Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
romsdalseggen_rauma_åndalsnes

Mektig utsikt: Romsdalseggen i Rauma kommune i Møre og Romsdal er blitt en av Norges mest populære turmål. 

Formidabel økning:

Romsdalseggen gir turistboom

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Besseggen og Prekestolen er gammel nytt. Romsdalseggen er nå en av de fem "hotteste" målene for fjellturer i Norge, ifølge UT.no, NRKs og Den Norske Turistforeningens nettside.


Romsdalseggen beskrives som hot, hot, hot av nettstedet og i år er antallet som har tatt turen over eggen med den vanvittige panoramautsikten, doblet.

Klassiker på rekordtid

- Det økende besøkstallet viser at Romsdalseggen helt klart er etablert som en ny klassiker. Jeg anbefaler alle å gå den siden den kan tilpasses ulike vanskelighetsgrader. Turen er luftig med utsikt over noen av Vestlandets flotteste fjell, sier generalsekretæren i DNT, Nils Øveraas til VG.

Turistboom

- Vi har hatt tro på Romsdalseggen som et fremtidig reiselivsfyrtårn i Rauma, men suksessen har kommet raskere enn hva vi hadde drømt om. I år har den gitt en helt enestående turistboom på Åndalsnes og i Rauma kommune. Det har virkelig tatt av, forteller reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke.

romsdalseggen_rauma_åndalsnes

Verdens beste

For to år siden ble Romsdalseggen kåret til den åttende beste fotturen i verden og den eneste norske på lista. Bak kåringen stod blant andre Lonely Planets redaktør Tom Hall. I år har Romsdalseggen for første gang sust inn på Den Norske Turistforeningens (DNT) ti på topp-liste over de mest populære fjellturene i Norge.

Se flere opplevelser

Dobbelt så mange

- I år har et sted mellom 30.000 og 40.000 fra inn- og utland tatt en av de tre turene med forskjellig vanskelighetsgrad over Romsdalseggen. Det er en økning på 50 prosent fra i fjor. Tallene vi operer med er et anslag basert på solgte billetter til buss og parkering. I tillegg kommer et ukjent antall som går direkte fra Åndalsnes sentrum. Neste år håper vi å få på plass et telleapparat for nøyaktige målinger, forteller Gråberg Bakke.


Romsdalseggen er på god vei til å bli det fyrtårnet man hadde håpet da turkonseptet ble lansert i 2009. 

romsdalseggen_rauma_åndalsnes

Utsikt mot Trollveggen. Taggene består i følge sagnet av troll som var på vei hjem fra bryllup, ble overrasket av soloppgangen, sprakk og ble til stein. 

De fem "hotte"

Turen går på sitt høyeste 1329 meter over havet, den er 10,4 km lang og man bør beregne en dag på turen. De fire andre på listen over de "hotteste" turene i år er Snøhetta i Dovre, Trolltunga i Odda, Slogen i Ørsta og De syv Søstre ved Sandnessjøen på Helgelandskysten.

Luftig

- Romsdalseggens særpreg er at den byr på utsikt og opplevelser hele veien. Man går ikke fra et sted til et annet for å oppleve noe der. Opplevelsen og "wow-følelsen" er med deg hele veien, sier Gråberg Bakke.

Delvis sikret

Reiselivsnæringen i Rauma har siden 2009 lagt til rette for turene over Romsdalseggen med merkede løyper og delvis sikring i enkelte bratte partier. I sommer har det vært opptil tre daglige bussavganger fra Åndalsnes sentrum til Vengedalen, utgangspunktet for turen over Romsdalseggen.

romsdaltrappa_åndalsnes_rauma_romsdalseggen

Heftig Romsdalstrapp

I år har Romsdalseggen også blitt enda bedre takket være en trapp med rå utsikt. Romsdalstrappa er en videreføring av Romsdalseggen ned fra fjellet Nesaksla til Åndalsnes. I trappa finner man utsiktspunktet "rampestreken" som har tatt pusten fra mange turgåere som har våget seg ut på den 20 meter lange stålrampa som går åtte meter rett ut i lufta, 565 høydemeter over Åndalsnes. Romsdalstrappa har blitt en turistattraksjon i seg selv. 

fjelldronning_3.jpg

Fyrtårn

Romsdalseggen i Rauma som har tatt mål av seg til å bli "verdens beste kommune for naturglade mennesker", ligger midt i smørøyet av turistfyrtårn som Trollstigen, Trollveggen og med kort vei til Geiranger og Atlanterhavsveien. 


- Sesongen med faste bussavganger avsluttes i september, men pågangen er så stor at vi vurderer å sette opp busser i helgene fremover så sant det ikke kommer snø. Under slike forhold anbefaler vi ikke turen, sier Gråberg Bakke. 

Se flere opplevelser
Del: