Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Kraftkar på fat - Tingvollost

Kraftkar - vellaget og vellagret verdensmester fra Tingvoll på Nordmøre. Foto: Alexander Hagstadius

Chelsea-eieren kjøper

norsk verdensmester

Tekst: Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Chelsea-eier Roman Abramovich punger gladelig ut for å sikre seg en norsk verdensmester som er skapt og modnet i naturskjønne omgivelser i Tingvoll kommune på Nordmøre. Det gjør også Kong Harald og Dronning Sonja.

Familieysteriet Tingvollost har skapt et stykke norsk mathistorie med blåskimmelosten Kraftkar. I fjor gikk den fra seier til seier. Først med gull i NM og Nordisk og til slutt VM-gull. Kraftkaren blåste stjerner som Roquefort og Stilton av ostefatet. 

Blomstereng på Tingvoll

Blomstereng. Foto: Odd Arild Bugge

Et eventyr

- Det er et eventyr, sier Egil Smith Meyer som driver Tingvollost sammen med fire generasjoner Waagen. Han er samboer med Kristin Waagen. Osten lages av melk fra egne kyr i det familiedrevne gårdsmeieriet på Tingvoll i Møre og Romsdal.

Les mer: Finn overnatting i nærheten av Tingvoll 

Lang venteliste

Fra en uviss, beskjeden start omsetter Kraftkar nå for fire millioner i året. På fem år økte produksjonen fra ett til 15 tonn, men heller ikke det er nok etter at Kraftkaren etablerte seg på øverste gourmethylle. Eksklusive restauranter og gourmetbutikker fra flere land, står allerede på venteliste.

Umettelig marked

- Vi klarer ikke å dekke etterspørselen. Men det er greit, vi har ikke lyst til å bli så veldig mye større, sier Kristin Waagen (33).

Se flere opplevelser
VM-vinneren - Kraftkar fra Tingvollost

Verdensmesteren, Kraftkar fra Tingvollost

VM-gull

Det tok helt av etter at Kraftkar stakk av med VM-gull i konkurranse med 2500 oster fra hele verden. I uke etter uke ble familiebedriften nedringt av kunder fra hele verden som ville ha osten.

Kongelig favoritt

- Det Kongelige Hoff og Chelsea-eier Abramovich er på kundelisten. Det er også kokkeverdensmestere som Bent Stiansen og Geir Skeie og kjente kokker som Arne Brimi og Tom Victor Gausdal, forteller Egil (34).

Turistattraksjon

Gårdsmeieriet og butikkutsalget på Tingvoll i Møre og Romsdal har også blitt en stor turistattraksjon. Gjennom vinduer fra utsalget kan man følge osteproduksjonen. I gårdsbutikken finnes bare ekte og håndlagde produkter. I fjor ble Tingvollost besøkt av 2000 turister. Det er et imponerende tall i en kommune med 3000 innbyggere.

Se hvordan du kan reise til Tingvoll og Nordmøre.

Egil Smith Meyer, Kristin Waagen, Gunnar Waagen, Solvor Waagen og råstoffleveradørene

Egil Smith-Meyer, Kristin Waagen, Gunnar Waagen, Solvor Waagen og råstoffleveradørene.

Startet på badet

Ingen hadde tenkt seg en slik suksesshistorie da gårdsmeieriet ble etablert på hjemgården Saghaug i 2003. Osten ble ystet på badet hos Kristins foreldre hvor mor Solvor Waagen utrolig nok klarte å produsere ett tonn. Eget meieri og gårdsbutikk ble først bygget i 2006. All produksjon er basert på pasteurisert (varmebehandlet) kumelk fra egen gård.

Premiedryss

- I dag produserer vi seks forskjellige hvit- og blåskimmeloster. Alle ostene lages med basis i håndmakt og modnes i opptil 12 måneder før de selges, sier Egil Smith Meyer.

Hele fem av de seks er prisbelønte oster. Den sjette er bestselgeren Edel Frue.

Selvlærte

Ingen i familien er næringsmiddelutdannet. Ystefaget har de lært seg selv basert på korte kurs i inn- og utland. Et ufravikelig krav har hele tiden vært å produsere ost av internasjonal klasse, ikke bare en ”helt ok ost”. Uten bruk av kunstige tilsettingsstoffer er det nemlig mange detaljer underveis som skal klaffe for at osten skal bli best mulig.

Solvor Waagen i produksjonen på Tingvollost

Solvor Waagen i produksjonen.

Ingen maskiner

- Her finnes ingen maskiner. Produksjonen er utelukkende basert på håndkraft og det er også fingerfølelsen som bestemmer fremgangen i ystingen. Ingen dag er lik, akkurat som ostene, sier Egil Smith-Meyer.

Svaret på om ystingen var vellykket får de først måneder senere.

Egil_Smith-Meyer__Kristin_Waagen__Gunnar_Waagen__Solvor_Waagen_og_raastoffleveradoerene.277x161X1329x1215.jpg

Egils reisetips

Innerdalen Nordmøre:
- Innerdalen, av mange omtalt som Norges vakreste dal. Dette er stedet vi gjerne tar med venner og familie når vi skal finne på noe spesielt. Om sommeren er det servering av tradisjonsmat og et aktivt dyreliv inne ved Rendølssetra, som ligger vakkert til nede ved vannet. Postkortmotiv i fleng. Du kan velge å stoppe her, eller legge opp til fotturer videre innover Trollheimen. 45 min gange fra parkeringsplassen og inn til Innerdalen sørger dessuten for å sile bort masseturismen, slik at du slipper å gå i kø.

Atlanterhavsveien:
- Atlanterhavsveien er kåret til århundrets byggverk og en reise verdt i seg selv - spesielt på styggværsdager hvor veien og sjøen blir til ett. Flere lokalmatprodusenter i nærområdet. Anbefaler alle å stoppe for å spise den lokale tradisjonsmaten klippfisk på Bjartmars Favorittkro, som serverer hjemmelaget mat.

Se flere opplevelser
Del: