp til Nesaksla, 708 meter over havet. Gondolturen vil ta ca. 5 minutter. På toppen kan du nyte et godt måltid i restauranten, og spektakulær utsikt mot blant annet Romsdalsfjorden, Trollstigen, Trolltindene, Romsdalshorn og Kirketaket i Isfjorden. I tillegg blir det tilrettelagt med flere ulike turstier, sier Pål Ragnar Amundsen, daglig leder i Romsdalsgondolen AS og Romsdalen AS.

- En unik attraksjon helt utenom det vanlige!
Pål Ragnar Amundsen
Amfi.
Hovedrom, restaurant.
Festsal bryllup.

Hør Pål fortelle om den nye Romsdalsgondolen

Nesten 60 års planlegging

- Romsdalsgondolen er en snart 60 år gammel idé. Første gang jeg husker jeg hørte faren min snakke om gondolen, var jeg rundt 5-6 år gammel. Nå får vi endelig realisert den, forteller en engasjert Amundsen.

Se flere

Helt unikt prosjekt

- Alt som bygges på toppen er transportert opp med helikopter. Vi har valgt å bruke mye prefabrikkert tre og stål for å redusere bruken av betong i konstruksjonen. Restauranten er en reversibel installasjon, som kan fjernes uten å sette spor i terrenget. Noe av det helt spesielle med denne gondolen er at den er bygget på et fjell uten tilkomstvei.

- På toppen ser du ingen høyspentkabel eller vannledninger. For å skjule kabler og rør er det boret et 1.350 meter langt hull med 312 mm diameter inne i fjellet. Totalt er det boret 690 høydemeter helt nede fra fjorden og opp til toppen. Her er alt av vann, strøm og avløp lagt. Vi kjenner ikke til at det i kombinasjon av lengdemeter og høydemeter har blitt boret på denne måten før noe annet sted. Den forrige rekorden var 500 høydemeter, så dette er helt spesielt, sier Amundsen.

Se flere

Reisetips: Se Påls fem favoritter i Møre og Romsdal

Påls fem favoritter

Dersom du legger ferieturen til Møre og Romsdal, kan du også sjekke ut Pål Amundsens reisetips. Her er hans fem favoritter:

 • Romsdalseggen
 • Trollstigen (Nasjonal Turistvei)
 • Isfjordseggen
 • Atlanterhavsveien (Nasjonal Turistvei)
 • Alnes Fyr/​Giske
Se flere

Fakta om Romsdalsgondolen

Romsdalsgondolen er planlagt ferdigstilt 28. mai 2021. Billetter og årskort kan du allerede få kjøpt nå, enten til deg selv eller som gave til noen andre.

Bestill billetter til Romsdalsgondolen.

Åpningstider 2021

 • 28.05.21 — 30.09.21: Daglige avganger
 • 01.10.21 — 19.12.21: Avganger onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag

8 fakta om Romsdalsgondolen:‍

 • Kabinen har plass til maks 45 personer.
 • Turen opp (eller ned) tar ca 5 minutter.
 • Gondolen kan frakte ca. 460 personer hver vei per time.
 • Toppstasjonen ligger på 694 moh.
 • Strekningen gondolen skal kjøre er 1.679 meter.
 • Gondolen er bygget uten tilkomstvei for å begrense inngrepet i naturen.
 • Vann, strøm og avløp er lagt i et 312 mm tykt hull boret gjennom fjellet.
 • Pilothullet er verdens lengste hull boret fra bunnen og opp.

Sjekk også andre attraksjoner og severdigheter i Rauma og Åndalsnes. 

Se flere

Overnatting i Rauma og Åndalsnes