Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
sunndal_aamot_fosser_8.jpg

I Nederland er naturfenomenet i Sunndal svært kjent og mye omtalt, forteller ekteparet Bert og Marie Jeanne Hogenberg. 

Se - en nederlandsk

norgesfavoritt

Tekst: Freddy Kongsberg, Foto: Oddgeir Visnes
Del: 

I Sunndal i Møre og Romsdal finnes et par av verdens aller høyeste fosser og et praktfullt og unikt naturfenomen. Ukjent for mange nordmenn, men en av nederlendernes Norgesfavoritter.

Åmotan (betyr der elvene møtes) i Jenstadjuvet sør for Gjøra i Sunndalen består av bratte fjellstup, morenerygger og terrasser som skaper et vifteformet elvesystem der fem vassdrag møtes. Tre av elvene danner storslagne og frodige fossefall ned mot Åmotan som byr på et stykke vassdragsnatur som knapt finnes andre steder.

sunndal-aamot-fosser--3-.jpg

Praktfullt skue: Svøufallet med et fall på 156 meter.

Fosser

Hver for seg er fossene Reppefallet, Lindalsfallet med et fritt fossefall på 110 meter og den største, Svøutfallet med et fall på 156 meter, praktfulle skuer. Men det er først og fremst den konsentrerte helheten og det ville landskapet som gjør Åmotan spektakulært.

- Det spesielle naturfenomenet er som en ravine i berget. Selv synes jeg Lindalsfallet er den flotteste fossen. Den ser ut som en amerikansk canyon, sier kjentmann og guide Anders Hovde. Her kan du se han fortelle om unike Åmotan.

I juli og august er det guidet fossevandring i Åmotan hver torsdag, en tre timer lang fantastisk naturopplevelse med avgang fra Sunndalsporten på Gjøra.

sunndal-aamot-fossene--5-.jpg

Fjellgårder, fosser og frodig natur i Sunndalen. 

Kjent i utlandet

- Hvert år er det 5000-6000 turister som besøker naturfenomenet i Åmotan, men stedet virker å være mer kjent ute i Europa enn i Norge. Over halvparten av turistene er fra utlandet og Åmotan er omtalt i en rekke utenlandske blogger og nettsteder, forteller Hovde.

Området er tilrettelagt med godt merkede stier og tilhørende kart. For dem som vil ta seg frem på egenhånd finner du en veibeskrivelse her til parkering og utsiktspunkt.  

Nederlendernes favoritt

- Hvert år er det 5000-6000 turister som besøker naturfenomenet i Åmotan, men stedet er mer kjent ute i Europa enn i Norge, og spesielt i Nederland. Over halvparten av turistene er fra utlandet og et klart flertall av disse er fra Nederland. Åmotan er omtalt i en rekke nederlandske blogger og nettsteder, forteller Hovde.

Se flere opplevelser

Måtte bare se det

- Hjemme har vi lest og hørt så mye spennende om dette natur- og vassdragsfenomenet at vi bare måtte se det. Og det er helt fantastisk, stråler de to spreke pensjonistene fra Nederland, Bert og Marie Jeanne Hogenberg. De er på Norgesferie i bobil og Åmotan var et selvfølgelig stopp for ekteparet.

_MGL9272_behandlet.jpg

Hele området er spesiel, men Lindalsfallet synes jeg er den flotteste fossen, sier guide Anders Hovde. 

Ned i juvet

Vil du se alt må du ned i juvet for å komme tett på elevene for virkelig å høre bruset og føle kreftene i vassdragene. Solid fottøy og en viss forsiktighet er nødvendig i det bratte terrenget hvor det på det bratteste er lagt ut kjetting som sikring. Det er bygget broer som gjør det mulig å krysse elevene. Å oppleve Åmotan nede fra juvet er en helt spesiell naturopplevelse. 

sunndal_aamot_fossene_3.jpg

Fossefallene i Sunndalen er populær blant besøkende. 

Skolevei

Helt frem til 1953 var deler av dette spektakulære området skolevei for barna fra Lundli sør for juvet. De måtte ned en kjempebratt sti, over elva på en smal og gyngede hengebru før turen gikk like bratt oppover igjen til skolen ved Svisdal.

_MGL9190_behandlet.jpg

For å komme over elva må du gå over en vaskeekte hengebru. 

Teller fosser

I Sunndal finnes et utall fosser og for tiden telles det for harde livet for å kartlegge alt av fosser gjennom prosjektet «Fossenes rike» i regi av Sunndal nasjonalparksenter. Prosjektet skal løfte frem de mange flotte fossefallene i kommunen som omtaler seg selv som vill og vakker.

- Til dags dato er det ingen som vet hvor mange fosser som finnes i Sunndal, men snart foreligger det i alle fall et omtrentlig svar, sier Gunn Signe Aarnes i Sunndal nasjonalparksenter.

turfoto_visnes.jpg

Europas største

Noen av fossene er imidlertid god kjente og er på ti på topp lista over verdens største når det gjelder fallhøyde.

Den mest kjente er Vinnufossen eller Vinnufallet som ligger like øst for Sunndalsøra. Fossen er ifølge World Waterfall Database Norges og Europas største utfra totalt fall. Vinnufossen har fire fall og det lengste av disse er 420 meter.

Del: