Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Ona fyr

Ona Fyr - en øyperle i havet utenfor Molde i Møre og Romsdal. Foto: Anita Nøring, 62Nord

Ona fyr for krimkongen

Tekst: Tekst: Freddy Kongsberg.
Del: 

Det er noen få steder i verden som har en magnetisk tiltrekningskraft på krimforfatter Henning Mankell. Ett av dem er Ona og Ona fyr.

Han er neppe alene om å føle den kraften fra øya og fyret i havgapet, ytterst på Romsdalskysten. Et besøk på Ona - ja, bare synet av øya - gjøre noe med deg.

I mer enn 30 år har skaperen av politietterforsker Kurt Wallander vært "hemningsløst forelsket" i Ona hvor det på det meste etter krigen var 370 fastboende som klamret seg fast. For noen år siden realiserte han endelig drømmen om å kjøpe seg et fritidshus på Norges sydligste, levende fiskevær med ca. 30 fastboende. 

Les mer om: Sykkelturen Molde - Ona - Atlanterhavsveien.

Steen Jensen
Den svenske suksessforfatteren falt pladask for Ona som dramatiker ved Teateret Vårt i Molde i 1978. Ona ble også ble svært godt kjent gjennom Ingebrigt Steen Jensens bok om motivasjon - "Ona Fyr".

Det lille øysamfunnet i Sandøy kommune består av øyene Ona og Husøy som er bundet sammen med en liten bro. Øya har egen butikk, en liten kaffe, to keramikkverksteder og gode muligheter for overnatting.

Vil du reise hit? Finn overnatting i Molde og Romsdal.

Det rødmalte Ona Fyr ble bygget i 1867, er 15 meter høyt og plassert på Onakalven som er øyas høyeste punkt. På Husøya er et lite kapell med gravsted og en lang, hvit sandstrand. Med 230 forskjellige fuglearter er Ona også et populært sted for ornitologer.

Se også: Oversikt over aktiviteter i Molde og Romsdal

Bud og Håholmen
Bud er et annet fiskevær på Romsdalskysten. Tettstedet i Fræna kommune har ca 1000 innbyggere og det fryktede og fascinerende havstykket Hustadvika som nærmeste nabo. Bud er et eldorado for de som liker natur og fiske, er barnevennlig og har utleie av leiligheter og rorbuer. Fra Bud er det kort vei til Atlanterhavsveien og Ragnar Thorsets Håholmen.

Vil du besøke Atlanterhavsveien? Les mer her.

Sti opp til Ona fyr

Idylliske Ona, en av flere fantastiske øyer du kan besøke utenfor Molde.

Flere opplevelser og nyttige reisetips
Se Destinasjon Molde og Romsdal

Se flere opplevelser
Del: