Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
sunnmore-royalroute-foto_oddgeir_visnes__9_.jpg

Stavset med utsikt over Hjørundfjorden er en av mange idylliske steder langs The Royal Fjord Route. Foto: Oddgeir Visnes. 

The Royal Fjord Route:

Kongelige favoritter

Tekst: Ingrid Kvande
Del: 

Helt siden 1800-tallet har de intime og litt bortgjemte fjell- og fjordbygdene på Sunnmøre vært lekegrind for
kongelige, keisere, kulturelite og annet fintfolk.

Ikke bare er sunnmørshovedstaden og jugendstilbyen Ålesund kåret til Norges vakreste by av den britiske avisen The Times og til en av de seks fineste og vakreste havnebyene i Europa av National Geographic. Ålesund er også et utmerket utgangspunkt for å oppleve det fineste av norsk fjordlandskap - reisemål som er valgt av kongelige - igjen og igjen.

Ved å reise i fotsporene til ymse celebriteter - kan man i løpet av en dag oppleve to fantastiske fjorder, en trang dal og et verdensarvområde. 

Imponerende gjestebok

Ved enden av Norangsfjorden, en arm til Hjørundfjorden, ligger Hotel Union Øye, og her har det vært mye fint besøk opp gjennom tidene. Keiser Wilhelm II, Kong Oscar II, Dronning Maud og Kong Haakon, samt forfatterne Karen Blixen, Knut Hamsun, Sir Arthur Conan Doyle og komponisten Edvard Grieg er blant de som har skrevet seg inn i gjesteboken.

På Hotel Union Øye senket disse langveisfarerne skuldrene og beundret utsikten mens de nippet til sin high afternoon tea eller hva de måtte foretrekke å nyte om ettermiddagen. På dagtid fikk de også utløp for sine lyster enten det var fjellklatring eller annet. Arbeidslyst fikk de kanskje også. Det spekuleres i alle fall i at Karen Blixen skrev «Babettes gjestebud» nettopp her.

hotel_Union_OEye_redigert.jpg

Hotel Union Øye: De 27 rommene på Hotel Union Øye er individuelt dekorert og møblert med nøye utvalgte antikviteter. Rommene er også oppkalt etter de kjente personene som har bodd på hotellet gjennom tidene. Foto: Per Eide

To kongeskip i Hjørundfjorden

I 1993, da Kong Harald og Dronning Sonja feiret sølvbryllup og reiste landet rundt på sitt Silver Cruise, lå både det danske og det norske kongeskipet i Hjørundfjorden. Kan hende valgte de Hjørundfjorden fordi de ville reise i fotsporene til Kong Haakon og Dronning Maud, kanskje var det fordi dronning Sonja har et spesielt forhold til området. Hun har vandret mye i Sunnmørsalpene. Kongelig besøk ble det i alle fall til gangs.

Pippa

I det siste har de sunnmørske fjorder og fjell hatt besøk også fra den engelske kongefamilien. Eller så godt som. Pippa Middleton, hertuginne Kates søster og prins Williams svigerinne, var på Sunnmøre i fjor, og på rundturen besøkte hun både Ålesund og Hjørundfjorden. Den spreke Pippa hadde en skikkelig aktivitetstur, og roste både naturen, maten og overnattingsstedene hun var på. 

Se flere opplevelser

Lær mer om Ålesund, Sunnmøre og The Royal Fjord Route

Hotell fra 1891

Helt siden åpningen i 1891 har Hotel Union Øye vært et sted hvor gjester kommer for å nyte stillheten, roen og det gode liv i storslagne omgivelser. Slik er det også i dag.
- Vår typiske hotellgjest er norske enkeltreisende som vil oppleve hotellet, Sunnmøre og naturen. Hotellet er i seg selv en reise tilbake i tid, og folk er egentlig ganske himmelfalne når de kommer hit. Det oppleves som veldig unikt, forteller hotelldirektør ved Hotel Union Øye, Mariann Øye-Mork.

Slogen_mot_Leknes_redigert.jpg

Flott utsikt: Fra Slogen mot Leknes og Norangsfjorden. Foto: Håvard Myklebust

Slogen

Fjellet Slogen (1.564 moh) nevnes ofte når det snakkes om de fineste toppene i Norge, og det kjente turmålet er en av majestetene som rager høyt over Hjørundfjorden. Øye er et populært startpunkt for å gå på Slogen, og fra toppen er det fantastisk utsikt over Sunnmørsalpene.

Den britiske fjellklatreren William Cecil Slingsby hadde stor betydning for utbredelsen av fjellklatring og fjellsport i Norge, og han blir ofte kalt norsk tindesports far. I 1884 var han på toppen av Slogen, og han har omtalt utsikten som en av de stolteste i Europa. 'You will never see another such view'. Slingsby har en del førstebestigninger i den norske fjellheimen, men på Slogen var han nummer to. Det var Jon Klokk fra bygda Urke, som sammen med sin 13-årige bror var første turfølge til toppen, og det skjedde 14 år før den mer berømte Slingsby kunne strekke armene i været fra toppunktet.

Aktive småbygder

Urke, hjemstedet til Slogenbestiger Klokk, er en av de mange små bygdene som ligger langs Hjørundfjorden. Trandal er en annen, og den lille bygda har ingen veiforbindelse - her foregår all kommunikasjon via sjøveien. Det hindrer ikke de åtte (!) innbyggerne å skape aktiviteter. Trandal er nemlig vertskap for to festivaler. I juli arrangeres Trandal Bluesfestival og i august inviterer bygda til Trandal Countryfestival.

Lynghalstinden_mot_Leknes_redigert.jpg

Utsikten er upåklagelig fra Lynghalstinden ned mot Sæbø, Leknes og Hjørundfjorden. Foto: Håvard Myklebust

Norangsdalen

Mellom Hjørundfjorden og Geirangerfjorden ligger den fantastiske og trolske Norangsdalen. Siden det bare er et par hundre meter mellom de høye dalsidene på det smaleste, er det en spesiell opplevelse å kjøre her.

P39B5237_behandlet.jpg

Som i eventyrene: Norangdalen er bare et par hundre meter mellom fjellsidene på det smaleste. Foto: Oddgeir Visnes. 

Boutiquehotel i ødemarken

I dalen ligger Villa Norangdal - et boutiquehotell med seks dobbeltrom. Hotellet er vel 130 år gammelt, og i likhet med Hotel Union Øye har det også huset både engelske tindebestigere og vært vertskap for fine gjester. Her har Slingsby bodd, og Bjørnstjerne Bjørnson og dronning Wilhelmina er blant de fine cruiseturistene som har blitt servert et måltid på det spesielle trehotellet. Villa Norangdal er nylig restaurert, og i 2010 fikk driveren Iris Fivelstad Olavsrosa fra Norsk Kulturarv for arbeidet.

fergecruise-geiranger-hellesylt_2016

Kortreist cruise: Fergeturen fra Hellesylt gjennom verdens mest berømte fjord inn til Geiranger tar litt over en time med guiding på flere språk, og mannskapet sper gjerne på med gode historier fra området underveis.  

Verdensarven

Geirangerfjorden er ett av de mest populære reisemålene i Norge, og i 2005 kom favoritten inn på UNESCOs verdsarvliste. Her ligger opplevelsene i kø; som Flydalsjuvet, fossefallene De syv søstre, Friaren og Brudesløret, og de fraflyttede fjellgårdene Knivsflå og Skageflå som klamrer seg fast i dalsidene. Geiranger er som en magnet på turister, noe 200 årlige cruiseskipanløp er et håndfast bevis på.

Se flere opplevelser
sunnmore-royalroute-foto_oddgeir_visnes__2_.jpg

Kongelig utsikt: I Ålesund bør du sette av tid til å ta deg en tur opp de 418 nyrestaurerte trappene til Aksla. Her fra utkikkspunktet Byrampen. Foto: Oddgeir Visnes. 

Jugendstilbyen

Den vakre fjordbyen Ålesund er også verd et besøk i seg selv. Dette er en av de best bevarte Jugendstilbyer, og vil man bli kjent med stilarten er det bare å vende snuten mot himmelen og kikke på bygningene. Mer info om jugendstilen får man på Jugendstilsenteret, som også byr på fristelser for ganen. I kafeen på senteret serveres nemlig en sjokoladekake, som er omtalt i Lonely Planet som «The cake God created».


Ålesund er maritimt så det holder. Her kan man faktisk leie kajakk i sentrumsgatene og legge ut på sightseeing med kajakk. 
Det mest populære fotosted i Ålesund er nok byfjellet Aksla, som ligger 418 nyrestaurerte trappetrinn - eller en kort biltur - fra bygatene. Her oppe får man full oversikt over både skjærgården, byen og Sunnmørsalpene.

Geirangerfjorden_2016_foto_oddgeir-visnes

Naturens eget mesterverk: Geiranger er et av de stedene du bør sette av god tid til å utforske. Foto: Oddgeir Visnes.  

Anbefalt rundreise

«The Royal Fjord Route» er en foreslått rundreise som kan tas både med buss og bil. Den starter i Ålesund, og via Hjørundfjorden, Norangsfjorden og Norangsdalen reiser man til Hellesylt og Geiranger før retur til Ålesund. Beregn en hel dag på turen.


Kartet nedenfor viser reiseruten med bil. Om man velger å reise med offentlig transport og buss, går ruten via Ørsta.

Del: