Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
sanden_studioistad.jpg

Direktørens

historiske favoritter

Tekst: VisitMR
Del: 

Jarle Sanden er direktør ved Romsdalsmuseet i Molde, og er i tillegg en meget populær og kunnskapsrik guide. Her tar han oss med på en historisk tur.

Kvernes-i-liten-vinterdrakt.2012-002.jpg

1: Kirketur

Stavkirkene regnes for å være blant de viktig- ste representanter for europeisk middelalder-

arkitektur i tre. I Nordmøre og Romsdal har vi tre stavkirker: Rødven i Rauma (1A), Kvernes i Averøy (1B) og Grip (1C) på øya med samme navn utenfor Kristiansund. Selv om den eldste delen av Rødven stavkirke er fra 1100-tallet, er disse blant de yngste stavkirkene i landet. Men vi har også steinkirker, og Edøy steinkirke på Smøla fra 1190 ble fredet i 2002. Gurispelet spilles ved denne kirken hver sommer, en opplevelse som anbefales.

Les mer om stavkirkene

klippfiskberg-i-gamle-dager.jpg

2: Klippfiskberg

Når jeg guider turister på Atlanterhavsvegen, forteller jeg om klippfisken som ble tørket på 

berga som vi passerer på turen. Klippfiskproduksjon startet for fullt på 1700-tallet. Mange av turistene som er her i regionen, har spist mye klippfisk, og at de får se både hvor fisken er fanget og tørket er svært fascinerende og interessant. Etter en slik tur, er ingenting mer naturlig enn å runde av med et måltid med - nettopp klippfisk.

Les mer om klippfisk

Veiholmen-midnattsstemning-12.-juni-07--2-.jpg

3: Fire flotte fiskevær

De en gang så vitale og kraftfulle fiskeværene Bjørnsund (3A), Bud (3B), Grip (3C) og Veid-holmen (3D) er nå idylliske feriesteder med mye historie og kystkultur. Bjørnsund vart avfolka i 1971, men rundt 1900 bodde det 5-600 mennesker her. Bud var det største handelsstedet mellom Bergen og Trondheim på 15-1600-tallet. Det siste riksmøtet i Norge ble holdt her i 1533. Grip var egen kommune fram til 1964. Den lille øya utenfor Kristiansund har både stavkirke og landets høyeste fyr. Den sjarmerende idyllen Veiholmen på Smøla er det største fiskeværet sør for Lofoten!

Les mer om fiskevær

Se flere opplevelser
Setra5_Innerdalen_4958.tif.jpg

4: Seterliv

Setrene i Sunndal gjør et godt arbeid med å holde seterdrifta i hevd. Gammelsetra (4A) ligger 1,5 times fottur inn Grøvudalen. Gjestene kan følge ostekoking på nært hold. Den som vil yste selv, kan også delta på seterkurs. I Innerdalen ligger Renndølsetra (4B) med 25 sengplasser, et yndet mål for fjellturister siden 1950. Seterdrifta begynte i 1740, og her blir det produsert både rømme, smør og vafler. Til Torbuvollen (4C) i Torbudalen kan du kjøre med bil via Aursjøveien, og her blir det produsert både rømme og smør, brun og kvit ost.

Geitbaat-174.jpg

5: Geitbåtmuseet

Fra geit på setra kan man igjen gå over til det maritime - til geitbåten, som har fått kunnskapssenter og museum med stor utstilling på Enge i Valsøyfjord. Geitbåten er en båttype som er karakteristisk for Nordmøre, og sies å klatre som en geit på bølgene - derav navnet.  Båten finnes i mange størrelser, fra de minste med to årepar, opp til de store brudebåtene med sju-åtte årepar og en lengde på nærmere 14 meter.


GPS: 63°07'16.4"N 8°34'19.8"E
Les mer om Geitbåtmuseet

IMG_5527.jpg

6: Skimuseet i Rindal

Oddvar Brå er verdensberømt for at han brakk staven, men det er også godt kjent at han gikk på Landsemski fra Rindal. Nordmørskommunen har hatt hele fire skifabrikker, Rindal Skifabrikk, Trollheimen Skifabrikk, Trollski og Landsem Skifabrikk. Hvor ellers kan det da være skimuseum? Museet åpnet på Rindal Bygdemuseum i juni 2014, og her kan man lære alt om skiproduksjon, skismurning, og se en del av skiparene som brakte gull og heder til dyktige utøvere. 


GPS: 63°03'18.4"N 9°12'53.0"E
Les mer om Skimuseet i Rindal

Del: