Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
IMG_1795_behandlet.jpg

Kurt Asles proff-tips:

Norges sykkelbygd #1

Tekst: Lillian Langset
Del: 

Den lille bygda Eresfjord i Nesset kommune er full av sykkelentusiaster. Noen har klart å bygge en proffkarriere, andre viser sin interesse for sykkelbygda ved å male og sette ut over 100 fargerike sykler til pynt i naturen. 

Eresfjord er sykkelbygd nummer 1. Utover at det står i overkant av 100 sykler rundt om i bygda, blir det også arrangert flere sykkelritt gjennom sesongen. Lokalbefolkningen stiller alltid opp på sykkelrittet Bygda Rundt, og tar ofte frem sykkelen når de både skal til naboer og butikken. De er rett og slett ivrige sykelister.

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-11.28.30.png

Satt ny rekord: Bjørn Tore Hoem syklet Eresfjord Classic på ny bestetid i 2017. Tiden ble 19:04. Foto: Bjørn Magne Øverås.

Eliten fra bygda

Flere sykkelprofiler kommer fra den lille, men sjarmerende bygda Eresfjord. Den mest profilerte er Kurt Asle Arvesen. Han har vært med å øke sykkelinteressen i bygda. Vegard Øverås Lied er tidligere Norgesmester og nordisk mester i landeveisritt flere ganger.
- I dag har vi Bjørn Tore Hoem, også Eresfjording. Han er på full fart mot en proffkarriere. Eresfjord er altså sykkelbygda fremfor noen andre, forteller Turid Leirvoll Øverås i Eresfjord Bike Art Project.


De i overkant av hundre syklene som står rundt i bygda har over tid blitt et prosjekt og fått navnet Eresfjord Bike Art Project. 
- Prosjektet fikk internasjonalt navn så også andre enn skandinavere kan forstår hva prosjektet betyr. Hvorfor vi bruker så mye tid på dette er for å gi bygda vår oppmerksomhet, og at vi er stolte av å være en sykkelbygd, forteller Øverås.

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-11.24.19.png

Opp Vistdalsheia: I denne puljen er det Sondre Svensli som leder an. Foto: Bjørn Magne Øverås. 

Tre arrangementer

Bygda Rundt er bare ett av tre forskjellige sykkelarrangement Eresfjord IL står bak hvert år. I tillegg til Bygda Rundt, arrangerer de også Eresfjord Classic 7. juli, som er et 8 kilometer motbakkeritt med start ved Coop i Eresfjord, og mål på toppen av Vistdalsheia. Sykkelrittet er kort, men har en gjennomsnittsstigning på ti prosent. Under arrangementet er det også åpnet for at man kan løpe, gå på rulleski eller sykle på elsykkel. 


Siste sykkelrittet som arrangeres i Eresfjord er Aursjøen Opp, som går av stabelen 11. august. Med start i Eikesdal og målgang på Aursjøhytta, har man 30 kilometer med store deler av rittet på grusvei i motbakke. 

Skjermbilde-2018-07-02-kl.-07.06.14.jpg

For alle: Sykkelrittet Bygda Rundt i Eresfjord er for alle. Både to og firbente. Foto: Mareno Nauste. 

Sykkeltradisjon

Når rittet Bygda Rundt ble arrangert 11. mai, kunne det ikke vært på en mer passende dag. Nærmere 300 personer fra Eresfjord og nabobygdene stilte til start i, og været spilte på hjemmebane. Stemningen rundt den omlag 13 kilometer lange løypa var upåklagelig.
- Bygda Rundt er en tradisjonsrik sykkeltur som har vært arrangert på Kristi himmelfartsdag i 42 år på rad. Alle kan delta, forteller Øverås.

Se flere opplevelser
Skjermbilde-2018-06-28-kl.-11.20.13.png

Drivkraften: Marit R. Leirvoll var hun som startet opp sykkelprosjektet i Eresfjord. Foto: Bjørn Magne Øverås. 

Fargerike sykler

Det er sykler rundt hvert et hjørne i Eresfjorden, både høyt og lavt, og i mange forskjellige farger. 

- Marit Rasten Leirvoll er damen som startet opp prosjektet, men vi er mange som har hjulpet til. Vi har satt ut over 100 sykler. 106 sykler er malt i forskjellige farger og klargjort. Det er noen få sykler som ikke er på plass, men de skal vi finne plasser til rundt om i bygda, sier Turid.

IMG_1808.jpg

Populære: Syklene i Eresfjord blir ofte fotografert av forbipasserende. Både av Nordmenn og internasjonale turister.  Foto: Lillian Langset.

Blikkfang for turistene

Det blir tatt bilder av syklene, og de blir telt av barn som sitter i baksetet i biler. Syklene er blitt en attraksjon. 

- Det er mange som stopper opp for å ta bilder av syklene. Mange av disse bildene kan vi se igjen på blant annet på Instagram. Jeg har også blitt fortalt av barnefamilier at barna i baksetet teller så mange sykler de ser på farten igjennom bygda, forteller Turid.

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-11.26.28.png

Eresfjording: Kurt Asle Arvesen har syklet mange mil med utgangspunkt fra den idylliske lille bygda Eresfjord. Foto: Bjørn Magne Øverås.

Proffens sykkelfavoritter

Kurt Asle Arvesen fra Eresfjord i Nesset kommune, er en av Norges mest profilerte syklister gjennom tidene. I 1997 ble han U23 Verdensmester, og året etter var han proff. Med fem deltagelser i Tour de France og en etappeseier, samt to etappeseiere i Giro de Italia, kan han se tilbake på en fantastisk karriere. Her deler han fire turer med utgangspunkt fra hjembygda Eresfjord. 


Skjermbilde-2018-07-02-kl.-07.32.02.png

Turen rundt fjorden er ca 100 km lang og går i kupert og vakkert terreng. 

1.
- Jeg har syklet mange turer med utgangspunkt fra Eresfjord. En av turene jeg liker godt går fra Eresfjord, gjennom Eidsvåg - som har helt fantastisk vakker natur - og videre ut mot Sølsnes. Herfra nyter jeg fergeturen over til Åfarnes med svele og kaffe, før turen videre går mot Vistdalen, opp til Vistdalsheia og tilbake til den flotteste bygda Eresfjord. Denne turen er like fin andre vei også, men med en tøff start opp Vistdalsheia. 

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-08.19.53.png

Sykkelturen fra Eresfjord over Aursjøen via Sunndalsøra er 151 km lang. 

2.

Selv om bygda er liten, er det et fantastisk utgangspunkt for å legge ut på både kortere og lengre sykkelturer. 
- På denne turen ville jeg ha funnet frem offroad-sykkelen, da deler av turen går over grusvei. Ut fra Eresfjord går turen først til Sunndalsøra. Herfra må man krangle seg opp grusveien over Aursjøen, før sykkelturen videre går mot Finnsetlia. Deretter er det siste etappe tilbake til Eresfjorden igjen, sier han.  

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-09.06.55.png

Sykkelturen Bygda Rundt er 13 km. Med avstikkere til både Kanndalen og Meringdalen får du noen flotte og litt lenger turer. 

3.

Kurt Asle forteller at sykkelrittet Bygda Rundt har gått hvert år siden 1977, og at denne turen ikke må glemmes på denne listen over turer med utgangspunkt fra Eresfjord. Rittet er ikke mer enn 13 kilometer langt, men på en treningsøkt kan man ta en avstikker til Meringdalen eller Kanndalen på grusvei. Herfra kan man sykle på flotte stier ved Eira. Denne turen må ikke undervurderes.

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-09.12.53.png

Sykkelturen fra Eresfjord til Batnfjordsøra har noen gode motbakker, men med fantastisk natur og er 71 km lang.

4. 

Videre forteller Kurt Asle at han må nevne en flott tur til. Turen ut fra Eresfjord starter med en jevn stigning, før det slaker ut nedover til Eidsvåg. Videre ut mot Kleive er det flere gode motbakker, før man sykler videre ut mot Batnfjordsøra. Denne veien er like fin begge veier. Utsikten her er helt fantastisk uansett hvilken vei man velger å sykle, og naturen er vill og rå.

Se flere opplevelser
Del: