Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
geiranger_033-behandlet___Kopi.JPG

For første gang noen sinne går fergen mellom Geiranger og Hellesylt ut oktober måned. Foto: Oddgeir Visnes. 

Tips til høstferien:

Geiranger i høstfarger

Tekst: TIBE
Del: 

Sommeren er over, og roen har senket seg i verdensarvbygda Geiranger. The Fjords og lokale bedrifter har nå gått sammen for å utvide fergetilbudet på fjorden. Dette gir deg en unik mulighet til å oppleve et av verdens vakreste steder i varme høstfarger.

Den lille bygda invaderes årlig av nærmere 700 000 turister fra hele verden. Nå kan du oppleve rå, våt og flott natur i Geiranger i høst. For første gang noen sinne skal fergen i Geirangerfjorden gå ut oktober måned. Selskapet The Fjords, som driver fergen, har fått støtte fra de lokale bedriftene i Geiranger for å utvide fergetilbudet. Fergen har fire daglige avganger fra både Geiranger og Hellesylt. I tillegg til fergen går også passasjerbåten "M/S Geirangerfjord" daglige rundturer på fjorden, helt frem til midten av oktober. Fra båten har du full oversikt over minnerike naturscener med fosser og fjellgårder. 


Turistsjef og reiselivsnestor Ove Skylstad kjenner Geiranger bedre enn sin egen bukselomme, og er fascinert over kontrastene mellom sommer og høst i turistbygda. Her er hans anbefalinger om hva du bør få med deg av opplevelser i en av Norges største turistattraksjoner i høst:

fergecruise-geiranger-hellesylt_2016

Forlenger sesongen: For første gang noen sinne går fergecruiset mellom Geiranger og Hellesylt ut oktober måned. Foto: Oddgeir Visnes. 

Hotel Union Bad & Spa

Fra myke senger har du full oversikt over den vakre fjorden. Geirangers flotteste hotell drives i dag av ekteparet Monja og Sindre Mjelva. Sindres oldeforeldre kjøpte hotellet i 1899. Hotel Union går for å være ett av de beste Spa-hotellene i hele landet. Finn roen innvendig, og beundre den spektakulære utsikten på utsiden. Nyt en rolig stund i boblebadet, bestill en avslappende massasje, unn deg en oppfriskende ansiktsbehandling eller ta en svømmetur i bassenget foran peisen eller i det oppvarmede utendørsbassenget. 


Hotel Union byr på et helt eget høstprogram, og egne priser fra september til november. Legger du høstferien til Geiranger kan du oppleve mange kjekke familieaktiviteter på hotellet. Den siste helgen i høstferien serveres det dessuten eksklusive retter fra havet, ved hotellets egen restaurant. Her finner du alt fra tradisjonelle fiskeretter og skalldyr, til nye smakskombinasjoner og moderne sushi. Hotellet har også en egen samling av unike veteranbiler. 

Hotel Union - utendørs basseng

Oppvarmet året rundt: På Hotel Union i Geiranger kan du bade ute uansett vær og utetemperatur. 

Egen sjokoladefabrikk

Når det kommer til mat og drikke har Geiranger også sitt eget bakeri, eget bryggeri og til og med sin egen sjokoladefabrikk. Geiranger Sjokolade er trolig den første sjokoladefabrikken i verden som holder til og produserer sjokolade i et naust. Brunostkonfekt er en av variantene og det er ingen nordmann, men en svenske som skapte suksess med både brunost og andre smaker fra lokale råvarer i konfekten - som blåbær fra fjellene rundt fjorden, bringebær fra Norddal og jordbær fra Valldal. 


I sjokoladefabrikken lager svenske Bengt Dahlberg alt fra grunnen av, uten konserveringsmiddel eller andre tilsettingsstoffer. Virksomheten er et rent håndarbeid. Fabrikken ligger i en naustkjeller i sentrum. Vil du se på selve produksjonen kan du gå ned til fjordsiden av naustet og kikke inn gjennom vinduet.

geirangerfjorden_høstfarger_foto_oddgeir_visnes.JPG

Naturens eget mesterverk kledd i vakre høstfarger. Foto: Oddgeir Visnes. 

Mat og drikke

- Andre gourmetiske opplevelser får man hos Brasserie Posten i det gamle posthuset i Geiranger eller på Cafe Olé, forteller turistsjefen. 


Brasserie Posten brenner for norske råvarer og vellaget mat. Nyt gjerne en lokal fiskesuppe av ypperste kvalitet, sammen med et glass hvitvin ved bryggekanten. Brasseriet tilbyr også ca. 100 forskjellige flasker av norsk øl, til enhver tid. De har også fatøl fra både Geiranger bryggeri og Kinn bryggeri. I oktober er restauranten åpen mandag til torsdag fra klokken 12.00 til 17.00, og fredag til søndag kl 12.00 - 22.00.

Cafe Olé i det gamle landhandlerhuset Olebuda, midt i gågata, kan friste med lette lunsjretter, espresso fra det lokale kaffeberenneriet JACU i Ålesund, samt husets kaker. I samme lokale finner du en liten og sjarmerende interiør- og gavebod. Her kan du få med deg høsttilbud på varer fra blant annet PIP studios, HouseDoctor og Broste. 

geirangerfjorden_knivsflå_fjordgard_høst_foto_oddgeir-visnes

Verdensarv i høstfarger: Skyssbåten til fjordgårdene Skageflå og Knivsflå går helt frem til midten av oktober. Foto: Oddgeir Visnes. 

Skageflå

Er du eller dere blant de litt spreke, bør du prioritere et besøk på fjellgården Skageflå 250 meter over havet. - Turen opp den bratte, men gode stien som snor seg opp murte trapper, med trygge rekkverk og en svimlende utsikt, vil være øyeblikk som man kommer til å huske, mener turistsjefen. 


Er man ekstra sprek kan man også gå tilbake til Geiranger sentrum fra Skageflå via Homlongssetra og Homlong. Eller man kan gå ned fra Skageflå og ta båten tilbake til Geiranger sentrum. Båtskyss til Skageflå er tilgjengelig til midten av oktober.

Storseterfossen

- Fosser har vi vel alle sett, men kanskje ikke en foss fra baksiden. Da bør man ta seg tid til å oppleve Storseterfossen. Den 30 meter høye fossen står i en bue ut fra fjellet slik at man faktisk kan gå under og bak fossen. En fantastisk opplevelse, forteller Skylstad. Sherpaer fra Nepal har lagt ned mange timer og steiner så man går på en steinlagt sti nesten hele turen.

Fossevandring i Geiranger

Fossevandringen er den nyeste attraksjonen i Geiranger med hele 327 trappetrinn fra sentrum og opp til Fjordsenteret.

Rått, vått og flott

I fjor fikk Geiranger en ny turistattraksjon med en forfriskende fossevandring, langs en spektakulær gangveg til 12 millioner kroner. Den spennende kombinasjonen av vill natur og spennende arkitektur skal få turister og besøkende til å bruke beina, og ikke bil eller buss opp og ned bratte, svingete veier i Geiranger. Vandringen opp og ned 327 trappetrinn, platåer og høye, luftige utsiktspunkt, skjer tett på Storfossen. Fossevandringen går fra Geiranger sentrum og til Norsk Fjordsenter og Hotel Union.

Fjordsenteret

Når du først er på toppen anbefales det å stikke innom Norsk Fjordsenter hvis du vil vite mer om UNESCO verdensarv, samt skaffe deg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av verdensarvområdet. 


Du har kanskje sett den norske storfilmen Bølgen? En av Fjordsenterets nye utstillinger for 2016 tar for seg historien om naturkatastrofen som truer den dag i dag. Ellers tilbyr senteret gode småretter i egen kafé, butikk med fokus på norske produkter og et stort uteområde. Ta med deg grillmat og nyt en rolig stund ved bålpannen.

Geiranger_union_lokalmat_foto_oddgeir-visnes

I Geiranger kan du nyte mat fra nærområdet, som ost og syltetøy. Her fra Hotel Unions høstbuffet. 

Alt du trenger

Pølser, pølsebrød, is, brus og alt annet du måtte trenge av dagligvarer kan du kjøpe hos Joker Geiranger. Butikken holder til i sentrum av Geiranger og har utvidede åpningstider og sommeråpent i turistsesongen. Butikken har medisinutsalg og salg av leker, verktøy og jernvarer. Den lille butikken selger også lokale varer, som sjokolade fra Geirangers egen sjokoladefabrikk og øl fra bygdas eget bryggeri. De har også mange gode kjøttprodukter fra Ole Ringdal, i nabobygda Hellesylt. 


Dagens kjøpmann, Rune Maråk, er fjerde generasjons kjøpmann hos Joker Geiranger. Butikken har vært i hans familie i hele 140 år, helt siden Runes oldefar åpnet en liten butikk på 1870-tallet. Butikken har også et lite kaféhjørne, som serverer kaffe og småretter.

eMobility_Foto_JohannesLovund-6809.jpg

I Geiranger kan du leie en egen Twizzy elbil med GPS-guide.

Grønn transport

Du kan også dra på oppdagelsesferd i en av de mange el-bilene som suser rundt i Geiranger med egen GPS-guide. - Sett deg inn i de små, morsomme elbilene av typen Twizzy, velg en tur på GPS-en og følg instruksene. Med disse og et smil om munnen kan du besøke kjente utsiktspunkter som Ørnevegen, Fyldalsjuvet og Dalsnibba, forklarer Skylstad. 


- Alternativt kan man gå for en el-sykkel som gjør motbakkene til en lek. Så her er det bare å ta med seg fotoapparatet og utforske Geiranger fra sykkelsetet, foreslår Skylstad. Det er selskapet Geiranger Fjordservice som står bak konseptet. De driver også en egen sightseeingbåt som går helt frem til 15.oktober.

Nyt hyttetilværelsen

Du trenger ikke nødvendigvis bo på hotell i ferien. Geiranger er også en perle om høsten for de som vil bo i hytte, tett på naturen. Her har du flere muligheter å velge mellom. Vinje Camping ligger 1,5 km øst for Geiranger sentrum, og Fjelltun Camping ligger ca. 2 kilometer fra sentrum. Begge campingplassene er gode utgangspunkt for flere ulike fotturer og attraksjoner. 


Vinje Camping ligger idyllisk til i terrenget, med utsikt mot både fjord og fjell. Campingplassen har sju hytter av høy standard, med ett eller to soverom med hems. Sanitæranlegget på campingplassen ble totalrenovert til 2016-sessongen. Vinje camping har også en egen bålplass. Her kan du nyte det stemningsfulle høstmørket i varmen fra et knitrende bål. 

Fjelltun Camping ligger i den idylliske grenden Holmlong. Campingplassen tilbyr teltplasser, hytter og leiligheter til leie. Fjelltun Camping ligger kun 200 meter fra fjorden og gir en ypperlig utsikt. Fiske er en ypperlig høstaktivitet, og her kan du prøve fiskelykken i Geirangerfjorden. Fjelltun Camping har nemlig en egen flytebrygge med utleie av båter og fiskeutstyr.

geiranger-vesteraas-fottur-til-storseterfossen.JPG

På vei til Storseterfossen: Geiranger har mange muligheter for fottuer, både for store og små. Foto: Oddgeir Visnes.

Unik turisthandel

E. Merok Turisthandel ligger sentralt, i vakre omgivelser nede ved kaia i Geiranger. Den koselige butikken byr på et stort utvalg av strikkevarer, sølv- og emaljevarer, tinn, krystall og andre suvenirer. Strikkevarene er fra det populære merket Dale of Norway. Butikken drives av Elisabeth Merok, og den har vært i hennes familie gjennom tre generasjoner.

Fjordbuda

I tillegg til Merok Turisthandel finnes også Fjordbuda. Butikken ligger i sentrum, nærmest fergekaien, og fungerer som Geirangers eneste bensinstasjon. I første etasje finner du et rikt utvalg av tradisjonelle suvenirer. I hele andre etasje finer du også et stort utvalg av klær fra Helly Hansen, Bergans, Dale of Norway og Norrøna. Hos Fjordbuda finner du også mange typer fottøy. - Høsten er helt klart tiden for gode kjøp i den lokale butikken, forteller turistsjefen.

Fjord i solnedgang

Som en avslutning på dagen anbefaler Skylstad et besøk til toppen av Dalsnibba, som har Europas høyeste fjordutsikt fra bilveg. I år er utsiktspunktet rustet opp blant annet med utsiktsplatåer og utspring slik at man virkelig kan trekke inn synet av det mange mener er et av naturens mesterverk. - Men husk at utsiktspunktet ligger høyt oppe, dersom snøen skulle trekke nedover i fjellet i løpet av høsten, kan man bli nødt til å stenge utsiktspunktet, legger turistsjefen til. Sjekk gjerne webkameraet på Dalsnibba sin egen hjemmeside på forhånd. 

PS: En god del av aktivitetene kan du eller dere bestille på forhånd gjennom nettstedet www.geirangerfjord.no. Der er også en veldig bra samling av aktiviteter og turmuligheter. Fergebilletter kan du enkelt bestille gjennom www.thefjords.no.

Del: