Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Collage_moldejazz-tallshiprace2.png

Moldejazz med blant andre Robert Plant, Dee Dee Bridgewater og D'Angelo kjemper om publikums gunst med The Tall Ships Races og verdens største seilskip i Ålesund.
Foto: Moldejazz/ Sedov/Sailtraininginternational.

Sjøslag om publikum:

Seilskuter mot Jazz

Tekst: Freddy Kongsberg.
Del: 

Molde Internasjonale Jazzfestival og The Tall Ships Races Ålesund barker sammen i sommerens store kulturkollisjon i Møre og Romsdal. Det blir flaggskip mot seilskuter.

For de som liker både jazz og seilskuter kan det bli en mega ferieuke med besøk både i Molde og Ålesund. Jazzfesten er fra 13. til 18. juli. Skutefesten fra 15. til 18. juli.

molde-baattur2.jpg

I Molde blir det både fotball, roser og jazz i juli. Foto: Oddgeir Visnes

Flaggskip

Jazzfestivalen er flaggskipet til Molde. Årlig samler festivalen et sted mellom 50.000 og 60.000 mennesker og er kjent og anerkjent langt utover landets grenser.


Da Ålesund i 2001 arrangerte seilskutefesten som den gang gikk under navnet Cutty Sark er det anslått at rundt regnet 250 000 mennesker besøkte arrangementet, men tallet er høyst usikkert. 

Nå håper arrangørene at «det blir fullt» under Tall Ships Races Ålesund 2015.

Europas største

Verken Jazzfestivalen eller Europas største gratis familiefestival, The Tall Ships Races, tror på noen grunnstøting som følge av kollisjonen. Tvert imot tror begge at to så store arrangementer vil trekke rekordmange til Møre og Romsdal i tiden 13. til 18.juli.

C.Sark-fra-Fjellstua-2.jpg

Slik så det ut fra utkikkspunktet Aksla sist gang seilskutene besøkte Ålesund, i 2001. 

Vil trekke flere

- Disse to arrangementene er ikke konkurrenter. Det er flott at det er to store parallelle arrangement som trekker folk til Møre og Romsdal samtidig. Dette vil trekke enda flere folk til fylket, sier Anne Bente Skjellum som er informasjonssjef i Ålesund kommune og for The Tall Ships Races Ålesund 2015.

Hun mener det er fullt mulig å få med seg begge arrangementene og frykter ingen kulturkollisjon:

- Det er bare en og en halv times reisetid med bil mellom byene, det er mulig å ta buss eller hive seg på hurtigruta og få en ekstra dimensjon på turen, sier Skjellum.

Se flere opplevelser
Sundgot.jpg

Ikke konkurrenter

Daglig leder i Moldejazz, Hans-Olav Solli tror ikke jazzfestivalen vil få problemer på grunn av den storstilte seilskutefesten i Ålesund.

- I år har vi et så attraktivt program at det vil veie opp for en eventuell konkurranse. Men jeg ser ikke på de to arrangementene som konkurrenter, sier Solli.

DSC_6181.jpg

Konsert på Romsdalsmuseet i Molde. Foto: Petter W. Sele.

Ta en avstikker

Han er enig med Anne Bente Skjellum i at det er fullt mulig å ta seg en avstikker den ene eller andre veien om noen skulle ønske.

- Det er flott at fylket kan by på to så store arrangementer. Det vil trekke folk til Møre og Romsdal.

Tidenes folkefest

For 14 år siden kolliderte også jazzfestivalen og det som den gang het Cutty Sark. Med byen som en perfekt ramme og i et sjeldent strålende sommervær gikk folk mann av huse og restaurantene tomme for øl. Det ble en heidundrende skutefest og tidenes folkefest i Jugendstilbyen.

Tapte sist

Og da var det ingen tvil om at seilskutefesten ga jazzfestivalen et skudd for baugen med færre besøkende enn normalt.

- Det var før min tid i Moldejazz, men det sies at så var tilfelle, ja. Den gang, sier Solli.

Moldejazz_norgeskampanje.jpg

Artistene

Til Jazzfestivalen i Molde kommer artister som Robert Plant & The Sensational Space Shifters, D`Angelo and The Vanguard, Gregory Porter, Kurt Elling, Dee Dee Bridgewater, Irwin Mayfield & New Orleans Jazz Orchestera for å nevne noen av de mange.


Seilskutefesten i Ålesund mønstrer en rekke lokale artister som Jenny Langlo, Vassendgutane, The Brazz Brothers, Frode Alnæs og D`Sound for å nevne noen og hvor alt er gratis.

CS_fly.jpg

Et yrende båtliv da de ærverdige seilskutene gjestet Ålesund i 2001.

Verdens største

Til The Tall Ship Races Ålesund 2015 kommer blant annet verdens største skute, den enorme, 122 meter lange, russiske firemasteren Sedov. 58 skuter fra 17 land er i skrivende stund påmeldt til seilskutefesten i Ålesund. 

IMG_5643-beskjaert.jpg

Ørnulf Opdahl har vært ambassadør for Ålesund som versthavn for skutefesten. Han har deltatt i fire Tall Ships Races. Foto: Dagfinn Bjørge

Kunstner

En som også skal være med er en av Norges mest kjente billedkunstner som også er eier av hele 15 båter.

Se flere opplevelser
Del: