Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
line_og_hildegunn.jpg

Det er igjen klart for "Fru Guri av Edøy" på Smøla, og spelet går i år av stabelen 14.-17. juli.

Drama på Smøla:

Disse kvinnene snur øya på hodet

Tekst: Ingrid Kvande
Del: 

I over 20 år har Gurispelet samlet skuespillere og publikum, og høstet gjetord. I midten av juli starter magien igjen.

Det historiske spelet om Fru Guri av Edøy går av stabelen den 14.-17. juli på Smøla. I år er det 22. gang at spelet arrangeres, og Hildegunn Eggen og Line Verndal står klar for å gi publikum storslagne opplevelser i rollene som de sterke kvinnene Fru Guri og Ingeborg. 

Samlende

Gurispelet har samlet opptil 4000 tilskuere i året, og det har også vært samlende for smølafolket. På 1960-tallet slo kommunene Edøy, Brattvær og Hopen ytterst på Nordmørskysten seg sammen og dannet øykommunen Smøla. Men mentalt var de alt annet enn sammenslått.

- Identitetsmessig levde de tre gamle kommunene i beste velgående lenge etter sammenslåingen, men med Gurispelet fikk folk noe å samle seg om, og kommunen smeltet sammen, sier Laila Skaret i Smøla kommune. 

10_redigert.jpg

Helge Jordal kommer tilbake i rollen som Solve Skald under årets "Fru Guri av Edøy".

Stjernegalleri

Å løfte i lag var nøkkelen, og det må helt klart til for å stable på beina et arrangement som Gurispelet. Mellom 100 og 120 personer er i sving, og på scenen ser vi en miks av profesjonelle og amatører - både gjengangere og nye.

Bergens store sønn Helge Jordal har igjen rollen som Solve Skald, mens Hildegunn Eggen som fru Guri, Line Verndal som Ingeborg og Nils Mulvik som Sverre (Guris sønn og Ingeborgs mann), er nye.

Hildegunn Eggen er en ukronet dronning fra teaterscenen i Trøndelag. Hun har spilt i «Slaget på Stiklestad» i 30 år. Line Verndal, som tok Norge med storm i tv-serien «Himmelblå», spiller også Kristin Lavransdatter i år, så hun har en hektisk sommer. Det samme må kunne sies om Nils Mulvik.

Se flere opplevelser
line_og_hildegunn_2.jpg

Line Verndal og Hildegunn Eggen er klar for rollene som Ingeborg og Fru Guri i årets Gurispel. 

Sterke damehistorier

Ålvundfjordingen og nordmøringen Mulvik jobber som skuespiller både ved Nationaltheatret, og har tidligere vært ansatt ved Det Norske Teatret, Nordland Teater og Nord-Trøndelag Teater.

Han har akkurat spilt ferdig i årets utgave av «Lady Arbuthnott» på Sunndalsøra - der han har rollen som storsjarmøren Lars Hoås. Nå går han rett over i ny rolle, nytt spel og - nye kvinner. 

- Det er tydelig at det er sterke damehistorier som kommer fra Nordmøre, og det synes jeg er kjempeartig. Jeg kan ikke få det bedre, smiler Mulvik. 

Spel samler folket

Gurispelet er ett av en rekke historiske spel som arrangeres i Norge og i Møre og Romsdal. Felles for mange av de, er at aktørene er en blanding av profesjonelle og amatører. Mulvik synes det gir spel en ekstra dimensjon. 

- Jeg synes det er fantastisk å se hvordan spel samler lokalsamfunn - folk vil være med år etter år. Det er et sosialt løft lokalt, og det er også flott å være med på for en proff.

_HG00004_2__Nils_Mulvik_som_Lars_Hoaas.jpg

Nils Mulvik har gjort stor suksess som storsjarmøren Lars Hoås i Lady Arbuthnott tidligere i sommer. Nå skal han spille mot Line Verndal i Gurispelet.

Kjempefint spel

Mulvik har lang erfaring med spel. Han har blant annet spilt i «Trua og saltet» på Vikna i fem somre tidligere, og i Lady Arbuthnott siden 2011. I år er det første gang han er med i Gurispelet, og han gleder seg. 

- «Fru Guri» er en bra historie, og det er et kjempefint manus. I tillegg får jeg en fin anledning til å lære meg litt smølværing. Jeg kan jo ikke snakke ålvundfjording eller sunndaling på dette spelet, humrer Mulvik. 

gurispelet.jpg

Gurispelet samler årlig opptil 4000 tilskuere i utendørsamfiet ved Edøy kirke på Smøla.

Spennende med utescene

Smøla består av en stor øy og mer enn 5000 mindre øyer. Dette er altså ramsalt kystliv på sitt beste. Gurispelet arrangeres i et utendørs amfi på Edøy - i naturskjønne omgivelser like ved Edøy kirke. For en skuespiller er en utescene stemningsskapende, men også krevende, ifølge Mulvik.

- Når man spiller innendørs, får man som skuespiller litt hjelp med f. eks lyssetting etc på scena. Lyset viser hva som er i fokus. Men når det spilles ute, må man ta scenen på en annen måte for å få oppmerksomhet. Naturen spiller også inn, og alt kan skje når man spiller ute, sier Mulvik, som mener amfiet på Edøy er en god ramme for «Fru Guri».

- Det er et fint anlegg som er godt tilrettelagt for spelet. Her er det gjort en kjempejobb, og jeg gleder meg til å møte både publikum og folket som er fra Smøla.

Hvordan komme seg til Gurispelet og Smøla?

Gurisenteret og FRAM kan i år tilby en fellespakke for å oppleve «Fru Guri av Edøy» på Smøla den 14.-17. juli. Pakken inkluderer transport tur/retur Smøla og Gurispelet i en og same billett. Velger du å kjøpe billett på forhånd er du sikret plass på buss og ferger, du får egen rabatt på Gurispelet og amfiets beste plasser under forestillingen.


Informasjon om priser og rutetider, samt bestilling av billetter finner du her.

Se flere opplevelser
Del: